Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Training / algemeen / Parelli-paarden herkennen gebaren sneller

Parelli-paarden herkennen gebaren sneller

Uit recent onderzoek aan de Universiteit van Florida en Oregon State University blijkt dat het begrijpen van menselijke signalen en lichaamstaal aangeleerd en niet aangeboren is. Paarden die veel grondwerk hebben gedaan en getraind zijn met lichaamscommunicatie, en dan in het bijzonder de methode van Parelli, begrijpen sneller begrijpen wat er met een wijzende vinger wordt bedoeld dan paarden die op traditionele wijze zijn getraind. 

Paarden die getraind zijn met veel grondwerk begrijpen menselijke gebaren sneller.

Paarden die getraind zijn met veel grondwerk begrijpen menselijke gebaren sneller.

Het is bekend dat paarden subtiele signalen en lichaamstaal van mensen kunnen begrijpen. De onderzoekers wilden weten of een trainingsmethode die menselijke lichaamstaal gebruikt en eentje die dat niet doet, effect heeft op het vermogen van het paard om menselijke gebaren te begrijpen. Nicole R. Dorey, wetenschapper verbonden aan de Universiteit van Florida, werkte met twee groepen paarden. De ene helft van de paarden werd opgeleid volgens de Parelli methode, met grondwerk dat is gebaseerd op herkenning door het paard van de menselijke lichaamstaal: hand- en hoofdbewegingen. De andere helft werd getraind op een traditionele methode, met druk en het weghalen ervan.
Dorey werkte met emmers waar voedsel in werd gedaan. Een begeleider wees aan in welke (willekeurige linkse of rechtse) emmer het eten zou komen. Het paard moest kiezen naar welke emmer hij toe zou lopen. Slechts één Parelli-paard begreep binnen tien testen dat de wijzende vinger hem naar de juiste emmer zou leiden.
Uit deze eerste tien testen bleek dat de Parelli-paarden een betere leercurve vertoonden dan de traditioneel getrainde paarden. Ze begrepen de verbinding tussen de wijzende vingerbeweging en de plek waar de traktatie te vinden was, sneller dan de traditioneel getrainde paarden. Aan het einde van het onderzoek begreep 90 procent van de Parelli-paarden de vingerwijzing en koos daarop steeds de juiste emmer, tegen 40 procent van de traditioneel getrainde paarden. De onderzoekster denkt dat de traditioneel getrainde paarden ook allemaal het verband tussen de vingeraanwijzing en de locatie van de traktatie kunnen leren, maar dat ze iets meer tijd nodig hebben omdat ze minder gewend zijn om gebaren te herkennen.
Uit het onderzoek blijkt volgens de onderzoekster dat het vermogen van paarden om menselijke gebaren te herkennen, niet aangeboren is, maar aangeleerd.

Het oorspronkelijke onderzoek werd gepubliceerd in het Journal of Comparative Psychology.

Had je je al ingeschreven voor de nieuwsbrief van Paardvisie? Dan kan hier!

 

Over Redactie

De redactie van Paardvisie schrijft over alles dat met paarden, paardenmensen en (buiten)leven met paarden te maken heeft. Je bereikt de redactie door te mailen naar info@paardvisie.nl