Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Buitenleven / De match: kies je het paard dat bij je past?

De match: kies je het paard dat bij je past?

Eindelijk is het zo ver: je droompaard staat bij jou op stal. Maar na een tijdje lijkt het paard in niets op dat wel opgevoede, goed getrainde dier dat je uitkoos vanwege zijn fijne karakter. De kwaliteiten waardoor je juist op dit paard viel, lijken verdampt. En dan vraag je jezelf af: koos ik wel het juiste paard? Redacteur Monique van Schijndel dook in de emoties bij paarden en hun mensen.

Toen Nala in Nederland was veranderde haar gedrag.

Toen Nala in Nederland was veranderde haar gedrag.

“De moeilijkheden begonnen toen Nala anderhalve week op de nieuwe stal stond”, vertelt Antoinette van den Brink (45). “Ze weigerde het drukke erf af te gaan, schrok van de kleinste dingen in het bos en sprong weg als ze een ANWB-paddenstoel voorbij moest. Ik werd daar angstig en onzeker van.”
Nala is het eerste paard van Antoinette en ze is nu zeven maanden bij haar. Het paard is Natural Horsemanship opgeleid, bitloos gereden, en volgens Antoinette heeft ze een geweldig karakter. Deze Curly Horse komt uit Engeland, waar Antoinette ook met Nala heeft leren werken: “Ze stond stil als ze stil moest staan, ze schrok nergens van en zette geen stap verkeerd. Kortom: een superpaard. Totdat ze naar Nederland kwam. Ik snapte er niks van.”

Andere taal
Een paard dat verhuist naar een nieuwe eigenaar vergelijkt Jannemarie Frowijn, osteopaat voor dieren, met de plotselinge emigratie van een kind. “Het paard kent de weg niet in zijn nieuwe omgeving, kan buikpijn krijgen van andere voeding en de nieuwe eigenaar spreekt een andere taal dan de vorige eigenaar. Gedrag dat eerst een beloning opleverde, kan nu een berisping tot gevolg hebben. Daar kan het paard onzeker en tegendraads van worden.”
Jannemarie heeft onderzoek gedaan naar emoties bij paarden en schreef de thesis:  ‘Osteopathische visie op emoties bij paarden’. Eén van de conclusies in haar thesis is dat een paard altijd fysiek reageert op een emotionele gebeurtenis. “Bij een paard dat zijn nieuwe omgeving niet als veilig ervaart, draait het fysiologische alarmsysteem overuren. Er komen stresshormonen in het lijf en de spierspanning gaat omhoog. Het paard kan daardoor slecht ontspannen, slechter nieuwe dingen leren en moeilijker vloeiend bewegen. De enige manier om die spanning te doorbreken, is beweging: het liefst vrije beweging en sprintjes trekken”, adviseert Jannemarie.

Jannemarie Frowijn 2

Osteopaat Jannemarie Frowijn: “Bij een paard dat zijn nieuwe omgeving niet als veilig ervaart, draait het fysiologische alarmsysteem overuren.”

Angsten van jaren terug
“Neem de tijd om aan elkaar te wennen en leer het leven met je nieuwe paard te nemen zoals het komt.”, is een andere tip van Jannemarie aan de nieuwe eigenaar. Toen het met Antoinette en haar paard Nala niet goed ging, heeft ze noodgedwongen moeten onderzoeken wat er bij haarzelf aan de hand is, waardoor haar paard haar niet als leider accepteert. Het zelfonderzoek leidde haar naar angsten en onzekerheden van jaren terug. “Door Nala’s gedrag kwam bij mij oud zeer naar boven en  daar moest ik mee aan de slag. Ook dacht ik: als ze maar niet trapt naar die fietser, als ik maar goed genoeg voor haar ben, als ik haar maar goed begrijp, als, als…”, vertelt Antoinette. Ook was de kersverse eigenaar onzeker over haar eigen kunnen: “Ik was zo bang dit mooi getrainde paard te verpesten. Ik dacht: ik koop op m’n 44ste mijn eerste paard en zie je wel, het lukt niet, wat weet ik er nou van. Gelukkig is Roos van den Wildenberg ons tot grote steun. Van haar leerde ik dat door mijn gedachten en gevoelens, Nala net zo onzeker en bang werd als ik.”

Een beter paard begint bij jezelf
Roos van den Wildenberg coacht onder de naam LentePaard (nieuwe) eigenaren en hun paarden naar diepgaand contact en balans. Middels rechtrichten, de juiste mindset en het leren volgen van je intuïtie, helpt ze mensen het beste te halen uit zichzelf en uit hun paard.
Haar online cursus ‘Het Mindset Shift Programma voor Ruiters’ is de pijler waarop ze haar praktijklessen baseert. Roos: “Aan die angsten liggen gedachten ten grondslag als: ‘ik ben niet goed genoeg voor mijn paard, ik kan niet goed genoeg rijden, als mijn paard maar netjes het bos ingaat….’ Ik leer mensen dat ze die belemmerende gedachten kunnen ombuigen naar gedachten die je in een positieve flow brengen. Want pas als je je gedachten, emoties en lichaamstaal onder controle hebt en met de juiste instelling en focus met je paard bezig bent, kun je een betrouwbare en authentieke leider voor je paard zijn. Een beter paard begint namelijk bij jezelf.”

Roos van den Willdenberg: "Veel mensen hebben net zoals Antoinette angsten: tijdens het omgaan met hun nieuwe paard of tijdens het rijden. Het lichaam is gespannen en je voelt die angst als ‘een knoop in je maag’."

