Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Buitenleven / Bestrijding insecten op stal: zo doe je het (natuurlijk)!

Bestrijding insecten op stal: zo doe je het (natuurlijk)!

Horse-with-fliesDe zomer is weer in het land! De zon die op onze gezichten brandt, krekels die hun uiterste best doen om ons elke avond te verblijden met een symfonisch concert. Het gras heeft ondertussen eerder gelige gekregen en je hebt extra vakantiedagen die je als ruiter maar al te graag inzet om wat meer met je paard te kunnen doen. Heerlijk!
Maar al die pret wordt al te vaak verpest door onze gevleugelde insectenvriendjes. Alle sprays en vliegendekens ten spijt, heb je toch wel weer elke zomer prijs. Een gezellig buitenritje met mooi weer lukt niet zonder een koelbloedige moord op een daas die wel zin heeft in een hapje paard. Ook vliegen en muggen laten ons en onze geliefde viervoeters niet met rust, met jeukende bulten tot gevolg. Bestrijding insecten: zo doe je het (natuurlijk)!


Wat kan je nu doen om de populatie vliegende insecten terug te dringen? Paardvisie zet graag voor jou graag een aantal tips op een rijtje.

Insecten uitroeien? Nee hoor!

Om te beginnen mogen we niet de illusie hebben om het aantal vliegende insecten blijvend te kunnen verkleinen. Verdelgingsproducten op basis van DEET, pyrethrum, pyrethroïde, resmethrine of picaridine zijn efficiënte middelen zijn om een insect te doden. Ze zijn echter verre van gezond voor onszelf, onze paarden en de leefomgeving waarin de paarden zijn gehuisvest. Fabrikanten doen ons graag geloven dat deze middeltjes natuurlijk zijn omdat ze stoffen bevatten die onttrokken zijn aan planten, zoals bijvoorbeeld pyrethrum. Toch heeft deze natuurlijke stof een negatieve impact op het hormoonstelsel en wordt hij zelfs gelinkt aan kanker. Tenslotte kosten deze toxische middeltjes ons handenvol geld en zijn ze slechts gedurende een beperkte tijd efficiënt. Allemaal goede redenen om het over een andere boeg te gooien!

Er zijn twee zaken belangrijk om in het achterhoofd te houden bij het terugdringen van het aantal vervelende insecten: stalmanagement en biodiversiteit.

Stalmanagement

De rottingsprocessen die ontstaan in mest en vuil dat blijft liggen in de stallen zorgen voor een ideale voedingsbodem voor vliegen en dazen. Ze leggen hun larven in de mest, die zich op hun beurt voeden met andere insectenlarven en andere mestinhoud. Schone stallen waar vuil en mest uit worden verwijderd zorgen dus voor een verminderd aantal vliegen in en rond de stal. Ook de drinkbakken en voerbakken schoon houden en regelmatig schoonmaken met azijn of citroensap helpt.

Biodiversiteit

Dazenvallen zetten helpt.

Dazenvallen zetten helpt.

Een gezonde biodiversiteit betekent een grote verscheidenheid aan planten en diersoorten die hun plekje vinden in jouw stallen en op jouw weides. Biodiversiteit zorgt voor het in stand houden van goed functionerende ecosystemen. Voor een goed functionerend ecosysteem zijn er voldoende prooidieren en roofdieren nodig, dit tot op het niveau van de larfjes van vliegen, dazen en andere prikkende of bijtende insectjes. Met andere woorden: als je de insectenplagen een beetje onder controle wil houden, ga je moeten zorgen dat natuurlijke vijanden van onze prikkende en bijtende vriendjes zich graag willen huisvesten in jouw stallen en op jouw weides.

De natuurlijke vijanden van vliegen en muggen zijn onder andere spinnen en sluipwespen. Begin dus niet panisch in het rond te meppen als je een spin of wesp opmerkt, maar juich hun aanwezigheid toe. Spinnenwebben laat je dus hangen om een aangename habitat voor spinnen te creëren. Ook zwaluwen houden de populatie vliegen en muggen goed onder controle. Boerenzwaluwen komen graag terug naar het plekje waar ze vorig jaar een goede logeerplaats hebben gehad, dus wees gastvrij voor de zwaluwen en je hebt een relatief vliegen-en muggenvrije stal. Het ophangen van nestkastjes voor deze zwaluwen, maar ook voor andere vogels en zelfs vleermuizen zorgt voor een aangename broedplekje. Vleermuizen vangen tot duizend insecten per uur, tel maar op!

Vallen zetten

Het plaatsen van vallen voor dazen en vliegen is echter ook een mogelijkheid om het aantal stekende en bijtende insecten te doen dalen. Voor elk insect dat je vangt, ontneem je het de kans om zich voort te planten en dus duizenden nakomelingen te produceren. Voor het vangen van insecten zijn er verschillende systemen op de markt, het ene al wat duurder dan het andere. Ook op internet zijn verschillende filmpjes terug te vinden over budgetvriendelijkere manieren om dazen en vliegen te vangen. Een dazenval kan tot 90% van de overlast wegnemen, wat het een erg efficiënte manier van bestrijding maakt.

