Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Recent / Onderzoek: ammoniak gevaar voor longen veulen

Onderzoek: ammoniak gevaar voor longen veulen

Uit onderzoek van de universiteit van Tennessee is gebleken dat veulens erg gevoelig zijn voor de gevolgen van ammoniak op hun ademhalingssysteem. Ongeveer 15 procent van de veulens die de universiteit onderzocht had longproblemen voordat ze één jaar oud waren, zo blijkt uit het onderzoek van Dr. Frederick Harper. Annomiak, een stof die van nature in de urine van paarden voorkomt, is erg giftig en gevaarlijk voor longen. 

veulen2Ammoniak is niet alleen heel slecht voor de gezondheid van veulens, dat is het ook voor volwassen paarden. Dr. Harper vond in 75 procent van de paardenstallen een gevaarlijk hoge hoeveelheid ammoniak.
Naast ammoniak zijn ook stof en schimmel heel slecht voor de gevoelige longen van een paard. Als de longen te lang hiervan te duren hebben, kunnen de diepere luchtwegen geprikkeld worden en uiteindelijk zelfs chronische irritatie oplopen: dampigheid, vergelijkbaar met de menselijke kwaal COPD, die je ziet bij rokers die een groot gedeelte van hun longfunctie hebben verloren.
Een goede stalhygiëne, een goede ventilatie én veel naar buiten zijn dus noodzakelijk. Laat vooral je paard ook niet in de stal staan tijdens het uitmesten of aanvegen, doe dat met je paard buiten. Na een stoffige en droge zomer is het ook aan te raden om je stal te reinigen met een hogedruk spuit.

Meer lezen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Paardvisie.

Over Redactie

De redactie van Paardvisie schrijft over alles dat met paarden, paardenmensen en (buiten)leven met paarden te maken heeft. Je bereikt de redactie door te mailen naar info@paardvisie.nl