Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Nieuw / Monya Spijkhoven – Zo haal je het beste uit jezelf en je paard

Monya Spijkhoven – Zo haal je het beste uit jezelf en je paard

Door telkens te kijken waar ik stond heb ik mijn weg gevonden. Zo ben ik bezig het beste uit mezelf te halen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik ben zeker geen topruiter. Helemaal niet zelfs. Toen ik klein was droomde ik wel van kampioenslinten. Ik was best een Penny. Maar in de jaren bleek nu eenmaal dat ik beter ben in gedrag. Gedragsbeïnvloeding. Van paarden en van mensen. Door telkens te kijken waar ik stond heb ik mijn weg gevonden. Zo ben ik bezig het beste uit mezelf te halen. Mijn beste zelf. Klinkt arrogant. MIJN beste zelf, of mijn beste ZELF. Iedereen is anders. Iedereen heeft leerpunten, werkpunten en eigenschappen. En alles kan altijd beter. Hoe haal je nou het beste uit jezelf en je paard?

 • Stap 1:
  Misschien een beetje raar maar: doe een stap terug. Yep. Terug. Bekijk eens rustig waar je nu staat. Wat is het resultaat van je training tot nu toe? Welke inspanningen heb je tot nu toe gedaan?
 • Stap 2:
  Evalueer jezelf. Ben je blij met je resultaten? Heb je aan je verwachtingen voldaan? Niet? Waarom ben je nog niet waar je wilde zijn? Wat ontbreekt er?
 • Stap 3:
  Waar wil(de) je heen? Heb je de goede afslag genomen? Wat is nu je doel? Waarom is dat je doel? Hoe voelt dat doel?
 • Stap 4:
  Maak het meetbaar. Deel je doel op in etappes. Wat zijn de meest logische stappen om bij je doel te komen? Hoe weet je of je nog op de juiste weg zit? Mag je doel tussentijds veranderen?
 • Stap 5:
  Bevestig jezelf! Hoe voelt het om bij je doel te zijn? Wat levert het je op? Wat betekent het voor jou en jouw paard?

Hoop jij dat iets zomaar verandert? Of dat iets vanzelf beter wordt? Of train je bewust? Bewust trainen is niet alleen weggelegd voor professionals. We hoeven niet allemaal nationaal te starten toch? Een doel kan ook buiten rijden zijn. Of bitloos rijden. Of gewoon veilig met je paard lopen. Er zijn grote en kleine doelen. Het is belangrijk dat je een haalbaar doel kiest. Iets dat bij jou past. Dat motiveert.

Ook mag een doel onderweg gerust worden bijgesteld. Van rigide volharden op een doodlopende weg wordt niemand beter, ook jouw paard niet.

De bovengenoemde 5 stappen geven je handvatten om jezelf periodiek eens onder de loep te nemen. Is het leuk voor mij EN mijn paard? Geef ik meer dan dat ik neem? Worden we er beiden beter van?

Een doel zonder plan is eigenlijk alleen maar hoop. Hoop dat “het” nu eindelijk eens komt. Geen paard wordt beter van eindeloze herhaling. Tel jij wel eens de rondjes die je langs H komt? Of de hoeveelheid keren dat je foei zegt?

Gedrag, verbetering, groei. Het vergt evaluatie en erkenning van jezelf. En dat is juist wat ik wilde vertellen: jezelf. Je beste zelf! En je beste paardrijkunsten van die dag.

En dat is een lifetime yourney ;-).

Lieve groet!

Monya

Over Monya Spijkhoven

Monya Spijkhoven (1968) wist als 6-jarige al wat ze later ging doen als ze groot werd: met paarden werken. Het ontbeerde haar aan ambitie om in de paardensport echt wat te bereiken, maar het paard doorgronden, daar kon ze geen genoeg van krijgen. Dat leidde naar een eigen trainingscentrum, Educatief Centrum 't Balingehof, waarbinnen paard en eigenaar op een creatieve manier leerden problemen te voorkomen en op te lossen. Momenteel combineert ze 25 jaar ervaring en al haar kennis van de klassieke rijkunst, ethiek, paardengedrag en natural horsemanship in het Paardenluisteraarschap. Als Paardenluisteraar bouwt ze intense paard - mensrelaties waarbij de nadruk ligt op vriendschap, plezier en harmonie.