Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Recent / Belonen met voedsel geeft band met paard

Belonen met voedsel geeft band met paard

Is het verstandig om snoepjes te gebruiken in de training van je paard? Sommige mensen zeggen resoluut nee, want paarden gaan ervan schooien. Anderen zeggen ja, want je kunt het gedrag ermee veranderen. En een derde groep zegt: dat hangt van de persoonlijkheid van het paard af. Hoe zit het nu precies? Jawel, het is onderzocht. Door met voedsel te belonen ontwikkel je sneller een band met je paard. 

Nom nom nom. Mag ik nog eentje?

Nom nom nom. Mag ik nog eentje?

Als je rondvraagt, blijken de meeste professionals paarden geen snoepjes te geven in de training. Argumenten om geen snoepjes te geven zijn: het paard gaat ervan schooien, het geeft problemen met het bit/optoming en ten derde: de focus gaat van de trainer en het doel van de training af en verschuift naar het snoep. De professionals die hun paarden wel met snoep belonen, hebben vaak één ding overeenkomstig: ze geven het niet uit de hand, maar uit de voerbak. Dit om te voorkomen dat paarden aldoor aan je jaszak en hand zitten.

positieve bekrachtiging
Mensen die wel snoepjes gebruiken in de training van hun paard zeggen: beloning met snoepjes is positieve bekrachtiging om je paard gewenst gedrag mee te kunnen laten zien. Het maakt werk tot ‘fun’. Het paard heeft de keuze om met ons een relatie aan te gaan. Het gaat immers in die relatie om leiderschap, en communicatie met het paard. Het paard heeft de genetische wens om veilig en comfortabel te zijn. In het gebruikelijke leerproces geef je het paard meestal de keuze tussen het vertonen van gewenst gedrag of door negatieve bekrachtiging te doen wat het baasje wil: loop nu mee of het halster geeft je druk op je hoofd. Een snoepje inzetten in de training is een keuze: je mag een snoepje als je doet wat ik wil. In de clicker training geef je het paard een snoepje en een clickje tegelijk als het het gewenste gedrag vertoont. Na verloop van tijd laat je het snoepje weg en wordt het clickje de beloning. Het voordeel van clickertraining: ze schooien niet.

Onderzoek
Een Franse groep wetenschappers besloot te onderzoeken of paarden, net als honden, ook de voorkeur geven aan voedsel als beloning, boven ‘grooming’, het krabben in de manen boven de schoft net als paarden bij elkaar doen (Sankey & al., 2010). Wanneer de dieren een band aangaan, en relaties met elkaar vormen, is lichamelijk contact een belangrijk element in hun interactie. Maar ook is het delen van voedsel een cruciale rol in de ontwikkeling van relaties. De band tussen moeder en kind is de sterkste, omdat de moeder haar kind verzorgt en voedt, zegt men. Wil je een goede band met een paard hebben, dan is zorgzaam voeden een weg. Je krijgt en onderhoudt er een band mee. Als bron van voedsel ontwikkelen dieren een emotionele gehechtheid aan ons.

Voeding: meer band
In de studie werden 20 paarden geleerd om te ‘blijven’ (5-60 sec) op een bepaalde locatie. De onderzoekers kenen hoe snel het gedrag werd aangeleerd. Aan het einde van de opleiding kon 90 procent van de paarden die getraind waren met voedsel 60 seconden ‘blijven’, tegen slechts 40 procent van de paarden getraind met ‘groomen’ als beloning. De gemiddelde tijd voor de tweede groep was slechts 32 seconden. De onderzoekers keken ook hoe lang de paarden wilden doorbrengen met een persoon, als die roerloos in de stal stond, voor en na de training. Voorafgaand aan de training reageerden alle paarden gelijk, na afloop van de training bleek dat paarden die getraind waren met voedsel de mens meer benaderde en veel meer in de omgeving bleef. De manier waarop ze opgeleid waren gaf grote verschillen in de relatie die ze met de mens ontwikkelden. De respons op het krabben op het schoft werkt als een secondaire versterking, die geassocieerd met voedsel mogelijk is.

