Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Recent / Mesttest: Speekseltest voor ingekapselde bloedworm

Mesttest: Speekseltest voor ingekapselde bloedworm

Wetenschappers van het Moredun Research Institute en Austin Davis Biologics ontwikkelen samen een nieuwe speekseltest voor ingekapselde kleine bloedwormen. 

bloedwormen deze
Kleine bloedwormlarven leven in de darmwand waar ze zich van larvestadium drie (L3) naar larvestadium vier (L4) ontwikkelen. Gedurende deze periode worden ze tien keer zo groot. Normaal duurt dit proces zes weken maar ze kunnen ook veel langer in de darmwand verblijven tot maximaal 2,5 jaar. Zeker in de herfst-winterperiode verblijven ze langer in de darmwand. Van nature komen de meeste L4 larven in het voorjaar uit de darmwand. Maar juist ook bij een  ontworming vindt dit proces ook plaats. De volwassen wormen gaan dood en er gaat een signaal naar de ingekapselde larven om massaal uit de darmwand te komen. Dit geeft hevige bloedingen die bij jonge paarden mogelijk fataal kan aflopen. Austin Davis Biologics heeft al een speekseltest voor lintworm ontwikkeld die sinds vorig jaar beschikbaar is.

moxidectine of fenbendazol
Hopelijk komt de test in de toekomst beschikbaar zodat voor ontworming bekend is of een paard ingekapselde bloedworm heeft. De enige manier om nu bloedingen te voorkomen, is het ontwormen met wormmiddelen op basis van moxidectine of fenbendazol. Deze doden deels de ingekapselde larven.
Hier vind je het originele medische artikel over de speekseltest. Over wat de ingekapselde rode bloedworm schreven we eerder dit artikel: vijf inzichten in de ingekapselde bloedworm. Deze zomer is de kans op weidebesmetting door de rode bloedworm groot, dit komt door de zachte winter. Daarover schreven we hier. 

Wil je op de hoogte blijven over endoparasieten en mestonderzoek, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Mesttest.com. Dat kan hier.

Ciska Ketelaar, Mesttest.com

Over Ciska Ketelaar, Mesttest.com

Ciska Ketelaar is veterinair natuurgeneeskundige en heeft net zoals haar man Dr. Klaas van Gorp een chemische opleiding gevolgd. Voor Mesttest.com verzorgen zij cursussen mestonderzoek en leveren de bijbehorende microscopen en testkits.