Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Training / algemeen / Paard ontspant door oortelefoontje met klassieke muziek (video)

Paard ontspant door oortelefoontje met klassieke muziek (video)

oor paard en ruiter

Paard en ruiter hebben hier de HorseCom oorset in.

Het was uit eerder onderzoek al bekend dat paarden niet van rock en jazz, maar wel van klassieke en van countrymuziek houden. Paarden worden het meest onrustig van jazz, terwijl klassieke of country muziek ze kalmeert. In stressvolle situaties worden ze rustiger van deze muziek, wat af te lezen is aan stressparameters zoals hartslag en spierspanning. Hierop hebben slimmerikken wat nieuws bedacht: oortelefoontjes voor paarden, waarop muziek via bluetooth afgespeeld kan worden. Onderzoekster Claire Neveux van Ethonova was benieuwd wat je met deze informatie kunt doen en testte de zogenaamde HorseCom, een set met oortelefoontjes voor paard en ruiter, waarbij de ruiter kan bepalen waar het paard naar luistert.  

 

oor ruiter

Voor de ruiter.

oor paard

voor het paard.

Neveux en haar collega’s van de universiteit van Caen en Straatsburg testten het apparaat met klassieke muziek aan, op stress-verminderende effecten bij 48 sportpaarden van de Franse Nationale Stoeterij Le Pin tijdens het laden in de trailer en bij de hoefsmid. De paarden werden ook onder dezelfde omstandigheden getest zonder oortelefoontje.
De helft van de paarden ging drie maal in tweetallen in de trailer om 20 minuten te reizen. De andere helft van de paarden ging naar de hoefsmid, in aanwezigheid van een ander paard om sociale isolatie te voorkomen. Alle paarden ondergingen drie keer hoefsmidwerk.

Uit het onderzoek bleek dat de paarden zowel in de trailer als bij de hoefsmid tekenen van stress vertoonden, maar wel het minste wanneer ze oortelefoontjes in hadden in vergelijking tot niets in de oren of geluiddempende oordopjes.De paarden hielden hun oren meer naar voren en tilden hun hoofd hoger, zonder spierspanning. Dit wijst op kalme alertheid. Ook herstelden de paarden sneller van de stress als ze naar muziek hadden geluisterd.
Neveux adviseert om degene die de oordopjes met muziek bij zijn of haar paard wil uitproberen, dit altijd eerst te doen in rustige omstandigheden.

De redactie van Paardvisie is nieuwsgierig wat er zou gebeuren als het paard de muziekkeuze mocht bepalen…

Meer lezen op Paardvisie? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. 

Over Redactie

De redactie van Paardvisie schrijft over alles dat met paarden, paardenmensen en (buiten)leven met paarden te maken heeft. Je bereikt de redactie door te mailen naar info@paardvisie.nl