Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Welzijn / opinie / Opinie: ‘Vooral biomechnica belangrijk bij diagnose dierenarts’

Opinie: ‘Vooral biomechnica belangrijk bij diagnose dierenarts’

“Om tot een kreupelheidsdiagnose te komen, combineert de dierenarts meerdere technieken. Daarbij is vooral de biomechanica erg belangrijk. Biomechanica vertelt je hoe het paard hoort te bewegen en daardoor kun je zien wat afwijkend is,” aldus drs. Erik Bergman tijdens het VHL-symposium ‘Equine in motion, van traditie tot technologie’ dat op 16 januari gehouden werd in Utrecht. 

Dierenarts Erik Bergman vindt biomechanica erg belangrijk.

Dierenarts Erik Bergman vindt biomechanica erg belangrijk.

Als een paardenarts een paard ter beoordeling krijgt, combineert hij meerdere technieken, legt Erik Bergman uit. “Bij de Lingehoeve zijn sinds 2003 alle paarden die gediagnosticeerd werden, op video vastgelegd.”

Klinisch onderzoek belangrijk
Een kreupel paard wordt doorgelicht middels aanvullende methoden, om tot een diagnose te komen. “Wat we het eerst willen weten, is de geschiedenis van het paard. Daarna kijken gaan we naar het klinisch onderzoek. Klinisch onderzoek is erg belangrijk.” Bergman laat tijdens lezingen heel veel korte video’s zien van kreupelheidsonderzoek. “Als dierenarts kijk je eerst naar de fysiek van een paard, het uiterlijk. Zijn er afwijkingen? Dan komt de palpatie: hoe voelt het aan, hoe ver kan een paard buigen in bijvoorbeeld de hals? Daarna beoordeel je de dynamiek, de beweging. Eerst in stap, op twee circels die samen een acht vormen en rechtuit. De stap zegt vaak heel veel. Dan in draf, op de volte en rechtuit, op harde en zachte bodems. Dan heb je de buigproef en soms bekijk je het paard onder het zadel, als hij aan de hand wel zuiver loopt maar onder het zadel niet.” De dierenarts zet het bewegen van het paard af tegen de kennis die hij heeft over hoe het lichaam in elkaar zit en hoort te bewegen. Bergman. “Je kijkt naar een paard, denkt er over na en denkt dan na over de biomechanica. Hoe beweegt een been, een hoef? Wat gebeurt er dan in het lichaam? Je weet hoe het hoort te bewegen, en je vergelijkt dat met hoe het paard loopt. Daardoor kun je achterhalen wat het probleem is en waar het zit.”

Technische hulpmiddelen diagnose
Bergman weet dat een klinisch oordeel altijd subjectief is. “Daarom gebruik je video als ondersteuning, dat helpt, en je hebt nog technische hulpmiddelen die je kunt gebruiken.” Heeft de dierenarts eenmaal een goed klinisch onderzoek gedaan, dan worden beelden van het paard gemaakt. Naast röntgenfoto’s zijn daar veel nieuwe, goede technieken voor mogelijk, zoals CT-scan en MRI. “Als je dat hebt gedaan heb je – hopelijk – een conclusie en dan kun je – hopelijk – tot een therapie komen.”

Mis niks meer. Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Paardvisie.

Erik Bergman
Dierenarts Erik Bergman werkte jarenlang bij de Lingehoeve. Hij is de grondlegger van het Sporthorse Medical Diagnostic Centre (SMDC), waar hij per 1 februari werkzaam zal zijn. Het SMDC is een kwaliteitscentrum voor sportpaarden waar alle orthopedische onderzoeks- en behandelingsmogelijkheden aangeboden worden.

Over Redactie

De redactie van Paardvisie schrijft over alles dat met paarden, paardenmensen en (buiten)leven met paarden te maken heeft. Je bereikt de redactie door te mailen naar info@paardvisie.nl