Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Welzijn / Kan je paard voedselallergie hebben?

Kan je paard voedselallergie hebben?

Denk je dat je paard tegen een bepaald voedingsmiddel niet kan? Dat hij allergisch is? Dan heb je een probleem, want laboratoriumtesten voor voedselallergie voor paarden werken niet goed. Ze geven soms zelfs allergieën aan die de paarden niet hebben, aldus blijkt uit onderzoek van Sophie Dupont, van de universiteit Gent. Het is sowieso maar de vraag of paarden een voedselallergie kunnen hebben.

voeding

Kan je paard allergisch zijn voor bepaald voedsel? Dat is uit onderzoek nog nooit bewezen.

Sophie Dupont werkt als praktijkassistent op de universiteit Gent. Daarnaast doet ze onderzoek naar voedsel bij paarden. Zij krijgt vaak vragen over paarden waarvan de eigenaren vermoeden dat ze een voedselallergie hebben. Het probleem is dat mensen dan proberen om die voedingsmiddelen voor hun paarden te ontwijken, waardoor die paarden tekorten in hun vitaminen en mineralen krijgen.

Niet betrouwbaar
Nu waren allergietesten voor kleine dieren al eens onderzocht, en die bleken niet betrouwbaar. Dupont besloot de betrouwbaarheid van allergietesten voor paarden te onderzoeken. Voor het onderzoek werden zeventien gezonde Shetlandpony’s ingezet. Er werd twee keer bloed afgenomen bij de pony’s op verschillende momenten. Volgens de laboratoriumtest zouden tien van de pony’s een voedselallergie hebben. De uitslag van de twee verschillende bloedmonsters was niet hetzelfde. Vervolgens gaven de onderzoekers de pony’s veertien dagen lang het voer waar ze allergisch voor zouden zijn. Geen van de pony’s vertoonde tekenen van een allergie.

Niet bewezen
Kunnen paarden überhaupt een voedselallergie hebben? De vraag is hoe je voedingsallergie bij paarden herkent. Bij paarden zijn de symptomen niet helemaal duidelijk, dus men kijkt naar de symptomen van andere diersoorten die een voedselallergie hebben, maar het is maar de vraag of dat iets zegt. Een kat of hond reageert anders dan een paard. De wetenschappelijke bewijslast van het bestaan van voedselallergieën bij paarden is flinterdun. En zoals hierboven bleek, zijn de bloedtesten ervoor dus niet betrouwbaar.

Gezonde oplossing zoeken
Dupont adviseert om, als je een voedselallergie bij je paard vermoedt, goed te overleggen met je dierenarts en/of de voedingsspecialist voor een gezonde oplossing. Bij een vermoeden van voedselallergie is het zaak om de ingrediënten waar het paard allergisch voor lijkt te zijn, weg te laten, en alleen ander voer te geven. Hou dit zes weken vol om te kijken wat er gebeurt. Wel is het dan zaak om er goed op te letten dat het paard voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt, vandaar het advies om de dierenarts of voedingsspecialist om raad te vragen.

Heb jij je al ingeschreven voor de nieuwsbrief van Paardvisie?

Over Redactie

De redactie van Paardvisie schrijft over alles dat met paarden, paardenmensen en (buiten)leven met paarden te maken heeft. Je bereikt de redactie door te mailen naar info@paardvisie.nl