Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Training / algemeen / 10 tips voor paardvriendelijk rijden

10 tips voor paardvriendelijk rijden

Voor Paardvisie stelde Bastiaan de Recht van Equiscio/NCSAH 10 tips op voor paardvriendelijk rijden. Het maakt niet uit in welke discipline je rijdt of op welk niveau, deze tips zijn voor iedere ruiter!
2014-10-14 20.37.091. Schrijf een haalbaar trainingsplan
Of je nu endurance of dressuur rijdt: schrijf een haalbaar trainingsplan. Bedenk je goed waar je op dit moment bent en welk doel je hebt met je training. Wil je bijvoorbeeld dat je paard beter over de rug gaat lopen of wil je dat hij braaf is tijdens een bosrit? Maak een jaarplan waarin je uitwerkt hoe je dit doelt wilt bereiken. Je hoeft niet star vast te houden aan dit plan, maar het geeft wel aan dat je nagedacht hebt over de training. Zorg voor een dynamische training; bedenk leuke oefeningen en houdt het ook uitdagend voor je paard. Na een tijdje kan je evalueren: wat werkt wel en wat niet? En hoe staat het met mijn doelen?

2. Zorg voor harmonie tijdens het rijden
Bekijk goed hoe je paard zich van nature beweegt. Tijdens het rijden probeer je deze natuurlijke bewegingen te verbeteren. Let er wel op dat je niets forceert en blijf binnen de grenzen van het paard. Het ene paard heeft van zichzelf een spectaculaire draf, terwijl een ander dat qua lichaamsbouw niet voor elkaar zal krijgen. Verdiep je ook eens in de anatomie van het paard: wat kan een paard fysiek wel en wat niet? Streef naar harmonie: het paard moet makkelijk bewegen, goed aan de hulpen zijn en ontspannen. Of je nu dressuur-, spring-, of recreatieruiter bent: paardrijden mag nooit een krachtmeting zijn. Zorg zoveel mogelijk voor een ontspannen, attent paard. ‘Don’t fight your horse, present your horse.’

STthekiss3. Wees duidelijk en consequent
Als je je paard een hulp geeft, wees daar dan duidelijk in. Reageert je paard op de hulp, beloon hem door te stoppen met de hulp. Stel: je wilt dat je paard stopt. Je zet wat druk op de teugels, hij doet netjes wat je vraagt, maar jij blijft trekken. Het paard begrijpt dan niet meer wat je van hem wilt en kan gefrustreerd raken. Veel ruiters raken op deze manier in gevecht met hun paard. Doe even een stapje terug en bedenk je waarom je paard niet reageert zoals jij wilt: ben je wel duidelijk geweest?
Daarnaast is het belangrijk dat je een leider bent voor je paard. Als jij twijfelt of onzeker bent, dan zal het paard zich onveilig voelen en zich ‘moeilijk’ gaan gedragen. Neem jij echter de leiding, dan voelt het paard zich veilig en zal hij eerder geneigd zijn om je braaf te volgen.

4. Doe moeilijke oefeningen niet te lang
Wanneer je je paard iets nieuws wilt leren, onthoud dan dat je deze oefening kort moet houden. Doet je paard wat je vraagt? Stop direct om hem te belonen voor de juiste reactie. Stel: je wilt je paard de piaffe leren. Een dergelijke oefening vergt veel van het paard, hij kan moe worden en gestrest als je te lang doorgaat. Zodra je paard de eerste pasjes piaffe laat zien, stop je. Het is erg menselijk om uit enthousiasme juist door te willen gaan. Waak daarvoor en bouw het langzaam op. Gaat het goed? Doe het de volgende keer iets langer.
Het liefst rijden we allemaal binnen no-time op Grand Prix niveau. Bedenk je echter dat een balletdanseres ook niet direct in een spagaat kan zitten. Dat vergt jaren van training. Wees realistisch, kijk goed naar je paard en neem de tijd. De weg die je aflegt om je doel te bereiken, is minstens zo leuk als het doel zelf!

20140312_1156095. Rustmomenten
Zorg voor voldoende rustmomenten in de week. Bij NCSAH hebben de paarden twee tot drie dagen per week ‘vrij’. Ze gaan op die dagen alleen in de stapmolen en/of de wei. Na een training kan een paard, net als wij, spierpijn krijgen. Tijdens een rustdag krijgen de spieren de kans om te herstellen én om op te bouwen. Rust is niet alleen belangrijk voor het lichaam van het paard, maar ook voor zijn geestelijke gesteldheid. De afwisseling en rust doen een paard goed, waardoor hij gemotiveerd blijft tijdens de trainingen.

6. Neem je paard altijd serieus
Is je paard altijd braaf, maar ineens bokt hij elke dag tijdens de galop? Natuurlijk mag je je paard corrigeren als je denkt dat hij je hulpen niet serieus neemt. Als zo’n correctie echter steeds niets oplevert, zou het goed kunnen dat er iets aan de hand is. Misschien heeft je paard ergens pijn of ligt het zadel niet goed? Vooral als het probleem terug blijft komen, moet je je afvragen of het paard de oefening wel uit kán voeren. Ga niet in gevecht, negeer het probleem niet en straf je paard ook niet. Je paard is niet ongehoorzaam, maar probeert je iets duidelijk te maken. Laat hem nakijken door een dierenarts of een andere professional.

