Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Welzijn / opinie / Einde mishandelingen Tennessee Walking Horse in zicht (schokkende video)

Einde mishandelingen Tennessee Walking Horse in zicht (schokkende video)

De Tennesee Walker lijkt gered van de ernstige mishandelingspraktijken die al decennia lang plaatsvinden. Sinds afgelopen vrijdag is namelijk de kans groot dat de PAST-Act, een wettelijk verbod op soring, stacks (een soort klompen) en de Big Lick, erdoor komt. Soring wil zeggen dat de benen van de paarden met bijtende producten ingesmeerd worden om het dier op een bepaalde wijze, de ‘Big Lick’, te laten lopen.

Een Tennessee Walking Horse in de Big Lick met stacks onder zijn hoeven.

Een Tennessee Walking Horse in de Big Lick met stacks onder zijn hoeven.

De afgelopen tijd zag je veel foto’s en video’s van de mishandelingspraktijken van de Tennessee Walker langskomen op social media. Tegenstanders van soring en de Big Lick probeerden daarmee bewustwording te creëeren en medestanders te vinden, om de laatste benodigde congresleden over te halen om de PAST-Act erdoor te laten komen. Maar nu is er dan goed nieuws voor de Tennesee Walker. Afgelopen vrijdag heeft het 117e congreslid zijn stem beloofd om de PAST-Act (Prevent All Soring Tactics) te ondersteunen. Hiermee is de meerderheid van de stemmen behaald waardoor het niet langer mogelijk moet zijn om het wetsvoorstel tegen te houden. De uiteindelijke stemming hiervoor is in principe slechts een formaliteit.

De benen worden ingesmeerd met iets bijtends en vervolgens ingewikkeld in wraps zodat het gaat broeien. Het doet zo zeer dat het paard er niet op kan staan.

De benen worden ingesmeerd met iets bijtends en vervolgens ingewikkeld in wraps zodat het gaat broeien. Het doet zo zeer dat het paard er niet op kan staan.

Zo ziet de huid er na 'soring' uit.

Zo ziet de huid er na ‘soring’ uit.

Soring
Amerikanen sloegen door in de fok van en de wedstrijden met de Tennessee Walker; te elegant gefokt waardoor de borst te smal wordt en de paarden Frans staan. Knieactie zit er van nature niet echt in bij een Tennessee Walker. Deze wordt gemanipuleerd door oa zwaar hoefbeslag te gebruiken. Men laat sinds de jaren 50/60 de hoeven extreem lang groeien, want door het extra gewicht gaan ze de hoeven hoger optillen. Het effect werd extremer in samenwerking met zwaardere ijzers en zware ringen rond de kogel. Er zijn verschillende disciplines waaronder Lite Shod, Plantation en Performance. Lite Shod is het lichtste beslag, al is deze veel zwaarder dan wat wij kennen. Plantation ijzers mogen maximaal 2,5 kilo per ijzer wegen. Alle ijzers hebben een ‘turn back’ waardoor de hoefstand veranderd wordt.
De Performance klasse is de klasse waar soring plaats vindt. Men smeert de onderbenen in met chemicaliën, denk aan dieselolie, mosterdzuur of wat dan ook om de huid te irriteren. De onderbenen worden vervolgens in plastic gewikkeld en men laat het een tijdje broeien zodat het middel zich in de huid vreet. In stallen waar men aan soring doet tref je paarden die kreunend op de grond liggen om maar niet op hun benen te hoeven staan. Na een tijdje ‘koken’ gaan de wraps er af en komt er zuurstof bij. Dan doet het pas echt zeer. Vervolgens doet men een ketting om de kogel heen, op die gevoelige huid, waardoor het paard zijn benen zo hoog en zo lang mogelijk in de lucht houdt.

Stacks
In de Performance klasse worden de paarden geshowd op een soort schuine plateauzool: de stack. Een stack is opgebouwd uit kunststof met wiggen waar nog een ijzer en lood onder geslagen kan worden. Juist in deze klasse gaat het om extreme beweging waarbij 70% van het gewicht van het paard op de achterhand wordt gezet. Er wordt dus niet alleen gemanipuleerd met gewicht maar ook in de natuurlijke hoefstand.

