Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Training / algemeen / Zo vind je de juiste cap: 14 tips

Zo vind je de juiste cap: 14 tips

dujardin

Topamazone Charlotte Dujardin zette een trend door in de dressuur haar hoedje te verruilen voor een cap. En terecht!

Een cap helpt hoofdletsel (of erger hoofdletsel) te voorkomen. Hoe vind je de juiste cap? Paardvisie dook in de materie en kwam met 14 tips voor de perfect passende cap.

 

‘Daar krijg ik jaarlijks een paar van in de operatiekamer,’ verzuchtte een neurochirurg van het Radboud UMC in Nijmegen een tijdje geleden tegen de redactie van Paardvisie, toen hem gevraagd werd hoe vaak paardrijongelukken tot ernstig hoofdletsel leiden. ‘De laatste was een meisje van 18 dat ik niet kon redden.’
Paardrijden valt in de categorie gevaarlijke sporten, zo blijkt uit divers onderzoek, en hoofdletsel wil je ten allen tijden voorkomen. Behalve je paard goed opleiden – maak hem bomproof, leer hem dus om te gaan met situaties waar hij mogelijkerwijs van zou kunnen schrikken –, zelf goed rijden – werk aan je balans en zit– , is er één ding dat echt helpt als je valt: een cap. Dit blijkt ook uit recent Zweeds onderzoek. Door een cap of helm te dragen voorkom je (een veel grotere) hoofdblessure. Het onderzoek is gehouden onder mountainbikers, maar, zo schrijft de bekende internationale paardenwebsite Horsetalk, dit geldt ook voor ruiters. MTB-ers lopen door het dragen van een helm 54 procent minder kans op een hersenschudding. De kans op een schedelbasisfractuur wordt door een helm zelfs nog veel en veel kleiner. Dus: helm of cap: altijd opzetten als je gaat rijden.

Een goed passende helm is wat je wilt. Heb je je hoofd al opgemeten? Dan is het tijd om naar de ruitersportzaak te gaan om te passen. Des te beter de cap past, des te comfortabeler hij is om te dragen en des te veiliger hij is tijdens het rijden.
charles-owen-header-hat-fitting

 

 

Zo vind je de juiste cap:

1 – Een cap moet comfortabel voelen, stevig, zonder te strak te zitten op je hoofd.

2 – De veiligheidsband onder de kin moet altijd vast. Hij mag niet los hangen en moet ook niet te strak zitten. Als er net een vinger tussen de band en de kin loopt, is het goed.

3 – Kijk ook naar de achterkant van de cap, past de cap daar goed om de vorm van je schedel? Bij sommige merken kun je deze pasvorm aanpassen.

4 – Bij je oren maakt de band een V-vorm, de band die voor je oor langs loopt hoort recht naar beneden te lopen.

5 – Fout! De zogenaamde wenkbrauw-test is niet afdoende om te kijken of je een goed passende cap hebt. De wenkbrauwtest wil zeggen dat je de klep van je cap vast pakt, en je deze wat omhoog en naar beneden beweegt. Men dacht altijd: als je wenkbrauwen dan een beetje mee te bewegen, dan past je cap goed. Maar nee. Hij kan dan nog wat te los zitten. Dit is een betere test: doe de cap op, doe je handen omhoog, zet ze links en rechts net voor je oren op je cap zodat je de voorste helft van de cap vasthoudt. Maak nu een stevige op- en neergaande beweging met de voorkant van de cap. Kijk of de cap bij deze druk over je voorhoofd schuift richting je neusbeen. Doet hij dit, dan is zit hij nog te los en heb je een kleinere nodig.

6 – De cap hoort horizontaal op je hoofd, een vingerbreedte boven je wenkbrauwen, te zitten. Heb je hem te ver achterover, en je valt, dan kan je nekletsel krijgen.

7 – Goed, je hebt de cap nu op je hoofd. Maak de veiligheidsband los, buig voorover en schud je hoofd van links naar rechts. De cap moet op je hoofd blijven zitten. Een cap die eerder op de grond valt dan jij, beschermt namelijk niet.

8 – Draag je eigen cap en niet die van iemand anders. Jouw cap is ontworpen voor JOUW hoofd. Daarom zijn er zo veel soorten en maten: hij moet voor jou goed passend zijn. Een slecht passende cap biedt geen bescherming.

9 – Helmproducenten adviseren je om iedere vijf jaar, of na 2.000 paardrijduren, je cap te vervangen. Dit is nodig omdat ze door zweet, hitte, stof en regen minder goed gaan passen en daardoor minder veilig worden. Des te meer uren je rijdt, des te eerder je een nieuwe cap nodig hebt dus.

10 – Ben je op je hoofd gevallen, vervang dan direct je cap voor een nieuw model. De cap kan beschadigd zijn op een wijze die niet zichtbaar is voor het blote oog.

11 – Koop daarom ook liever geen gebruikte cap. De cap kan gevallen zijn en daardoor niet meer veilig zijn.

12 – Bewaar je cap in een droge, koele, goed geventileerde plek. Dan gaat hij langer mee. Op een vochtige plek krijg je mogelijk schimmelvorming in je cap. (Nee, een cap kan niet in de vaatwasser. Het water is er te heet. Gebruik liever een reiniger voor je cap.)

13 – Als je een cap gaat uitzoeken, draag je haar dan net zo als je tijdens het rijden doet. Heb je dan altijd een paardenstaart? Doe dan tijdens het passen ook een paardenstaart.

14 – Draag je cap niet bij andere sporten, maar koop een bij die sport passende helm, die specifiek beschermt voor die tak van sport. Paardrijdcaps zijn ontwikkeld voor een val van een paard. Draag daarom ook bijvoorbeeld geen wielrenhelm tijdens het paardrijden, die zijn ontwikkeld om je hoofd te beschermen bij de val van een fiets.

Voor dit artikel zijn meerdere bronnen gebruikt, waaronder de website Riders4helmets, een website die door ruiters is opgericht voor het promoten van het dragen van een cap tijdens het paardrijden. De aanleiding voor deze website was het verhaal van de internationale dressuuramazone Courtney King-Dye, die hersenletsel opliep toen ze zonder cap reed. 

 

Over Redactie

De redactie van Paardvisie schrijft over alles dat met paarden, paardenmensen en (buiten)leven met paarden te maken heeft. Je bereikt de redactie door te mailen naar info@paardvisie.nl