Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Recent / Onderzoek: Botox® helpt mogelijk bij hoefbevangenheid

Onderzoek: Botox® helpt mogelijk bij hoefbevangenheid

Hoefbevangenheid, ook wel laminitis genoemd, is een ernstige en pijnlijke hoefaandoening bij paarden, pony’s en ezels. Op de website van het Universitair Diergeneeskundig Centrum Utrecht staat te lezen dat dieren die deze aandoening hebben mogelijk gebaat zijn bij een behandeling met Clostridium botulinum toxine – ook wel bekend als Botox®. Tot deze conclusie kwam dierenarts en promovenda Lotte Hardeman na onderzoek. 

 

Bij hoefbevangenheid gaat het paard op zijn tenen staan om de achterkant van zijn hoeven te ontlasten. Het is zeer pijnlijk.

Bij hoefbevangenheid gaat het paard in deze houding staan door de kanteling van het hoefbeen. Het is zeer pijnlijk.

Bij hoefbevangenheid is de verbinding tussen het hoefbeen en de hoefwand aangetast. De hoefwand is verbonden met de onderliggende lederhuid en de lederhuid is verbonden met het hoefbeen. Bij hoefbevangenheid wordt het weefsel tussen hoefbeen en hoornschoen aangetast. Lopen of zelfs staan wordt dan erg pijnlijk. Door de aantasting van de verbinding tussen de hoefwand en het hoefbeen, ontstaat het risico dat het hoefbeen naar beneden zakt of kantelt. Voor hoefbevangenheid zijn verschillende oorzaken bekend zoals een ziekte elders in het lichaam, overbelasting van een been of een verstoring van de hormoonbalans. Als een paard hoefbevangen wordt, is het zaak zo goed mogelijk te voorkomen dat het hoefbeen zakt of kantelt. De vooruitzichten op herstel zijn dan veel beter. Hoewel hoefbevangenheid al duizenden jaren geleden werd beschreven, is er nog steeds geen goede therapie die de verplaatsing van het hoefbeen kan voorkomen en daardoor betere voorwaarden voor genezing schept.

Spierverslappende werking
Clostridium botulinum toxine wordt al enkele decennia gebruikt bij mensen voor cosmetische doeleinden en bijvoorbeeld voor de behandeling van spasticiteit. Het middel werkt op de plaats waar de zenuw aan de spier vastzit. Het toxine schakelt bepaalde eiwitten uit die verantwoordelijk zijn voor de afgifte van neurotransmitters (signaalstoffen) vanuit de zenuw naar de spier. Er vindt dus geen signaaloverdracht meer plaats van zenuw naar spier, waardoor de spier verslapt en kortere of langere tijd slap blijft.

Trekkracht verminderen
Ook in de paardengeneeskunde is het middel al vaker succesvol toegepast, bijvoorbeeld bij hanentred, zoals ook al bij de universiteit Utrecht werd onderzocht. Dat onderzoek vind je hier terug. Lotte Hardeman vroeg zich af of de spierverslappende werking van Clostridium botulinum toxine bij de behandeling van hoefbevangenheid zin had: het toxine zou namelijk de trekkracht van de diepe buigspier aan het hoefbeen kunnen verminderen en daarmee verplaatsing van het hoefbeen mogelijk voorkomen. Zo zou mogelijk ook de pijn kunnen verminderen.

Geen bijwerkingen
Clostridium botulinum toxine heeft, zo blijkt uit onderzoek onder gezonde, niet kreupele paarden, een spierverslappend effect. Bijwerkingen waren er niet.
Daarnaast heeft is het verschil in spierkracht van de diepe buigspier gemeten tussen gezonde en hoefbevangen paarden, waarop gekeken is hoe je aan de hand van anatomische punten op het been zo goed mogelijk de grootte van de spierbuik van de diepe buiger kon schatten om zo de beste dosering vast te stellen. Het middel is vervolgens bij twee acuut hoefbevangen paarden getest (meer patiënten die voldeden aan de eisen werden er niet aangeboden). Gezien de positieve uitkomst lijkt het de moeite waard om in de toekomst een uitgebreidere, mogelijk internationale, studie op te zetten, aldus meldt de universiteit.

Lees onze nieuwsbrief. Schrijf je in door hier te klikken.

Over Redactie

De redactie van Paardvisie schrijft over alles dat met paarden, paardenmensen en (buiten)leven met paarden te maken heeft. Je bereikt de redactie door te mailen naar info@paardvisie.nl