Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Blogs / Marjan Tulp – Onderzoek wijst uit: vossen zijn geen rotzakjes

Marjan Tulp – Onderzoek wijst uit: vossen zijn geen rotzakjes

Onderzoekers uit Zweden en Australië waren er maar druk mee: ze hebben onder de statistische gegevens van 477 paarden van alle soorten en maten maar wel allemaal in de kleuren vos en bruin onderzocht of vossen misschien grotere lastpakken waren. In Engelstalige landen weet men namelijk zeker dat voskleurige paarden rotzakjes zijn, qua gedrag.

 

Gelukkig zijn er mensen die zich op de meest diepzinnige wijze willen verdiepen in dergelijke belangrijke kwesties. Ik vind het dan ook jammer dat schimmels, zwarte paarden, valkkleurigen, palomino’s, bonten en roangekleurde paarden niet zijn meegenomen in dat onderzoek. Ik vermoed dat bonte paarden… nou ja, je weet wel, het zégt toch iets he, dat ze twee kleuren hebben. Of erger nog: drie kleuren. Driekleurige paarden, daar is iets mee, qua gedrag. Ik weet niet wat, maar het lijkt me hoognodig dat een koppeltje gerespecteerde onderzoekers daar in duikt. Kan er in een universiteit wat ruimte en geld voor gereserveerd worden?

In Arabische landen is men er van overtuigd, zo las ik wel eens, dat een vos met vier witte benen ongeluk brengt. Ook dát moet nodig onderzocht worden. Behalve dat je je suf staat te wassen om die vier witte benen weer blinkend wit te krijgen, zal ook nog eens onheil je deel worden met een dergelijk paard in je stal. Je zult het hebben zeg.

Marjan Tulp

Je zult het hebben zeg, een vos!

Kun je niet zo lang wachten op dat onderzoek, dan is er diverse literatuur voor je om in te duiken. Echte diepgang, met beschrijvingen van het uiterlijk van een paard en bijbehorende vermeende karaktertrekken. Je horoscoop is er niks bij. Dat in één van deze boeken over dit onderwerp naar verluid twee keer een foto van hetzelfde paard staat – een Tinker – met een verschillende karakteromschrijving erbij, dat moet je maar snel vergeten.

Wat ook nodig onderzocht moet worden, is andere uiterlijke kenmerken van paarden en wat dat zegt over hun karakter, zoals de kroontjes in het haar op hun voorhoofd. Linda Tellington Jones zegt al jaren over dat des te meer kroontjes een paard heeft, des te gevoeliger het dier is.
En nu ik het er toch over heb: je hebt ook boeken over paarden die aarde, metaal, vuur of houttype zijn.
Straks heb je een vosbonte merrie met vier witte voeten, drie kroontjes op het hoofd, grote ogen, vissen van horoscoop én vuurtype: daar moet je niet mee op wedstrijd willen gaan. Grote kans dat je proef in de soep loopt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, moet je maar denken.

Daarbij heeft een paard dat door zijn uiterlijk bewezen lastiger of gevoeliger is, dat wil zeggen door zijn kleur, hoe de kroontjes op zijn hoofd zitten, de kant waar de manen liggen op de hals of de vorm van de neusgaten, ook een soort van kwaliteitscertificaat. Zie je wel, je kunt er allemaal niks aan doen dat hij lastig is bij het losrijden en onrust veroorzaakt in de binnenbak, hij is nou eenmaal gevoeliger en moeilijker dan alle andere paarden. Zo is hij geboren. Kan iedereen daar een beetje rekening mee houden? Je paard is gevoeliger! Moeilijker! Aan de kant, heb begrip…

Denk vooral niet dat training, afstamming, leeftijd, gezondheid, opfok of de manier van houden ook maar iets zegt over het gedrag van je paard. Ze zeggen wel dat als je hem houdt zoals goed voor hem is, dat hij daar relaxter van wordt en gelukkiger en daardoor weer makkelijker is in gedrag, maar geloof daar maar niks van. Het zit ’em in de kleur, de lengte van de oren, de kroontjes en in zijn horoscoop. Zeker weten. Kijk maar naar dat onderzoek. Daar blijkt uit dat ze vossen vrijmoediger zijn. Ze komen sneller op je af en benaderen eerder enge objecten van bruine paarden dat doen. Daar hebben ze de statistische gegevens op losgelaten van 477 paarden, en bruinen met vossen vergeleken.
Vossen zijn dus, zo blijkt uit dit onderzoek, blije paarden die niet zo snel van slag zijn. Weet je hoe dat komt?

Ze hebben leukere baasjes. Baasjes die verder keken dan naar hun kleur en ze leuk vinden om wie ze zijn.

Marjan

Meer blogs lezen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Paardvisie.

 

 

Over Marjan Tulp

Marjan Tulp (1967) bedacht als tiener dat het een goed plan zou zijn om een opleiding te gaan doen en niet 'in de paarden' te gaan. Ze wou dan een goede baan zodat ze haar paard kon onderhouden. Ze deed eerst HBO, toen communicatiekunde (RUG), twee jaar ORUN en de juryopleiding. Wedstrijden reed ze ook, vooral dressuur (t/m ZZ-licht) en ze mocht, met dank aan uitstekende springpaarden, twee keer Z-springen starten. Hetgeen ze niet durfde. Tegenwoordig rijdt ze internationaal recreatie (lees: buitenritten in het grensgebied met Duitsland). Ze schreef voor alle grote paardenbladen en websites en was hoofdredacteur van Bit, Horses.nl en Dressuur. Marjan kan niet slapen als er blogs, leuke ideeën of artikelen in haar hoofd beginnen te ontstaan. In 2014 verscheen haar eerste boek: Leandro, een avonturenroman over een paard. Ze ziet haar paard Merlijn (1994) als haar beste vriend en inspiratiebron. Hij ziet haar als zijn favoriete mens en chef catering.