Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Training / algemeen / 10 tips voor succesvol trailerladen

10 tips voor succesvol trailerladen

Voor mijn opleiding tot gedragstrainer kom ik bij veel verschillende mensen en paarden over de vloer. In principe help ik met alle soorten problemen, maar het lijkt wel alsof trailerladen het meest voorkomende probleem is. Veel mensen krijgen hun paard niet in de trailer of ze krijgen hem er wel in maar hij vliegt er ook met een noodvaart weer uit. Hoe komt dat en wat kun je zelf doen om het trailerladen makkelijker te maken? Hieronder 10 tips voor succesvol trailerladen.

 

trailer laden1

Dit paard zegt gewoon nee.

1. Onnatuurlijk

Het is goed om je te realiseren dat het voor een paard verre van natuurlijk is om in een trailer te staan. In de natuur lopen kuddes paarden over grote vlaktes, zodat ze tot in de verte kunnen kijken of er geen roofdieren aankomen. Een goed overzicht hebben, is voor paarden dus erg belangrijk om zich veilig te voelen. Je begrijpt dat opgesloten staan in een trailer niet past bij dit natuurlijke instinct van een paard. ‘Hij neemt me in de maling!’ is een veel gebezigde uitspraak door paardeneigenaren. Bedenk je echter dat 99% van de paarden in meer of mindere mate bang is voor de trailer. Jonge paarden kennen de trailer niet en oudere paarden met een laadprobleem hebben vaak een nare ervaring achter de rug. Alleen al door je dit te beseffen, sta je heel anders in de training van je paard.

2. Trainen

Net zoals je een paard moet trainen om netjes aan een halster mee te lopen of om een dressuurproef te lopen, moet je je paard ook trainen om de trailer ontspannen op te lopen en te blijven staan. Veel mensen laden hun paard alleen op de trailer als ze ergens naartoe moeten. Vaak gaat dit gepaard met stress door een wedstrijd en/of tijdsdruk, waardoor ontspannen laden er niet bij is. Door de gestreste eigenaar wordt het paard onzekerder en durft hij vaak helemaal niet meer op de trailer te stappen. Wen jezelf aan om regelmatig met een trailer te oefenen. Loop er met je paard op, laat hem ontspannen en geef hem wat hooi en loop er weer af. Zo went het paard aan de trailer en leert hij dat hem niets gebeurt als hij die trailer instapt. Heb je geen eigen trailer? Leen of huur er dan af en toe één. Een paard dat ontspannen de trailer opstapt, is veel waard.

3. Wat is er spannend?

Probeer je eens te bedenken wat je paard precies spannend vindt. Is het de rare, scheve ondergrond van de klep? Heeft hij zijn hoofd een keer gestoten? Heeft hij een slechte balans? Veel dingen zijn te trainen, maar maak het ook hier je paard gemakkelijk. Als je paard een fysiek probleem heeft waardoor hij zijn evenwicht moeilijk kan bewaren, dan moet daar natuurlijk eerst iets aan gebeuren! Een paard van 1.75m in een smalle, lage een-paards trailer zetten is vaak ook niet het beste idee. Vindt je paard de klep eng? Dan kun je ook eerst oefenen met enge ondergronden. Laat hem maar eens over plastic of een grote plank lopen in de bak. Leef je uit, een schriktraining kan ook hartstikke leuk zijn.

4. Materiaal

Aan te raden is om te trainen met een trainingshalster (bijvoorbeeld een Dually) waarmee je gemakkelijk met druk en ontspanning kan werken. Het moet dus een halster zijn dat loslaat, zodra jij de druk loslaat. Ook is aan te raden om met een lange longeerlijn te werken. Rent je paard de trailer uit? Laat de lijn vieren en blijf zelf staan. Zodra je paard stilstaat vraag je hem weer voorwaarts naar de trailer. Let wel erg goed op je eigen veiligheid! Zorg dat je lijnen altijd goed opgerold zijn, zodat je hand niet verstrikt kan raken. Zet de trailer op een veilige plek, zodat je paard zich niet kan bezeren en doe zelf een cap op. Een onrustig paard in de trailer kan gevaarlijk zijn.

5. Stap voor stap

Natuurlijk willen we allemaal het liefst dat ons paard binnen drie tellen op de trailer staat. Vindt jouw paard de trailer moeilijk? Neem dan rustig de tijd om dit met hem te oefenen. Ga niet te snel. Is je paard bang voor de stang achter zijn billen? Hang die er niet meteen achter, maar begin met alleen het nabootsen van het geluid. Houd vervolgens de stang los tegen zijn billen en bouw het zo langzaam op. Als je paard normaal gesproken niet eens de klep op wil stappen, wees dan blij zodra hij een voetje op de klep zet en beloon hem daarvoor. Soms zal je een training moeten eindigen terwijl je paard nog maar half in de trailer staat. Geen probleem als dit voor jouw paard al een hele stap was! Zorg er in ieder geval voor dat je op een positief moment stopt. Je paard weet niet wat jouw trainingsplan is, want dat moet je hem tenslotte leren. Hij zal dus niet denken: ‘Yes, vandaag ben ik er mooi onderuit gekomen!’ Hij heeft geen idee.

trailer laden26. Duidelijkheid

Paarden, en vooral angstige paarden, hebben duidelijkheid nodig. Daar worden ze rustiger van. Duidelijk betekent overigens niet dat je hard moet zijn in je hulpen. Wel consequent! Werk met druk en ontspanning, net zoals met rijden: zet wat druk op de lijn en laat die druk, zodra het paard voorwaarts beweegt, los als beloning. Let er daarbij op dat ook een ministapje een stap voorwaarts is die beloond mag worden.