Big Lick
De extreme gang met de hoog opgooiende voorbenen heet de Big Lick. Het is een extreem gereden running walk. Datgene wat je op wedstrijden ziet, kan niet door een normale training bereikt worden. Als je een paard alleen op stacks zet en met scherpe bitten rijdt, dan krijg je geen Big Lick. Daarvoor moet je hem ‘soren’.

Dit paard staat op stacks, blijvend beslag waar hij ook mee op stal staat, en draagt ringen om de koten.

Dit paard staat op stacks, blijvend beslag waar hij ook mee op stal staat, en draagt ringen om de koten.

Opbinden staart
De Tennesee Walker zie je vaak met een enorm lange staart. Om dit te bereiken bindt men de staart op. Van origine dragen Walkers hun staarten hoger wanneer ze in gang lopen. Mensen die dat niet genoeg vinden snijden pezen door zodat ze de staart hoger kunnen ‘dragen’. Dat kan alleen als het paard dag en nacht in een soort tuig staat om de staart hoog te houden. Dit gebeurt met meer rassen, zoals de American Saddlebred.

50.000 paarden
Het Amerikaanse stamboek zegt meer dan 500.000 Tennesee Walkers geregistreerd te hebben, het ras is in de VS vooral een populair recreatie-, endurance- en wedstrijdpaard. In Amerika is de Big Lick met Tennessee Walkers op clacks een algemeen geaccepteerde wedstrijddiscipline. Welzijnsorganisaties denken dat 10 procent van de populatie, 50.000 paarden dus, voor de Big Lick getraind wordt en daarvoor soring ondergaat.
Vroeger hanteerden alle trainers de nare praktijken. In Tennessee en Kentucky rook je de chemicaliënlucht al buiten de stal. Inmiddels zijn er twee groepen, eentje is voor de big lick en de ander tegen. De Heritage Tennessee Walking Horse Society is een groep die tegen Big Lick is en het oorspronkelijke, wat zwaardere, type Tennessee Walking Horse promoot en oude bloedlijnen wil bewaren. Binnen de groep die tegen Big Lick zijn, zijn er vele organisaties, ieder met zijn eigen doelen.

PAST-Act
Sinds 1970 is soring verboden in de Verenigde Staten, maar dat hielp nauwelijks. De politiek eiste een zelfregulerende oplossing vanuit het stamboek voor het Big Lick-probleem. Vermoedelijk doordat er geld verdiend wordt aan de wedstrijden en de fokkerij, is er van die zelfregulatie nog niks gekomen: het stamboek houdt het tegen en soring gebeurt nog elke dag. Daarom is de PAST-act als wetsvoorstel te komen, die het gebruik van stacks, de Big Lick en soring verbiedt, maar de ‘harde kern’ van liefhebbers van de Big Lick, in Kentucky en Tennessee, hield de wet lange tijd tegen. Er zijn meerdere organisaties actief om de Tennessee Walker te helpen, zoals de Friends of Sound Horses. Iemand van de welzijnsorganisatie Humane Society infiltreerde daarvoor in een wedstrijdstal om te bewijzen dat de soringpraktijken nog steeds actueel zijn. De schokkende verborgen video die hij maakte zie je hier.

Oplossingen voor de Tennessee Walkers
Een grote groep Walkers wordt al decennia lang gefokt om op stacks te lopen. Ze moeten daarom lateraal zijn zonder ijzers, om op ‘klompen’, in een soort van 4-takt te kunnen lopen. Met het fokken gaat het dus al mis. Nog niet te spreken over het jonge inrijden (vanaf 18 maanden).
Oplossingen zijn het verbieden van stacks, die zelfs zonder chemicaliën (soring) inhumaan zijn. Ook moet het fokdoel aangepast worden; fokken op vier takt met gewone ijzers of zelfs blootvoets. En verder het stoppen met het fokken van paarden die voor stacks zijn gefokt en het terugfokken met de oude bloedlijnen.

