Home / Welzijn / Hoeven / Vettec – Zoek bij pijnsignalen eerst bij de hoeven

Vettec – Zoek bij pijnsignalen eerst bij de hoeven

paard met pijn

De typische houding van een paard met veel pijn (hoefbevangenheid).

Paarden die onregelmatig lopen ervaren ongemak of pijn. Niemand zal dat betwijfelen. Maar hoe herken je aanhoudende pijn bij paarden? Een wat kan je er aan doen? Vettec in gesprek met Jan de Zwaan, hoefsmid aan de Faculteit Diergeneeskunde Utrecht.

 

Soms is het overduidelijk dat een paard pijn lijdt, bijvoorbeeld bij een acute kreupelheid of ernstige koliek. In de meeste gevallen is pijn bij paarden helemaal niet zo eenvoudig waar te nemen: ze zijn van nature meesters in het verhullen van pijn. “Uitingen van pijn bij paarden zijn vaak dan ook subtiel en alleen zichtbaar in nauwelijks opvallende symptomen of kleine (gedrags) veranderingen. Dit gedrag is typisch bij prooidieren, waaronder ook het paarden, toon nooit je zwakheid en verberg pijn en ongemak zo lang als mogelijk – anders ben je een makkelijk prooi” aldus Jan de Zwaan.

Producten zoals Equi-Pak, Equi-Pak Soft en Equi-Pak CS

Vettec biedt een breed pakket aan producten die schokdempend en beschermend zijn, zoals Equi-Pak, Equi-Pak Soft en Equi-Pak CS.

Vanuit de hoeven kijken
“Het niet tonen van (duidelijke) pijnsignalen wil dus niet zeggen dat paarden geen pijn hebben, sterker nog, wanneer wij wel pijnsignalen van paarden opvangen, zijn de probleem vaak al groter dan gedacht.” Als de paarden gedragingen vertonen die mogelijk pijngerelateerd zijn, is het goed dit eens helemaal te laten nakijken door de dierenarts en de hoefsmid. “Begin altijd met de voeten”, adviseert Jan de Zwaan. “Heel veel problemen kunnen worden verholpen door eens goed naar de hoeven te kijken en vanuit dat beeld te handelen.”

Adequaat handelen
De hoeven van paarden kunnen vele problemen met zich mee brengen. Het is aan te raden adequaat te handelen wanneer zich een probleem voordoet, aangezien paarden de gehele dag op de hoeven lopen en deze hun gewicht moeten dragen. “Wanneer een paard pijn in één van de voeten heeft, zal hij/zij deze gaan ontlasten. Een ander been wordt vervolgens meer belast of zelfs overbelast wat weer andere lichamelijke problemen tot gevolg kan hebben, die zich niet uiten in kreupel gaan.”

Zool opvullen
Worden opvallende signalen zoals bijvoorbeeld de houding en gang (kreupel lopen, maar ook kortere passen, het ‘vallen’ op een bepaald been of het steeds laten rusten van hetzelfde been) genegeerd, dan kan dit ernstige gevolgen hebben. “Vaak hebben paarden hebben te weinig steun in de zolen en lijden daardoor onnodig pijn. Een simpele opvulling van de zool met een ondersteunend Padmateriaal kan hier al heel snel verlichting brengen en zorgt ervoor dat het teengedeelte onder de zool zo min mogelijk wordt belast.”

Individuele oplossing voor ieder paard
Er zijn diverse materialen (opvulmaterialen of siliconen) in verschillende stevigheden verkrijgbaar, zodat ze voldoen aan de behoefte van het individuele paard. “Ieder paard is anders, toont pijn op een andere manier en elk probleem verdient een individuele oplossing. “De grootste ‘veterinaire valkuil is: ‘Ik zie geen abnormaal gedrag, dus het dier heeft geen pijn’. Als je het niet vertrouwd praat nog eens met je dierenarts en je hoefsmid en bekijk altijd het gehele plaatje.”

Geschikte producten zijn o.a. Equi-Pak of Equi-Pak Soft van Vettec. Deze producten zijn flexibel en schokabsorberend en zo houd men de natuurlijke beweging van de hoef optimaal bij.

Vettec,-paardvisie-2-2015

Over Redactie

De redactie van Paardvisie schrijft over alles dat met paarden, paardenmensen en (buiten)leven met paarden te maken heeft. Je bereikt de redactie door te mailen naar info@paardvisie.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoondVerplichte velden zijn gemarkeerd *

*