Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Blogs / Ruth Brouwer – Het zelfherstellend vermogen van het lichaam

Ruth Brouwer – Het zelfherstellend vermogen van het lichaam

Het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Is het een vaag begrip? Is het tastbaar? Wat wordt hier eigenlijk mee bedoeld? Waarom hoor je osteopaten hier vaak over? Je leest het hier.

 

Hier zie je een schematische weergave van hoe de haren tot en met de spieren met elkaar verbonden zijn. Je zou het nog verder door kunnen trekken naar de diepere lagen (botten, organen). Het is door deze verbinding dat we aan de buitenkant kunnen zien wat er binnen gebeurt.

Hier zie je een schematische weergave van hoe de haren tot en met de spieren met elkaar verbonden zijn. Je zou het nog verder door kunnen trekken naar de diepere lagen (botten, organen). Het is door deze verbinding dat we aan de buitenkant kunnen zien wat er binnen gebeurt.

Het lichaam is zeer ingenieus. Het heeft verschillende systemen die met elkaar samenwerken om ons zo gezond* mogelijk te houden. Deze samenwerkende systemen behoeden ons voor ziekte en dysfunctie. Ze zorgen er voor dat we kunnen compenseren zodat we toch blijven functioneren als er een verstoring optreedt. Het is volledig ingericht op overleven.

*Gezondheid is een heel subjectief begrip. Ieder mens heeft andere maatstaven van wat gezond zijn is. De definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO 1948) voor gezondheid is: “Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijk gebreken.”

Positieve en negatieve verstoringen

Enkele voorbeelden van verstoringen in het lichaam die invloed hebben op onze ‘gezondheid’ zijn:
virussen, bacteriën, vermoeidheid, sportieve prestaties op elk niveau, mentale belasting door traumatische gebeurtenissen of stress, verkeerde voeding, et cetera.
Begrijp me niet verkeerd, verstoringen zijn niet altijd negatief, het gaat er om dat er ‘iets’ van het lichaam gevraagd wordt waardoor het aan de slag zal gaan om weer in haar dynamische balans te komen. Het vermogen om deze verstoringen zelf te bestrijden en te herstellen is het zelfherstellend vermogen van het lichaam, ook wel het zelfgenezende vermogen genoemd.

Heb vertrouwen!

snee-vingerAls je een snee in je vinger hebt. Maak je je dan zorgen of dit wel zal helen? Meestal niet. Je vertrouwt volledig op je lichaam. Je hebt wellicht een paar dagen wat ongemak en dan is je vinger weer als nieuw. Sta er eens bij stil hoe briljant dit eigenlijk is!
Als we griep hebben blijven we thuis om het ‘er uit te slapen’. In rust herstellen we. We weten en voelen allemaal dat we met 40 graden koorts beter niet kunnen gaan sporten of werken maar dat we rustig aan moeten doen zodat we met een paar dagen weer beter te worden. Allemaal het werk van ons zelfherstellende vermogen.

De snee in je vinger is tastbaar want je kan het zien. Binnen in het lichaam komen ook verstoringen voor. Deze kunnen we meestal niet zien en we voelen het zelfs vaak niet eens. Toch kan je aan de buitenkant van het lichaam zien en voelen wat er aan de binnenkant gebeurt. Denk maar eens aan spierverhardingen. Deze zie je niet altijd maar zijn wel te voelen. Een spierverharding kan een verstoring in het lichaam zijn. Simpelweg door trauma van buitenaf, een verstuiking maar het kan ook aangeven dat er in de organen iets niet goed functioneert. Bij mensen kunnen bijvoorbeeld schouderklachten ontstaan als gevolg van longproblemen. Maar ook eczeem en andere huiduitslag geven aan dat er aan de binnenkant iets niet helemaal goed gaat. Of bijvoorbeeld de kwaliteit van de haren, verkleuring van de huid en/of haren, de oppakbaarheid en verschuifbaarheid van de huid. Deze geven ook allemaal aan hoe het met het lichaam gesteld is.
Bovengenoemde indicatoren zijn maar enkele voorbeelden uit de praktijk (bij mens en dier). Hoe veel het lichaam ook zelf kan herstellen, toch lukt dat soms niet helemaal. Dan zijn er te veel factoren die een rol spelen. Meestal merken we dit dus pas als er functieverlies optreedt.

ruthAls je een voorbeeld wil van een orgaan gerelateerde klacht die in het bewegingsapparaat tot uiting komt, lees dan eens mijn stuk over ‘Peesblessures anders bekeken’. Als we bij een peesblessure met die oorsprong steeds maar ongezond voer (wat gezond voer is, is een andere discussie) blijven geven is dat vergelijkbaar met de snee in je vinger waar je steeds maar blijft irriteren zodat het niet kan helen.

Osteopaten, zo gek nog niet

Dan heb ik nog een laatste vraag niet beantwoord. Waarom hoor je osteopaten zo vaak over het zelfherstellende vermogen spreken?
Dat komt omdat osteopaten bij uitstek getraind zijn om de kleinste veranderingen (zoals bijvoorbeeld in de huid) in het lichaam te vinden en te voelen en vooral…..te kunnen behandelen! Osteopaten hebben geleerd hoe de verschillende systemen werken en vooral hoe ze samenwerken en hoe het in het lichaam tot uiting komt als het zelfherstellende vermogen niet toereikend is. Door deze kennis en kunde weten osteopaten ook hoe ze het zelfherstellende vermogen kunnen aanspreken. Vele handen maken licht werk, dus als het lichaam het niet meer alleen kan, helpt de osteopaat een handje mee.

Ik wil wel een belangrijke noot meegeven aan jullie lezers. Net als ieder beroep is osteopathie ook niet heilig. Als je zeker weet dat je een goede osteopaat (ook een andere discussie) bij je paard hebt gehad en na één of twee behandelingen is je paard nog onvoldoende hersteld binnen realistische verwachtingen. Dan adviseer ik om met de informatie van je osteopaat naar de dierenarts te gaan voor verder onderzoek. Want we kunnen veel zien aan de buitenkant, maar niet alles.

Ruth Brouwer

 

Over Ruth Brouwer Osteopathie

Ruth Brouwer is een bevlogen osteopaat voor paarden (ICREO gediplomeerd) met humane fysiotherapie als achtergrond. Ze is gepassioneerd en nieuwsgierig, een combinatie die ervoor zorgt dat ze zich voortdurend blijft ontwikkelen zonder een tunnelvisie te creëren. Als zij bij je paard geweest is zul je altijd merken dat je iets hebt bijgeleerd waar je wat aan hebt. Ze neemt graag de tijd voor zowel mensen als dieren. Alle vragen zijn welkom, domme vragen bestaan niet. “Het gaat er om dat het paard en de eigenaar geholpen worden. Of dat nu bij mij is of samen met iemand uit mijn betrouwbare netwerk van kwaliteitszorg.” “Ik hou de zaken graag helder en duidelijk, daar ben ik vrij nuchter in. Maar ik laat wel ruimte voor minder tastbare dingen. Dat we iets niet kunnen meten betekent voor mij niet dat het niet bestaat. Dat heb ik wel geleerd door de vele behandelingen van zowel mensen als paarden.” Ruth is niet bang uitgevallen en durft dingen bespreekbaar te maken. Soms op een scherpe wijze, soms serieus en soms met veel humor, maar altijd met het doel je aan te zetten tot nadenken.