Roos van den Willdenberg: “Veel mensen hebben net zoals Antoinette angsten: tijdens het omgaan met hun nieuwe paard of tijdens het rijden. Het lichaam is gespannen en je voelt die angst als ‘een knoop in je maag’.”

Ware ziel
Om dat diepgaande contact met je paard te krijgen en een vriend voor het leven, kun je volgens Jannemarie gerust een jaar uittrekken. “Je staat er soms versteld van wat er allemaal uit een paard komt als het eenmaal is ‘geland’. Er kunnen onderhuids al jarenlang fysieke en emotionele kwesties spelen zoals overbelasting van het lichaam, veelvuldige verhuizingen of een gebrek aan respect. Wanneer een paard op een nieuwe plek komt met een eigenaar die wel respect, rust, ruimte en regelmaat biedt, kan er een diepe ontspanning bij het paard ontstaan. Omdat het paard zich niet meer ‘groot’ hoeft te houden en zijn fysiologische systeem ontspant, worden zijn stresshormonen afgebroken. Daardoor kunnen (oude) kwaaltjes naar boven komen. Als een paard jou als nieuwe eigenaar vertrouwt, zal hij je alles laten zien. En dat kan lastig zijn voor de nieuwe eigenaar. Klachten die zich als laatste in zijn lichaam of geest hebben genesteld, zullen er als eerste uitkomen. Zo wordt de ui als het ware afgepeld en toont het paard zijn ware ziel. De vraag is hoe jij daar als nieuwe eigenaar mee omgaat en of je je eigen pad durft te volgen, ondanks de adviezen van anderen.”
Wie met hart en ziel openstaat voor de gevoelens van zijn paard en eerlijk naar die van zichzelf durft te kijken, kan volgens Roos tot grote doorbraken komen. “De kunst is samen de uitdaging aan te gaan. Het paard koos jou om zijn wensen en verlangens te realiseren; jij koos jouw paard om die van jou te bewerkstelligen. Als die samensmelten, zullen de spring- of dressuurkwaliteiten van het paard gemakkelijker tevoorschijn komen. Als beloning hebben jullie ook een relatie die mooier, dieper en echter is.”

Omruilgarantie
Mocht het uiteindelijk toch niet klikken tussen jou en je paard, dan adviseert Jannemarie met respect afscheid te nemen van het paard en tijd en energie te stoppen in een plek waar het paard wel op zijn plek is. Melanie Evers-Mutsers van Stal Doorstap houdt zich al dertig jaar bezig met het matchen van een te koop staand paard en een potentiële nieuwe eigenaar. De te koop aangeboden paarden van Stal Doorstap zijn te zien op een scala aan foto’s en ongecensureerd videomateriaal. Melanie stelt een geïnteresseerde gerichte vragen op basis waarvan zij een aantal paarden/pony’s selecteert die mogelijk bij de aspirant koper zouden passen. “Waarvoor wil u het paard gebruiken, hoeveel tijd kunt u eraan besteden, heeft u een goede begeleider?” Wanneer de mensen het paard komen bekijken, laat Melanie de potentiële koper zelfstandig met het paard werken en observeert zij of er een juiste match zou kunnen ontstaan. “Je merkt dat aan de manier hoe iemand het paard benadert, verzorgt. Erop rijdt.”

Melanie Evers-Mutsers: "Als de klik er is en het paard is verkocht, kan het gedrag van een paard toch altijd veranderen in een nieuwe omgeving en door een nieuwe eigenaar. "

Melanie Evers-Mutsers: “Als de klik er is en het paard is verkocht, kan het gedrag van een paard toch altijd veranderen in een nieuwe omgeving en door een nieuwe eigenaar. “

Daarom werkt Stal Doorstap met een half jaar omruilgarantie. Melanie: “Op die manier kan de klant op een rustige, geduldige manier met het paard aan de slag met in het achterhoofd: als het echt niet gaat, mag ik het paard of de pony omwisselen voor een paard dat beter bij me past.”

‘Mijn paard is mijn beste coach’
Net zoals Jannemarie en Roos, vindt Melanie dat het succes van de match tussen jou en je nieuwe paard afhangt van jouw intenties. Haar advies is dan ook: “Kies een goede begeleider die jou en je paard één op één begeleidt. Een paard kan bij de ene eigenaar een super braaf paard zijn en bij een ander een ongeleid projectiel. Met de juiste instelling en een goede begeleiding kun je ver komen.”
Voor Antoinette is het omruilen van haar paard of het doorverkopen ervan nooit een optie geweest. “Ik heb altijd geweten: we komen er wel. Doordat ik met mezelf aan de slag ben gegaan, ben ik veel rustiger en  Nala ook. Nu ik leer hoe mijn gedachten en gevoelens van invloed zijn op mijn gedrag en op dat van mijn paard, begint er een vertrouwensband te ontstaan. Ik heb verschillende coachingsopleidingen gedaan, maar ik heb nog nooit zo’n goede coach gehad als Nala.”

Artikel door Monique van Schijndel. Meer van Monique lezen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Paardvisie.

Over Monique van Schijndel

Monique van Schijndel (1973) woonde in haar jeugd het liefst op de manege. Totdat de stad lonkte en ze aan de School voor de Journalistiek begon en later een eigen tekstbureau runde. Tien jaar geleden greep ze de kans een van haar dromen te realiseren: een culinair mini hotel in de Ardennen L’Auberge du Notaire. Een wandeling door het bos en een ontmoeting met drie paarden daar, deed haar paardenbloed weer stromen. Op haar 41e realiseerde ze een andere droom: een eigen paard. Dat ze adopteerde met breuk aan het griffelbeentje en een trauma. Nu combineert ze vier passies: koken, schrijven, fotograferen en haar paard Appie. www.aubergedunotaire.com