Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Blogs / Terra Natura – coaching met paarden: 5x respect voor het paard

Terra Natura – coaching met paarden: 5x respect voor het paard

De coaching opleidingen met paarden schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. Helaas zien we nog te vaak dat paarden als een gebruiksmiddel in worden gezet, als een soort fiets, die je op alle mogelijke manieren van alles kan laten doen. In onze ogen doe je daarmee het paard tekort en het kan ook anders.

Marie-Louise der Kinderen Terra NaturaWat is coachen met respect voor het paard? Wij zien dat zo: 

1) Het paard is co-trainer.

Het begint bij je paard te zien als een levend wezen en samenwerkingspartner in plaats van een middel. En kijk goed naar welk paard je inzet, want er zijn paarden die het heel leuk vinden om mee te coachen, maar er zijn ook paarden bij wie het niet past. Vraag het hen dan ook niet!

2) Verder kijken dan gedrag alleen.

Paarden communiceren van alles, maar het eerste wat opvalt is het gedrag. Nu kun je je coaching daarop baseren, maar dat is slechts het eerste laagje. Paarden hebben ook een psyche, een karakter, een bepaalde energie. Paarden op een diepere laag leren kennen, biedt je ook materiaal voor de coaching op een diepere laag.

3) Hou het authentiek.

In de kleine situaties van paarden ontmoeten, benaderen, poetsen, een stukje aan de wandel gaan, valt al zoveel te coachen. Vaak leer je als coach opdrachten te geven die voor het paard niet kloppen, zoals: laat het paard rennen, zet hem in een hoek of betast het paard over zijn hele lijf. Dat is niet respectvol en ook niet nodig. Als je als coach je opdrachten voor de coachee geeft binnen de dagelijkse context van het paard, blijft het voor het paard begrijpelijk. Daarmee respecteer je het paard als levend wezen ipv hem in te zetten als een ding.

4) Rol van het paard.

Soms representeert het paard iets of iemand voor de coachee, de persoon die gecoacht wordt. Als je hiermee werkt is het ten eerste van belang dat je je paard niet te belastende energieën vraagt te representeren, zoals trauma’s of agressie. En als je dan het paard bijvoorbeeld vraagt om bijvoorbeeld de chaotische collegas van de coachee te representeren, doet dat ook iets met het paard. Als je het paard vraagt die rol op zich te nemen, is het wel heel belangrijk om na afloop hem die rol ook weer af te nemen. Anders blijft het paard daarna met die energie rondlopen.

5) Welzijn van het paard.

Last but not least: zorg dat je paard een fijn leven heeft waarbij coaching een uitdaging en toevoeging is. Als je paard 24 uur op stal staat en er alleen uitkomt om als middel voor coaching ingezet te worden, doe je je paard grondig tekort. Zorg voor fijne leefomstandigheden, ruimte, sociaal contact en goede voeding. En vooral een juiste balans tussen zijn leven en het werk wat ie samen met jou doet.

Kortom: creëer een partnerschap op basis van wederzijds respect. Dan creëer je in je coaching aansluiting en heling voor iedereen, zowel voor de coachee, als het paard en jezelf.

Marie-Louise der Kinderen, Terra Natura

Over Terra Natura EquiLibretraining

Terra Natura wordt gerund door Jesse Stubbe en Marie-Louise der Kinderen. Zij geven cursussen, opleiding en reisprogramma's in de omgang met paarden vanuit de EquiLibreraining. Deze werkwijze steunt niet op een methode of systeem. Het is een dynamische training die de eigenheid en individualiteit van zowel mens als paard respecteert. Deze veelomvattende werkwijze kan van betekenis zijn voor talloze takken in de paardensport. Of je nu dressuur of recreatief rijdt, ment of een IJslander tölt, deze wijze van omgaan met paarden biedt verfijning op alle niveaus! Voor meer informatie zie www.terra-natura.nl of mail info@terra-natura.nl De jaaropleiding tot EquiLibre Coach: coaching met respect voor mens en paard, start eind januari 2015 bij Terra Natura Zie www.terra-natura.nl of vraag meer informatie aan bij info@terra-natura.nl

