Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Blogs / 10 x een geslaagd Paddock Paradise (+ video)

10 x een geslaagd Paddock Paradise (+ video)

Paddock_Paradise_-Openingsfoto_d40Een paddock paradijs is een vorm van huisvesting waarbij de paarden gestimuleerd worden om te bewegen, zoals paarden in het wild ook elke dag kilometers afleggen. Tegelijkertijd wordt de weide op een praktische manier ingedeeld, zodanig dat de eigenaar makkelijker kan bepalen hoeveel gras het paard kan opeten. 10 inzichten in een geslaagd Paddock Paradise.

Het is voor eigenaars vaak moeilijk om een paard goed in vorm en op gewicht te houden. Naast een aangepast voerschema houdt dit immers ook voldoende beweging in. Paarden op een grote weide staan vaak gewoon stil te grazen, wat de kilo’s er niet meteen doet afvliegen. Een paddock paradijs, een natuurlijke vorm van huisvesting, kan hierin helpen.

Paddock-paradise1. De oppervlakte optimaal benutten
Ten onrechte wordt er gedacht dat een paddock paradijs alleen aangelegd kan worden indien je kan beschikken over een grote partij land. Dit klopt niet: ook een klein stuk land kan effectiever worden gebruikt door middel van looppaden. Zo creëert een paddock paradijs net ruimte in plaats van het te beperken. Dit zorgt er voor dat paarden het hele jaar door op een relatief beperkte oppervlakte kunnen worden gehouden.

2. Beweging stimuleren
Centraal in het concept paddock paradijs staan de looppaden. Beweging wordt gestimuleerd door de looppaden te laten leiden tot plekken waar het paard voedsel, water of een rustplek kan vinden. Op de looppaden is het niet de bedoeling dat de paarden grazen.

3. Modder beperken?
Een paddock paradijs zorgt niet noodzakelijk voor meer modder tijdens natte seizoenen. Alles staat of valt met de ondergrond van je weide, de afwatering en de mate van verharding. En laat ons eerlijk zijn: de doorsnee weide heeft bij de poort tijdens natte dagen ook een modderpoeltje, toch?
Modder kan je voorkomen door bij het aanleggen van je paddock paradijs grachtjes te voorzien. Je kan er ook voor opteren om de bodem op een profiel te zetten van 2 à 5°, zodanig dat het water afloopt. De looppaden afgraven of ophogen is niet altijd een goed idee. Het aanplanten van knotwilgen kan ook helpen om het water uit de grond te halen.

4. Een goede voorbereiding is het halve werk
Je zet je paddock paradijs met looppaden, graas- en voerplaatsen best even op voorhand op papier. Dit overzicht zal je helpen om te beslissen waar je best ook afsluitbare doorgangen voorziet. Zo kan je de mate van weidegang gemakkelijk regelen, een paard gemakkelijk apart zetten en de route van de kudde veranderen om ze in een andere weide te laten grazen.

5. Rust in de kudde
Een paddock paradijs kan zorgen voor rust in de kudde. De paarden hoeven namelijk niet continue in elkaars buurt te vertoeven. Toch is het aangewezen om bij een grotere of veranderende kudde je looppaden voldoende breed te maken. Ook creëer je ruimte door het looppad naar de doorgang toe iets breder te maken en te werken met afgeronde hoeken. Zo hoeven er geen strubbelingen te zijn als de doorgang gesloten blijkt te zijn en de hele bende zich moet omdraaien.

6. Op zoek gaan naar voedsel
Het is de bedoeling dat het paard afstanden aflegt, daarom is het beter om water op een andere voerplaats aan te bieden dan het hooi. Door gebruik te maken van een slowfeedersysteem, zoals een hooibak of een hooinet, eten paarden veel langer van hun hooi. Dit is bevorderlijk voor hun maag en -darmstelsel, dat er op gemaakt is om de hele dag door kleine beetjes ruwvoer te verwerken. Continue toegang hebben tot ruwvoer verkleint de kans op maagproblemen bij paarden. Welk systeem je ook verkiest, je zorgt er best voor dat je paard op een zo natuurlijk mogelijke manier zijn eten kan opeten: met zijn hoofd omlaag. Zo slijten zijn tanden netjes af.

Paddock Paradise foto 27. Natuurlijke slijtage van de hoeven
Je kan hier en daar ook stukken verharden. Zo train je de hoeven van de paarden op verschillende ondergronden, kan je modder voorkomen en slijten de hoeven op een natuurlijke manier. Je verhardt best daar waar de paarden veel staan: op voerplaatsen of stukken van het looppad. Dat kan je doen met beton, steentjes, klinkers of steenpuin. Let wel dat je de scherpte van je ondergrond langzaam opvoert zodanig dat je paarden niet weigeren over de ondergrond te lopen.

8. Beplanting van je weide
Met bomen en struiken kan je niet alleen je weide verfraaien, ze bieden je paarden ook natuurlijke beschutting en nemen een deel grondwater op. Bepaalde boomsoorten zijn eetbaar voor paarden, zoals de berk en de wilg. Deze takken bevatten veel nuttige stoffen en zijn rijk aan structuur.

9. Je paard uitdagen
Een obstakel op het looppad maakt de paarden nieuwsgierig en inventief. De paarden worden uitgedaagd om na te denken en uit te kijken waar ze hun voeten neerzetten. Een obstakel kan je op je looppad leggen: een boomstronk, rotsblokken,…

10. Het hoeft niet altijd plat te zijn…
Op je terrein kan je variëren in hoogte door een heuvel en een poel aan te leggen. De heuvel zorgt voor een leuke uitkijkpost voor de paarden en flink wat achterhandgebruik bij het op- en afklimmen. De poel kan dan weer zorgen voor drinkwater, maar ook voor een heerlijk plonsbadje.

Met dank aan Vivaranch.be, paddockparadijs.eu foto’s: Marja van Run

Dit artikel is eerder verschenen in Paardvisie Magazine. Heb je die gemist? Lees ’em dan gratis hier!  Schrijf je vóór 4 mei aanstaande hier in voor de nieuwsbrief van Paardvisie en maak kans op een armbandje van paardenhaar van Coya Sieraden.

Bekijk hier een mooie video over een Paddock Paradise.

Over Elien Cuypers

Elien Cuypers is een Belgische dierenliefhebster met schrijfkriebels in de vingers. Elien woont samen met haar twee katten in Belgisch Limburg. Elien rijdt al vele jaren recreatief paard en heeft een grote voorliefde voor het Spaanse paard. In haar vrije tijd kan je haar dan ook terugvinden op of naast het paard, of op paardenevenementen. Als ze niet door de bossen aan het struinen is, is ze wel dressuurmatig aan het werk. Sinds maart 2015 schrijft Elien mee aan de artikelen van Paardvisie.nl