7. Houding

Als je graag wilt dat je paard ontspannen de trailer oploopt, dan is het noodzakelijk dat je zelf ook ontspant. Neem de tijd, let er goed op dat je rustig blijft ademen. Desnoods praat of zing je tegen je paard. Ook hier is het vergelijkbaar met rijden: als jij ontspant, is het voor je paard veel makkelijker om ook te ontspannen! Let ook goed op je lichaamshouding. Sta je recht voor je paard, middenin de opening van de trailer? Dan blokkeer je hem en zal hij niet voorwaarts stappen. Blijf aan de zijkant en loop een beetje zijwaarts. Wil je je paard achterwaarts de trailer afzetten, draai je dan wel naar hem om.

8. Maak het je paard gemakkelijk

Begin altijd met een ‘lege’ trailer: haal de voorstang en het tussenschot eruit, zodat je paard alle ruimte heeft. Gaat het goed? Dan kun je eerst de stang terughangen en als dat ook goed gaat kun je kijken of het laden lukt met een tussenschot. Maak het je paard zo gemakkelijk mogelijk om het juiste antwoord op jouw vraag (druk op de lijn) te geven. Sommige paarden hebben de neiging om links of rechts langs de klep te lopen, zodat ze niet rechtdoor de trailer in hoeven. In plaats van in een strijd te verzanden, zet je de klep aan beide kanten af met een hindernis, een muur of een lijn. Het maakt niet uit wat je gebruikt, zolang het maar veilig is voor mens en dier. Je paard kan op deze manier niet naast de klep stappen en als je zijn hoofd goed recht houdt, zal hij eerder geneigd zijn om de klep op te stappen. Gaat dat na een aantal keer soepel? Verbreed dan de afzetting steeds een beetje meer, totdat die helemaal niet meer nodig is.

9. Happy place

Zorg ervoor dat je paard de trailer als een ‘happy place’ gaat zien! Zodra hij in de trailer staat, zeg je wat lieve woordjes, geef je hem een aai (als hij dat prettig vindt) en zorg je voor hooi of lekkere snoepjes. Jij leunt ontspannen tegen de wand, zodat je paard merkt dat jij die trailer ook prima vindt. Buiten de trailer ervaart je paard druk op het halster en misschien wat onrust, maar elke keer als hij in de trailer staat, kan hij ontspannen en lekker eten. Op deze manier kan hij de trailer uiteindelijk zelfs leuk gaan vinden.

10. Belonen

Heel belangrijk: beloon je paard regelmatig. Door beloningen op het juiste moment, leert je paard wat jij van hem verlangt. Staat hij met een voetje op de klep? Aai hem op zijn voorhoofd en prijs hem. Geef hem een momentje van rust. Een grote beloning is om je paard een rondje te laten lopen, weg van de trailer. Doe dit alleen als hij een grote stap heeft gemaakt: het liefst nadat hij een keer helemaal in de trailer heeft gestaan. Bij extreem angstige paarden kan het goed zijn om al eerder zo’n grote beloning te geven, bijvoorbeeld als hij twee voetjes op de klep heeft gezet. Neem ook ruim de tijd zodat je in alle rust kunt oefenen. Zorg ervoor dat je paard begrijpt wanneer hij de juiste reactie heeft gegeven op jouw vraag en eindig altijd op een positief moment.

Lukt het je niet alleen? Vraag een gedragstrainer om je te helpen. Niets is fijner dan een paard dat zonder problemen de trailer op- en afloopt. Voor jou fijn, maar zeker ook voor je paard!

Paula van de Geest

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Paardvisie! Dat doe je hier.

Over Paula van de Geest

Paula van de Geest was al jong besmet met het paardenvirus. En hoewel de paardenposters op een gegeven moment vervangen werden door de Backstreet Boys is die paardenliefde altijd gebleven. Paula rijdt op dit moment recreatief (dressuur en buitenritten) en daarnaast doet ze een opleiding tot gedragstrainer van paarden bij e-quine.com. Ze hoopt in de toekomst paarden (en eigenaren) van allerhande problemen af te helpen. Paarden worden nog veel te vaak verkeerd begrepen en daar wil ze graag verandering in brengen. Paula is erg geïnteresseerd in verschillende trainingsmethoden en denkwijzen omtrent paarden en hun welzijn. Ze vindt het leuk om zich hierin te verdiepen en heeft een passie voor schrijven. Twee keer per maand 'werkt' ze bij De Paardenkamp in Soest, waar ze rondleidingen geeft en de oude paarden verzorgt.