5 Reacties

 1. Wat een fijn artikel ! Helemaal waar ikzelf de laatste jaren steeds bewuster mee bezig ben gegaan.Het besef dat alles energie is. De woorden die je gebruikt en je lichaamstaal ,alles neemt een bepaalde energie met zich mee. Coachen met paarden kan net zo goed gebruiken van paarden zijn als rijden met paarden en sport met paarden.Op het moment dat je voelt dat je agenda en doel de overhand gaan nemen ,is de ervaring en het laten gebeuren al ver te zoeken.Dit gaat niet samen.En alleen als je vergeet dat je paard een levend wezen is dan gaat de sessie op jouw voorwaarden in gang .Maar wat spiegelt het paard dan ? Hoe zuiver en helend kan het dan zijn ?Zelf wordt ik nu anderhalf jaar gecoached met mijn eigen paard en volg een instructeusopleiding bij EDEN.Het heeft mijn ogen geopend en mijn afstemming verfijnd .

  • Hoi Yvonne,

   tof om te lezen dat je deze ervaringen deelt. Met het bewustworden wat je beschrijft, wordt het leven er gewoon ook veel leuker op, zowel voor jezelf als voor je paard. En inderdaad is het niet zozeer wat je doet met je paard, maar vooral hoe en waarvanuit.

   Succes en plezier met je verdere ontwikkeling gewenst,

   lieve groet,
   Maie-Louise

  • Hoi Yvonne,

   tof om te lezen dat je deze ervaringen deelt. Met het bewustworden wat je beschrijft, wordt het leven er gewoon ook veel leuker op, zowel voor jezelf als voor je paard. En inderdaad is het niet zozeer wat je doet met je paard, maar vooral hoe en waarvanuit.

   Succes en plezier met je verdere ontwikkeling gewenst,

   lieve groet,
   Marie-Louise

 2. Hai Marie-Louise en betrokken paarden,

  Hartelijk dank voor dit heldere overzicht recht vanuit het hart voor het paard. Ik lees een wezenlijke benadering naar paarden en echt contact en overleg met elkaar terug. Paard en mens zijn uit dezelfde bouwstenen gebouwd en zijn verschillend, dat we nu eenmaal o.a. een andere ‘uiterlijke’ communicatie hebben doet niets af aan onze gezamenlijke ‘innerlijke’ communicatie, de natuurlijke taal, de intuitieve en telepathische communicatie. We kunnen elkaar vragen naar elkaars behoefte en inzet van talenten bij het coachen van elkaar. En zo samenwerken aan zijn wie je bent als onderdeel van het geheel. En mee eens Yvonne alles is energie. Als dieren hun leiderschap en ‘natuurlijk zijn’ in zetten en wij onze verantwoordelijkheid nemen in ons natuurlijk leiderschap en ons ‘natuurlijk zijn’ inzetten, dan komen we samen tot grote hoogtes en verdiepingen in wie we werkelijk zijn. Paarden en mensen leren zo wijze lessen van elkaar. Samen leven ipv overleven.

  Met hartegroet,

  Mariët
  Dierentolk en Bioloog

 3. Hoi Mariët,

  dankjewel voor je reactie en fijn dat je de intentie van het stukje er zo feiloos uithaalt. Ik ben het eens met wat je schrijft en ik denk dat paarden er juist ook erg bij gebaad kunnen zijn als ze gezien en erkend worden in hun kwaliteiten om ons iets te leren.
  Vandaag heb ik ook weer iemand met een paard begeleid, wat door veel mensen als lastig wordt bestempeld. In mijn ogen is dit een zeer zelfstandige en wijze merrie, die heel goed weet wie ze is en waar ze voor staat. Zij wenst graag met respect behandeld worden en kan, als ze respect krijgt, ook heel zacht en contactrijk zijn.
  Als je dit paard benaderd vanuit de gedachte: ‘jij moet nu doen wat ik nu van je vraag, omdat je een paard bent’ en je daarbij ook nog eens niet consequent in je lichaamstaal bent, dan wordt ze inderdaad lastig, want daar is zij het niet mee eens. En terecht.
  Maar vandaag in de sessie was ze zo eerlijk en zo precies in haar feedback dat we er allemaal stil van werden. En dankbaar. De erkenning die ze hiervoor kreeg deed haar zichtbaar goed.

  Laten we de paarden die de kwaliteiten hebben ons iets te leren ook de kans geven om ze te laten schitteren in die rol!