Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Recent / Mesttest: Hoge weidebesmetting kleine bloedworm door zachte winter

Mesttest: Hoge weidebesmetting kleine bloedworm door zachte winter

weilandDe afgelopen winter was de op een na zachtste winter ooit gemeten en dat heeft gevolgen voor de weide. Vooral de kleine bloedworm heeft door het zachte weer grotere overlevingskansen. Zodra paarden in de lente de weide op gaan is de kans op wormbesmetting hoger dan normaal, daardoor kan wormbesmetting opgelopen in weilanden eerder in het seizoen gaan optreden dan normaal. Normaal neemt de kans op wormbesmetting vanaf begin juni snel toe en zal dit jaar mogelijk hoger zijn. De kleine bloedworm is de meest voorkomende wormensoort bij Nederlandse paarden, daarbij blijkt uit recent onderzoek dat de bloedworm resistenter wordt voor anti-worm middelen.

De winter 2015 / 2016 heeft minder impact op het kleine bloedwormbestand gehad dan voorgaande jaren. Het algemeen advies dat voor elke jaar geldt, is om voor de paarden de weiden op gaan te controleren met mestonderzoek op mogelijke wormbesmetting en indien nodig te ontwormen. Als je paard half april het weiland op gaat dan is het zes weken later een mogelijke kleine bloedworminfectie te meten met mestonderzoek. De wormbesmetting bij veulens kan dit jaar sneller plaatsvinden en hoger zijn dan verwacht.

Mesttest.com weidebesmetting

Weidebesmetting met infectieuze kleine bloedwormlarven gedurende het weideseizoen voor Midden-Europa. Het voorjaar heeft normaal een lage besmetting en zal dit jaar hoger zijn. (grafiek: Mesttest.com)

Drie graden warmer
De temperatuur voor de winter 2015 / 2016 lag drie graden hoger dan normaal met 6,4 °C ten opzichte van het gemiddelde 3,4 °C. Vanaf 6 °C kunnen wormeitjes uitkomen en zich ontwikkelen naar larvenstadium een, twee en drie (L1, L2 en L3). De snelheid van de ontwikkeling is afhankelijk van temperatuur en vocht. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de ontwikkeling plaats vindt. Bij zes graden gaat de ontwikkeling van wormei naar L3 larve langzaam en duurt weken tot maanden.

Invloed vorst op wormeitjes
Vorst heeft een beperkte invloed op het doden van de pre-parasitaire fases (wormeitjes, L1, L2 en L3 larven). L1 en L2 larven worden in 1 tot 4 dagen gedood bij een temperatuur tussen -6 tot -10 °C. Maar andere pre-parasitaire fases (wormeitjes en L3 larven) overleven vorst goed. Niet-geëmbryoneerde wormeitjes overleven tot wel 97 dagen vorst en vorst-dooi periodes uitstekend. In de praktijk komen vorst-dooi periodes vaker voor dan langdurige strenge vorst. Vorst-dooi omstandigheden overleven geëmbryoneerde wormeitjes, L1 en L2 larven slecht. De afgelopen winter had veel minder nachten met vorst met slechts 22 en normaal zijn dat 38 nachten. Daarbij heeft het nauwelijks flink gevroren. Alleen in Noordoost Groningen had vier opeenvolgende nachten met strenge vorst in januari 2016. Daar lag ook een laagje sneeuw van 10 cm waarbij de temperatuur onder het sneeuwdek vrijwel constant op nul graden blijft. Door het sneeuwdek zijn de pre-parasitaire fases veel minder blootgesteld aan de strenge vorst. Hierdoor overleven de kleine bloedwormen makkelijker. Een andere beschermende situatie voor kleine bloedworm zijn intacte mestballen op het weiland.

Preventie
De beste manier om weidebesmetting te voorkomen is door regelmatig mest uit het weiland te halen. Regelmatig wil zeggen een paar keer per week en bij warm zomerweer om de dag. Het slepen van weilanden na het weideseizoen in de herfst is aanbevolen zodat kleine bloedworm zo veel mogelijk aan de weersomstandigheden wordt blootgesteld. Algemeen advies om de paarden met mestonderzoek te controleren voor de weidegang. Vervolgens zes weken na weidegang starten met maandelijks tot tweemaandelijks monitoren met mestonderzoek. Maandelijks voor paarden die het vorige jaar een middelmatige tot hoge ei-uitscheiding (>200 epg eitjes per gram) hadden. Tweemaandelijks mestonderzoek voor lage uitscheiders (<200 epg). Voor veulens is het dit jaar extra goed oppassen met wormbesmetting en te ontwormen op advies van de dierenarts.

Ciska Ketelaar, Mesttest.com

Meer lezen op Paardvisie? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

 

Over Ciska Ketelaar, Mesttest.com

Ciska Ketelaar is veterinair natuurgeneeskundige en heeft net zoals haar man Dr. Klaas van Gorp een chemische opleiding gevolgd. Voor Mesttest.com verzorgen zij cursussen mestonderzoek en leveren de bijbehorende microscopen en testkits.