Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Blogs / dr Machteld van Dierendonck – Paarden bij elkaar in de wei zetten

dr Machteld van Dierendonck – Paarden bij elkaar in de wei zetten

Sociaal contact en veel mogelijkheden om ruwvoer te eten zijn goed voor paarden. Toch zetten veel paardeneigenaren hun paard niet met andere paarden in de wei omdat ze bang zijn dat hun paard geschopt wordt door de andere paarden. Als je dit niet op de juiste manier doet, dan is deze vrees inderdaad terecht. Er zijn echter handvaten voor het bij elkaar introduceren van paarden in de wei of paddock. Gedragsdeskundige dr. Machteld van Dierendonck geeft 13 tips hoe je paarden bij elkaar in de wei kunt zetten.

 

Denk nooit 'hij doet nooit wat'. Let altijd goed op als je paarden bij elkaar in de wei introduceert.

Denk nooit ‘hij doet nooit wat’. Safety first! Let altijd goed op als je paarden bij elkaar in de wei introduceert.

Als ik paarden bij elkaar in de wei wil introduceren, dan is het eerste waar ik altijd op let de achtergrond van de paarden. De slechtste categorie zijn de paarden die tussen vier en zes maanden oud al zijn gespeend (bij hun moeder weg gehaald) en daarna altijd alleen gestaan hebben. Het is de vraag of het met dergelijke paarden nog gaat lukken om ze bij elkaar te zetten.
De beste categorie is de paarden die sociaal (in groepen dus) zijn opgegroeid en die altijd met andere paarden hebben gelopen. Tussen beide uitersten in heb je nog allerlei groepen.

Neem de tijd
Heel belangrijk in het bij elkaar zetten van paarden is dat je er de tijd voor neemt. Hoe lang het duurt om paarden bij elkaar te zetten? Soms lukt het in twee dagen, als je bijvoorbeeld een klein, jong merrietje in de groep zet. En in een enkel geval duurt het een half jaar, als het bijvoorbeeld om een oudere ruin gaat die pas gecastreerd is en nog gedekt heeft.

Handvaten samen in de wei zetten

0. de basis ‘regel’ is dat alle betrokken paarden tot “elkaars horizon” gaan behoren, en dat je je tijd neemt zoals boven al geschreven

1. Eerst zet je ze naast elkaar, in een situatie dat ze elkaar steeds zien.

Een wei naast een wei met een dubbele draad er tussen zodat ze elkaar niet kunnen aanraken is een optie. Je kunt ook een wei in een wei maken, met dubbele omheining.

2. Laat ze aan de hand kennis met elkaar maken. Paarden die elkaar aan de hand leren kennen of regelmatig met elkaar in de bak lopen, zijn minder fel tegen elkaar dan als ze los zijn. Samen rijden of samen wandelen met de paarden is een goed idee.

3. Hou in de gaten wat er gebeurt en kijk of er een is die vriendjes wil worden. Is er eentje uit de kudde die net wat verder over de draad hangt? Die meer moeite doet om contact te maken? Kijkt dat paard vriendelijk? Maak er dan een duo van. Zet ze samen. Als dat goed klikt, kan je er ook eens een andere bijzetten; of een triootje maken; zet je ze na een tijdje samen in de kudde.

4. Gaat het om één nieuw paard dat in een kudde komt? Zorg er voor dat die nieuwe de weide/paddock heeft kunnen bekijken voordat ze bij elkaar gezet worden. Hij moet weten hoe de wei er uit ziet en waar de uitgangen zitten. Als dat nieuwe paard de weide bekijkt, gaat hij ook al mesten en zo leren ze elkaar ook al een beetje kennen. Geurinformatie. Maar omgekeerd moet je eigenlijk ook doen: de “oude” paarden in de wei van de nieuwe zodat de geur ook daar uitgewisseld kan worden.

5. Als ze dan echt voor het eerst als kudde bij elkaar gezet worden zorg voor een dubbele motivatie: beetje honger en veel hoopjes hooi en veel ruimte, dan alles bij elkaar en voor het hooi op is de nieuweling met zijn maatje weer apart zetten. Zorg dat er geen hoekjes of doodlopende plekken zijn. Dezelfde procedure volg je als het gaat om een groep paarden die allemaal nieuw zijn voor elkaar? Zorg er dan voor dat ze in een nieuwe weide komen en honger hebben. Dan zijn ze niet zo bezig met de rest.

6. Let op dat ze in de weide/paddock geen blinde hoeken hebben waar ze elkaar vast kunnen zetten.

7. Meestal komt er na de introductie na een dag of twee, drie een nieuwe uitbarsting. Denk dus niet te snel dat het voor de bakker is. Eventueel haal je ze na een dag of twee weer even uit elkaar en zet ze dan weer bij elkaar.