PIAFFE met lijnen7. Behandel een paard als paard
Een paard is geen mens. Als je met paarden werkt is het belangrijk om je in te leven in het dier. Paarden zijn bijvoorbeeld vluchtdieren en reageren om die reden anders op hun omgeving. Een wapperende plastic zak kan voor het paard iets heel engs lijken. Hij kent het niet en het zou dus weleens gevaarlijk kunnen zijn. Er is geen paard dat denkt: ‘Zo, ik zal jou eens even dwars zitten vandaag!’. Paarden kunnen namelijk niet op die manier denken. Als je paard niet doet wat jij wilt, ga eens na waarom hij zo doet. Ben je, zoals hierboven beschreven, niet duidelijk genoeg? Is het paard bang voor iets? Heeft hij ergens last van?
Als je een paard wilt belonen of straffen, bedenk dan ook dat het geheugen van een paard anders werkt dan dat van ons. Als een paard tijdens het rijden bokt en in de stal straf je hem voor dat gedrag door hem geen voer te geven, dan snapt hij niet waarom hij gestraft wordt. Je moet direct reageren op zijn gedrag, anders heeft het geen zin.

8. Voorzie het paard in wat hij nodig heeft
Voor een paard is het belangrijk dat aan zijn basisbehoeften is voldaan. Zo moeten paarden elke dag voldoende beweging krijgen, sociaal contact hebben met andere paarden en toegang hebben tot voldoende ruwvoer. Als je een paard niet voorziet in deze basisbehoeften, dan is de kans groot dat het paard gezondheidsproblemen krijgt en gefrustreerd raakt. Dit kan zich uiten in ‘moeilijk gedrag’ tijdens het rijden.
Wil je weten wat je paard nodig heeft? Deze ’10 geboden’ vormen een mooie richtlijn.

20140426_1315239. Een fitte en bewuste ruiter
Niet alleen je paard moet in balans zijn en in een goede conditie. Jij ook! De invloed van de ruiter op de bewegingen van het paard is heel groot. Om die reden is het belangrijk dat je fit bent en dat je coördinatie en balans in orde zijn. Een onafhankelijke zit is noodzakelijk om goed te kunnen paardrijden. Wil je leren om goed in balans te zitten en wil je je paard zo min mogelijk in de weg zitten, dan is het aan te raden om een Ruitertraining te volgen.
Je zit, teugels en benen zijn allemaal communicatiemiddelen. Wees je bewust van de hulpen die je geeft en probeer ze steeds verfijnder af te stemmen. Geef 1 hulp tegelijk. Gaat dat goed, ga dan pas aan een volgende hulp werken. Waak ervoor dat je tegengestelde signalen geeft. Werk aan bewustzijn en verfijning, zodat je een goede actie-reactie krijgt tussen jou en je paard.

10. Doe leuke dingen met je paard
Tot slot: laat af en toe het kind in jezelf naar boven komen! Bedenk hoe je vroeger zonder zadel ging rijden of door de bak achter een pony aanrende. Zorg ervoor dat je dit plezier nog steeds met je paard beleeft. Denk out-of-the-box. Door drukte vergeten we soms om te genieten van ons paard. We komen bijvoorbeeld uit ons werk, rijden ‘even snel’ een uurtje en zetten hem dan weer in zijn box. Maar waarom heb je een paard gekocht? Als het goed is om er veel plezier mee te hebben, dus verlies dat niet uit het oog!

De kern van al deze tips?
Bastiaan: ‘Misschien begint alles wel gewoon met liefde voor je paard. Heb liefde, begrip en geduld en dan komt al het andere vanzelf goed!’

Bastiaan de Recht is mede-oprichter van de Neo-Classical School for the Art of Horsemanship (NCSAH); een professionele dressuuropleiding voor trainers en instructeurs. Tijdens deze opleiding leert hij studenten op een begripvolle wijze paarden trainen. Naast rijden is er veel aandacht voor de biomechanica van het paard, voor werken aan de hand en voor de wijze waarop paarden leren. Er wordt tot op het hoogste niveau dressuur gereden, waarbij het fysieke en mentale welzijn van het paard centraal staan.
Wil je meer weten over Bastiaan de Recht en de opleiding van NCSAH, kijk dan op ncsah.nl

Dit artikel is geschreven door Paula van de Geest. Wil je meer lezen van Paula? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Paardvisie.

Over Paula van de Geest

Paula van de Geest was al jong besmet met het paardenvirus. En hoewel de paardenposters op een gegeven moment vervangen werden door de Backstreet Boys is die paardenliefde altijd gebleven. Paula rijdt op dit moment recreatief (dressuur en buitenritten) en daarnaast doet ze een opleiding tot gedragstrainer van paarden bij e-quine.com. Ze hoopt in de toekomst paarden (en eigenaren) van allerhande problemen af te helpen. Paarden worden nog veel te vaak verkeerd begrepen en daar wil ze graag verandering in brengen. Paula is erg geïnteresseerd in verschillende trainingsmethoden en denkwijzen omtrent paarden en hun welzijn. Ze vindt het leuk om zich hierin te verdiepen en heeft een passie voor schrijven. Twee keer per maand 'werkt' ze bij De Paardenkamp in Soest, waar ze rondleidingen geeft en de oude paarden verzorgt.