Voedsel voorkeursbeloning
We houden van het idee dat dieren door ons willen worden aangeraakt en geknuffeld, maar de waarheid is vermoedelijk dat de waardering voor menselijk contact varieert per paard, en kan worden verdiept. Eten heeft een intrinsieke waarde, bij ieder paard. Voedsel heeft bewezen niet alleen de trainingstijd te verkorten, maar ook bij te dragen aan de verbinding tussen mens en dier. De wetenschappers menen dat als je een sneller resultaat wilt in het ontwikkelen van een band met je paard, voedsel zich positief onderscheidt ten opzichte van andere vormen van beloning.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Paardvisie en mis niks meer!

Over Redactie

De redactie van Paardvisie schrijft over alles dat met paarden, paardenmensen en (buiten)leven met paarden te maken heeft. Je bereikt de redactie door te mailen naar info@paardvisie.nl

2 Reacties

 1. Ik ben allereerst vóór beloningsgericht trainen tegenover correctiegericht trainen. Ik ben ervan overtuigd dat je met belonen een positiever resultaat bereikt omdat je het paard stimuleert om zelf initiatief te nemen: ‘ik WIL leren, want dan krijg ik iets lekkers’. Met de correctie-/strafmethode waarbij je het paard bij onjuist gedrag straft door hem een onprettige prikkel toe te dienen creëer je vermijdingsgedrag: ‘ik wil liever geen contact want anders doe ik misschien iets verkeerd’.
  Het bovenstaande artikel maakt echter een enorme fout mbt de clicker-methode, welke ik veelal toepas. Het is zeker nooit, maar dan ook nooit de bedoeling om de clicker als vervanging van de beloning in te zetten. De ongeschreven regel die je afspreekt bij de clicker-methode is, dat er ALTIJD een beloning volgt op de click. Dit is van essentieel belang om deze trainingsmethode te doen slagen. Hiermee creëer je juist dat het paard zijn best gaat doen voor een CLICK omdat het weet dat hij dan een beloning krijgt. Daardoor kun én móet je op den duur ‘interval-beloning’ toepassen, hij krijgt pas een ‘click’ wanneer hij het 3x goed doet

 2. Sorry, ging niet helemaal goed met verzenden. Hier vervolg op mijn mail:
  Daardoor kun én móet je op den duur ‘interval-beloning’ toepassen, hij krijgt pas een CLICK (en beloning) wanneer hij het 3x goed doet. Vervolgens pas bij 5x goed, 10x goed én uiteindelijk kun je de click weglaten.Zo nu en dan alsnog eens een beloning/snoepje geven versterkt het gewenste gedrag opnieuw.
  De clicker is vooral bedoeld om ‘sneller’ het juiste gedrag te belonen op het juiste moment. Zo kan sneller het verband gelegd worden bij wat je nu precies als gewenst gedrag wilt zien. Wanneer je bijvoorbeeld wil dat je paard naar links wilt leren kijken, click je op hét moment dat hij zijn hoofd enigszins naar links buigt en heb je even (zo’n 3 seconden) om zijn beloning te geven. Wanneer je geen clicker gebruikt is het goed mogelijk dat je te laat bent met je beloning. Inmiddels heeft hij zijn hoofd alweer naar jou toegericht om zijn snoepje aan te pakken en weet dus niet meer of hij dat snoepje nu kreeg omdat hij naar links keek, of juist naar jouw hand of omdat hij zijn linkerachterbeen verplaatst.
  Er is ontzettend veel te lezen over de clicker-methode en hoe je deze toe moet passen dus raad ik iedereen die daarin geïnteresseerd is aan om zich daar goed in te verdiepen alvorens je begint met clickeren. Het is een bewezen leermethode die veel toegepast wordt bij diverse dieren; honden, paarden, dolfijnen, olifanten etc..
  Indien goed toegepast is het een ontzettend leuke manier van samenwerken met snelle resultaten.

  Veel plezier samen!

  Lizzy