Beschermen van je paard

Zwaluwen lusten wel een insectje.

Zwaluwen lusten wel een insectje. En vleermuizen helemaal.

Tenslotte kan je je paard zelf ook wat beschermen tegen insecten door het een vliegendeken aan te meten. Het is bewezen dat dazen een voorkeur hebben voor donkere kleuren ten opzichte van lichtere kleuren. Bij het maken van een keuze in het brede gamma aan vliegendekens is dit iets om rekening mee te houden. Verder zijn er ook vliegendekens op de markt met zebrastrepen (meer informatie hierover lees je hier), die voor verwarring zouden zorgen bij dazen bij het landen op het paard.

In de zomer zie je wel vaker ontstoken ogen bij paarden. Dit komt doordat vliegen bij het drinken van traanvocht bacteriën achterlaten. Dit kan je gemakkelijk voorkomen door je paard te voorzien van een goed zittende vliegenkap. Een franjefrontriem aan het halster van je paard bevestigen kan ook soelaas bieden.

Etherische oliën aanbrengen op je paard is ook een manier om de muggen en vliegen weg te houden. Het biedt echter geen garantie op succes: voor het ene paard werkt de ene olie erg goed, voor het andere paard totaal niet.

De bloedzuiverende werking van knoflook beïnvloedt de lichaamsgeur van paarden, waardoor muggen weg zouden blijven van jouw paard. Het is echter niet aan te raden om grote hoeveelheden knoflook aan je paard te voeren, omdat overdosering kan zorgen voor bloedarmoede. In zeer beperkte mate kan het een zinvolle aanvulling zijn aan het dieet van je paard, maar ook hiervan is de efficiëntie per paard verschillend.

Elien Cuypers

Heb je je al ingeschreven voor de nieuwsbrief van Paardvisie? Doe dat snel hier!

Over Elien Cuypers

Elien Cuypers is een Belgische dierenliefhebster met schrijfkriebels in de vingers. Elien woont samen met haar twee katten in Belgisch Limburg. Elien rijdt al vele jaren recreatief paard en heeft een grote voorliefde voor het Spaanse paard. In haar vrije tijd kan je haar dan ook terugvinden op of naast het paard, of op paardenevenementen. Als ze niet door de bossen aan het struinen is, is ze wel dressuurmatig aan het werk. Sinds maart 2015 schrijft Elien mee aan de artikelen van Paardvisie.nl

4 Reacties

 1. Hoe zit dat met Diatomeeenaarde, Kiezelzuur, kiezelaarde? Deze schijnt als je die verspreid op de mesthoop of in de stal ook te helpen? Al dan niet verdunt met water. Nu dood dat in mijn ogen ook de beestjes die je nodig hebt om je mest te verteren. Maar dacht dat dat ook zorgde dat op je mesthoop minder vliegen ontwikkelen? Doordat alles uitdroogt. Op je paard spuiten lijkt me niet verstandig door uitdroging.

  In mijn ogen is het ook door het uitdrogend effect oppassen geblazen voor je dier en jezelf. Maar je mag het voeren zelfs aan je paard?? Droogt die dan niet uit? Moet je dan zorgen voor veel water voor het dier wat het te eten krijgt. maar dat is meer op inwendige parasiet gericht.

  Is daar meer over bekend bij jullie? Voor het bestrijden van insecten naast bloedluis.

 2. Dag Clarissa,

  Bedankt voor je berichtje. In mijn zoektocht naar meer informatie over dit thema ben ik jouw onderwerpen niet tegengekomen. De werking van diatomeenaarde, kiezelzuur en kiezelaarde zijn me dus totaal niet bekend. Ik kan je dus niet verderhelpen met jouw concrete vragen, helaas. Het lijkt me echter de moeite waard om op een ander moment verder uit te diepen, dus misschien lukt het me wel om op een ander moment verder opzoekwerk te verrichten omtrent deze zaken. Alvast hartelijk dank voor je waardevolle bijdrage!

  Groetjes,

  Elien (auteur)

 3. Hallo,
  Fijne informatie over natuurlijk met de insecten “plaag” omgaan. Prijzenswaardig.
  Zelf zou ik het zeer waarderen dat als er over stallen voor paarden gesproken wordt er bijgezegd zou worden dat paarden buiten horen te staan waar ze vrijuit kunnen bewegen, of je kunt het hebben over inloopstallen. Het mag niet meer als normaal gezien worden dat paarden op stal staan.
  M.vr.gr.

 4. Voor Clarissa,
  Als onderstaande niet als reclame wordt gezien kan Clarissa kijken op Bio-Ron voor alle info.