Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Recent / Onderzoek: Rechtrichten paard geeft verbetering welzijn

Onderzoek: Rechtrichten paard geeft verbetering welzijn

Als het paard (beginnend) kreupel is of als paard en ruiter slecht presteren, dan is het zinvol om specialistisch advies te zoeken om de mate van scheefheid van paard, ruiter en zadel te onderzoeken. Rechtrichten van het paard helpt. Dit bewezen wetenschappers van de universiteit van Sunderland. Het verminderen van de scheefheid geeft een aanzienlijke verbetering van het welzijn van het paard. 

 

Door te rijden in het pak dat gebruikt wordt in de game-industrie ontstaat er een 3D-model van de ruiter op een computerscherm.

Door te rijden in het pak dat gebruikt wordt in de game-industrie ontstaat er een 3D-model van de ruiter op een computerscherm.

Bewegingen van paard en ruiter beïnvloeden elkaar via het zadel. De gevolgen daarvan op het welzijn van het paard worden niet altijd gezien. Asymmetrie is een tijdelijke fase tussen de drie elementen: paard, ruiter en zadel.
Voor het onderzoek werden veertien paard en ruitercombinaties onderzocht, van beginner tot gevorderd ruiters. Ze reden in stap, draf en galop, zowel links- als rechtsom op een duidelijke baan. Het rijden werd op video vastgelegd en het werd geanalyseerd door DartfishTM en EMASTM (Equine Motion Analysis System). De ruiters en paarden kregen markers op hun lichaam. Ook op het (middelpunt van het) zadel zaten markers. Men keek naar de positie van die markers ten opzichte van elkaar en hier werden berekeningen op losgelaten.Aangetoond werd dat de meeste paarden assymetrisch bewegen in het bekken en de zadel aan een kant gedragen werd. Dit is van invloed op de assymetrie van de ruiter.

De mate van asymmetrie wordt beïnvloed door:  
– door de gang van het paard
– de mate van zuiverheid waarin het paard liep
– de vorm van de achterhand van het paard
– het ontwerp van het zadel
– het functioneren van het bekken van de ruiter.
Het zadel heeft een grotere verplaatsing over de rug van het paard dan de ruiter, maar de beweging van de ruiter kwam meer overeen met die van het zadel dan met die van het paard zelf.

Helft paarden (licht) kreupel
Dezelfde onderzoekers concludeerden na eerder onderzoek ook al dat meer dan de helft van de Britse paardenpopulatie licht kreupel is. Ze bekeken elk soort paard, van manegepaard tot hoog geschoold. De meerderheid van de onderzochte paarden liep niet zuiver.
Ook beoordeelden ze dertig zogenaamd gezonde paarden. Deze paarden waren vrijwillig aangemeld voor een onderzoek. De onderzoekers concludeerden dat de meerderheid een onzuiverheid in hun gangen vertoonde. Het gaat hierbij om een lichte en subtiele onzuiverheid in de beweging, maar een die wel de prestaties van het paard kan beïnvloeden. Dit zijn paarden die niet perse kreupel te ogen, maar als ze bewegen voelen ze stijf of beperkt aan. Dat is niet altijd makkelijk om te zien.

Pak uit game-industrie
Verder gebruikten de onderzoekers een pak uit de game-industrie om de asymmetrie van de ruiter tot in detail in beeld te brengen, waar Paardvisie hier al over schreef. Door te rijden met dit pak ziet een ruiter precies wat hij of zij te paard doet. Deze informatie moet het makkelijker maken om rechter te gaan zitten, hetgeen ook weer beter is voor de gezondheid van het paard.

Lees meer goede artikelen van Paardvisie. Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Over Redactie

De redactie van Paardvisie schrijft over alles dat met paarden, paardenmensen en (buiten)leven met paarden te maken heeft. Je bereikt de redactie door te mailen naar info@paardvisie.nl

5 Reacties

 1. hey wij hebben zo een paard het zadel zakt altijd naar rechts onze zoon rijd er jumping mee maar hij mankt niet nu is mijn vraag wat moeten wij daar aan doen om het zadel recht te krijgen.
  MVG Patrick

  • Instructeur zoeken die de ruiter leert het paard recht te richten?
   Maar rijdt het paard in die buigen dat het zadel recht op de rug ligt

  • misschien gewoon naar een gekwalificeerde zadelpasser gaan die kunnen dan het zadel controleren en zo nodig aanpassen.

 2. Welke wetenschappers waren dit? Misschien wel fijn als er echte bronvermelding bij komt te staan voor degenen die graag het origineel willen lezen?