8. In sommige groepsstallen, zoals bij die van Hit Aktief, zijn speciale wen-boxen, waar paarden naast elkaar staan en interactie kunnen hebben, maar waarin de nieuwe paarden zich ook terug kunnen trekken. Dit is heel praktisch voor de introductie.

Als je het goed doet, staan ze na een tijdje zo relaxt in de wei!

Als je het goed doet, staan ze na een tijdje zo relaxt in de wei!

9. Ook als de paarden in de winter niet bij elkaar gelopen hebben, en je wilt ze in het voorjaar weer samen zetten, moet je dat weer in stappen en met beleid doen.

10. Als het om een groep van minder dan tien paarden gaat, dan gaat de voorkeur uit naar een even aantal paarden. In grote groepen kunnen paarden eerder een vriendje of een vriendenclubje vinden.

11. Realiseer je: wij kiezen de paarden die bij elkaar moeten staan. Die kunnen het niet altijd goed met elkaar vinden. Soms moet je accepteren dat ze elkaar gewoon niet leuk vinden. Wij mensen hebben twee paarden en we houden van ze, dus willen we ook dat ze van elkaar houden. Dat is gewoon niet altijd zo.

12. Stel het gaat niet of het vergt meer tijd: denk aan tussenoplossingen, zoals een uitloop aan de stal of paddocks om elkaar geleidelijk aan elkaar te wennen. Lol met vriendjes met een hek ertussen is al een stuk beter dan alleen op stal staan.

13. Wil je interactie tussen paarden in een stal? Hou er dan rekening mee dat ze 60 – 80 procent van de tijd hun hoofd naar beneden hebben om te eten of te rusten. Maak de mogelijkheid tot contact tussen de paarden dusdanig dat ze elkaar ook kunnen zien als ze hun hoofd naar beneden hebben.

‘Hij doet nooit wat’
Paarden bij elkaar in de weide zetten moet je even voorzichtig en met beleid doen als wanneer je ze voor het eerst voor de wagen zet. Als je denkt: ‘dit paard doet nooit wat’, dan zul je altijd zien dat er wat gebeurt. Goede menners laten de paarden die voor het eerst voor de wagen komen, eerst alle standaard stappen die daarvoor staan, doorlopen. Hoe braaf het paard ook lijkt. Voor het in de weide zetten geldt hetzelfde. Safety first.

Om over na te denken: als het moeilijk gaat om paarden bij elkaar in de weide te zetten, dan komt dat toch meestal door de keuzes die de mens in eerder voor het paard gemaakt heeft. De mens is degene die het paard dingen onthouden heeft waardoor ze niet meer normaal kunnen functioneren.

dr. Machteld van Dierendonck

Meer praktische tips lezen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Paardvisie.

Over Machteld van Dierendonck

dr. Machteld van Dierendonck Machteld van Dierendonck bestudeerde wilde kuddes paarden in onder meer IJsland, Zweden, Italië en Nederland. In 1992 en 1993 was ze betrokken bij de herintroductie van de Przewalski in Mongolië, waardoor ze vele maanden tussen de wilde paarden leefde. Voor haar promotieonderzoek onderzocht ze de sociale relaties binnen een kudde paarden. Tegenwoordig houdt ze zich bezig met een wetenschappelijke benadering van probleempaarden en paardenproblemen. Ze is betrokken bij vele HBO- en universitaire opleidingen, onder andere als gastprofessor ethologie paard en welzijnsassessment bij alle dieren bij faculteit diergeneeskunde van de universiteit van Gent en gastmedewerker bij de Universiteits kliniek Paard in Utrecht. Ze geeft lezingen, clinics en workshops, doet wetenschappelijk onderzoek en houdt zich bezig met advies en consultancy voor professionals in de paardensport, dierenartsen en paardenorganisaties. Ze publiceerde meer dan 20 ‘peer reviewed’ artikelen in internationale wetenschappelijke tijdschriften. Machtelds motto is: denk als een paard, niet voor een paard. Je bereikt haar via haar website www.equusresearch.nl

2 Reacties

  1. De ergste categorie is het verstoten veulen die met de hand is opgevoed en tot het volgende veulen een jaar later ook verstoten werd alleen heeft gestaan. En zelfs die werd uiteindelijk sociaal.

  2. een vraag.Wij hebben 3 ijslander merries bij elkaar staan ruime wei maar af en toe met elkaar op 80 vierkante meter paddock. de sfeer lijkt (na half jaar) best goed maar graag wil ik weten of 3 een ‘onhandig”aantal is of kan dit een prima kudde worden/zijn