Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Recent / Meer kans op leverbotinfectie door zachte winter

Meer kans op leverbotinfectie door zachte winter

De leverbotslak.

De leverbotslak.

Dit jaar is er een hogere kans op leverbotinfectie door hoge temperaturen van de afgelopen winter, zo meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren. Dit is een situatie die nog niet eerder is voorgekomen. Vooral schapen en koeien lopen een hoger risico op besmetting. Paarden zijn doorgaans een slechte gastheer voor leverbot maar bij hoge besmetting van de weilanden (paarden weiden op koeien of schapenweides) zijn infecties wel mogelijk. De GD , Gezondheidsdienst voor Dieren, meet regelmatig de leverbotwaarden in koeienmelk. Leverbot heeft een het leverbotslakje als tussengastheer en deze overleven goed in de natte, vochtige weilanden met een hoge grondwaterstand.

Oranje-rood geeft een hoger/hoog risico aan.

Oranje-rood geeft een hoger/hoog risico aan.

Helaas is het haast niet mogelijk om bij paarden met mestonderzoek leverbot vast te stellen. Leverbotlarven maken veel leverweefsel kapot maar worden vaak niet volwassen en gaan dus geen eitjes leggen. Met mestonderzoek kunnen dus geen eitjes aangetoond worden. Slechts bij uitzondering wordt leverbot volwassen en legt wormeitjes, ook dan is de kans nog klein om deze met standaard mestonderzoek te zien.
Diagnose van leverbot door de dierenarts vindt plaats op basis van uitsluiting van andere ziekten en leverbloedwaarden.

Afbeelding: een overzicht van leverbotrisico in Nederland, door Gezondheidsdienst voor Dieren.

Ciska Ketelaar, Mesttest.com

Meer lezen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Paardvisie.

Over Ciska Ketelaar, Mesttest.com

Ciska Ketelaar is veterinair natuurgeneeskundige en heeft net zoals haar man Dr. Klaas van Gorp een chemische opleiding gevolgd. Voor Mesttest.com verzorgen zij cursussen mestonderzoek en leveren de bijbehorende microscopen en testkits.