Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Blogs / Edith Louw – Nee, dit is NIET het paard van Sinterklaas! 7 tips voor Schimmeleigenaren

Edith Louw – Nee, dit is NIET het paard van Sinterklaas! 7 tips voor Schimmeleigenaren

Kijk mama, het paard van Sinterklaas!

Kijk mama, het paard van Sinterklaas!

Vermijd jij ook rode dekjes als de pepernoten in de winkels liggen? Ben jij het ook zo beu dat je prachtige paard wordt uitgemaakt voor Amerigo? Genoeg van kleine kinderen die met hun kleverige chocoladelettervingertjes “paardje willen aaien”?

Dan heb jij vast ook een schimmel…

 • Het is een bekend probleem onder ruiter met een wit paard. Ze kunnen de straat niet op zonder dat hordes kleine kinderen op hen afstormen om het “paard van Sinterklaas” een wortel toe te stoppen of zonder enige gêne om de hals vliegen. Zomer en winter staan zij bloot aan opmerkingen als “Hee, daar gaat het paard van Sinterklaas!” of “Hee, weet Sint wel dat je zijn paard hebt gestolen?”

  En dat doet pijn. Heel veel pijn. Want jouw paard is natuurlijk oneindig veel mooier, liever, knapper dan die paarden die op tv op in plaatselijke optochten voor Amerigo spelen. En bovendien van jou. Sint mocht willen dat hij zo’n geweldig dier had als de jouwe! Het leed is werkelijk niet te overzien. Je zou haast willen dat je een bonte had, of een palomino.

  Zelf rijd ik al bijna twintig jaar schimmels, en in die tijd heb ik honderden, nee duizenden kinderen en volwassenen te woord moeten staan over de legitimiteit van mijn pony’s. Zelfs hartje zomer zijn er nog grapjassen die denken dat ze reusachtig geestig uit de hoek komen met “hee, moet die niet naar Spanje?” En ja, daar sta je dan. Beschuldigd van diefstal of stiekem rijden en wee als je zegt dat jouw paard niet van aaien gediend is. Het is een last die wij als schimmel-ruiters moeten dragen.

  Gelukkig is er iets aan te doen. Met deze handige tips kom je veilig en ongeschonden door de donkere maanden.

  1. Wees grappiger dan de grapjassen. In plaats van vriendelijk een kiespijnlachje tevoorschijn te toveren wanneer iemand zegt: “Wat doe jij met het paard van Sinterklaas”, kun je ook je stand-up-comedy-zelf uit de kast halen en antwoorden: “Ik ben de hoofd dakloop-trainer. Mag ik straks bij jou op het dak komen oefenen?” Of: “Sint heeft gevraagd of hij deze mag kopen, maar mijn paard houdt niet van ouwe kerels.” (Kijk hierbij de ouwe grapjas strak aan). Of “Sint wilde deze niet, die wordt zeeziek.” Hoe flauw ook, je belager staat nu op zijn beurt (want valt het je ook op dat het vooral mannen van zekere leeftijd zijn die zo lollig uit de hoek komen?) met de mond vol tanden.

  2. Leer je paard een buiging maken en doe dit trucje als je aangesproken wordt. Je oogst enige bewondering en kunt vervolgens volstaan met: “ik moet er nu weer snel vandoor, want Sinterklaas heeft zijn paard straks nodig”. Een elegante oplossing, geschikt voor kinderliefhebbers.

  img_8653

  Een weiland vol Amerigo’s!

  3. Houd je niet zo van kinderen, leer je paard dan steigeren, en laat hem deze beweging maken zodra je belagers in het vizier krijgt. Komen ze dichterbij, dan kun je enigszins paniekerig roepen: “pas op hoor, deze is wild!” Ook geschikt voor niet schimmels.

  4. Zeer effectief en verwarrend is de volgende oplossing: ga op pad met meerdere schimmels. Hoe meer, hoe beter. Want nog niet meegemaakt dat iemand riep “hee, kijk Sofietje, vijf Sinterklaaspaarden!”

  5. Vermom je paard. Laat hem lekker in de modder rollen en poets alleen de meest noodzakelijke plekken, zoals onder het zadel. Geen ouder die het dan nog opbrengt om zo’n vies paard aan te zien voor de prachtige witte schimmel van de goedheiligman. Ook een uitrijdeken kan in dit opzicht uitkomst bieden, mits niet rood van kleur natuurlijk. Het helpt ook als je zelf je rode mantel niet aantrekt.

  6. Je kunt de grapjassen een stap voor blijven door de aanschaf van ons handige setje: een bedrukt t-shirt voor de zomer en een reflectie-hesje voor de winter met daarop de tekst: NEE! Dit is MIJN paard (niet die van Sinterklaas). Voor slechts € 29,95 te bestellen in onze webshop.

  7. Ten slotte de toptip: onlangs heb ik een nieuwe, uiterst effectieve camouflagetechniek ontwikkeld. Ik behang mijn schimmels met kerstlichtjes. Wanneer ik dan in de schemering over de straten zwalk, krijg ik geen opmerkingen meer, maar slechts blikken van opperste verwarring. Wat moeten ze nu zeggen? Hee, Amerigo, of hee, kerstboom? En voor ze dat dilemma te boven zijn, ben ik allang doorgereden. Eens kijken of we ergens een dakje kunnen meepakken.

  Edith Louw

Over Edith Louw

Edith Louw combineert dagelijks haar liefde voor paarden met haar passie voor schrijven. Ze heeft vier Connemara-pony’s, en traint naast haar eigen pony’s regelmatig paarden van anderen. Daarbij is de kern vriendschap, rust, vertrouwen en samen plezier maken. Communicatie vindt ze belangrijker dan leiderschap, en objectiviteit is niet haar sterkste kant: ze kiest altijd partij voor het paard. In haar blogs deelt ze ervaringen en stelt ze vragen, zonder altijd een antwoord klaar te hebben.Na haar studie psychologie schreef ze enkele romans en boeken over paarden en werkte jarenlang voor diverse hippische tijdschriften van Penny tot Hoefslag. Door dit werk leerde ze het hele spectrum van de paardenwereld beter kennen. Tegenwoordig is ze hoofdredacteur van het magazine VrijRuiter. Daarnaast geeft ze ‘paardenles’ en begeleidt ze schrijvers. Wil je meer weten, kijk dan eens op de website: www.astoreponytraining.nl