Speelt dit ook in Europa?
Ook in Europa neemt de populariteit van dit ras toe, dankzij hun comfortabele gangwerk en mensgerichte karakter is het een ideaal paard voor recreatie- en wedstrijdsport, om te rijden en voor de wagen. Walkers zijn vriendelijke, mensgerichte en intelligente dieren die graag wil werken, waardoor ze vrij makkelijk in de omgang zijn. Nederland telt ± 60 Tennessee Walkers, België momenteel ca 25. De Europese Tennesee Walking Horse verenging wordt geleid door gewone mensen die niks te maken willen hebben met de Big Lick. Zij gaan voor ‘plezier met je paard’.
Veel Europese liefhebbers van Tennessee Walkers hebben de neiging om uit liefde voor hun ras het probleem door te zwijgen en tot ‘ver van mijn bed’-show te benoemen. In Europa zijn wel uit Amerika geïmporteerde paarden die uit verkeerde stallen komen. Hun Europese eigenaren hebben zich wellicht laten verblinden door de imponerende knie aktie of een wervelende staart van 10 meter.

Meer weten?
Hier lees je alles over soring. De ETWHA (Europese Tennessee Walking Horse vereniging, zij promoten de natuurlijke TWH, organiseren activiteiten en wedstrijden). Heritage Tennessee Walking Horse Society (fokken met oude bloedlijnen)
Meer informatie en promotie van het ras vind je hier.
Met dank aan Sandra van den Hof van Pleasuregaits.com voor alle linkjes, informatie en foto’s.

Voor meer goede artikelen van Paardvisie schrijf je je hier in voor de nieuwsbrief!

Tennessee Walking Horse
tennessee walkerDe Tennessee Walker werd begin 1900 in de Zuidelijke staten van Amerika gefokt als werkpaard, om het lichte werk te doen op de boerderij. Ze moesten de ploeg kunnen trekken, comfortabel zijn om te rijden en mooi genoeg zijn om voor de wagen te staan die het het gezin naar de kerk te bracht. Het was een paard waar de plattelandsdokter lekker op kon blijven zitten om zo uitgerust bij zijn patienten aan te kunnen komen. Door de komst van de trekker raakte de Tennessee Walker werkeloos. Op vrije avonden ging men er wedstrijdjes mee rijden, waarbij op gangen beoordeeld werd. Een Tennessee Walker kan niet alleen stap, draf en galop, maar is ook gefokt op de Flat Walk en de Running Walk, vlakke, comfortabele gangen. De Walk is een gelijkmatige 4-takt gang in een vloeiende beweging, waarbij ze ritmisch met het hoofd schudden omdat de beweging met een welvende rug hoort, waarbij de ruiter comfortabel blijft zitten. Een Walker kan deze gangen lange tijd volhouden, zonder zichzelf of de ruiter te vermoeien. Deze 4-takt gangen zijn erfelijk en kunnen niet aangeleerd worden. De Walk ziet er uit als stap. De Flatwalk, de versnelde stap, gaat tot 6 – 9 km per uur. Omdat het op stap lijkt, is het saai voor de toeschouwer. Bij de Running Walk gaan ze maximaal 14 kilometer per uur. Daarbij gaat het niet om tempo maar om ontspanning en comfort. Maar het bleef wat saai om te zien: een wandelend semi-trekpaard. Men ging, zoals bij bijna alle rassen, fokken op verfijning en elegantie.

Over Redactie

De redactie van Paardvisie schrijft over alles dat met paarden, paardenmensen en (buiten)leven met paarden te maken heeft. Je bereikt de redactie door te mailen naar info@paardvisie.nl

10 Reacties

 1. Wat een schokkend artikel en wat goed dat jullie dit ‘wereldkundig’ maken in NL. Goed nieuws dat die wet erdoor lijkt te komen maar waar ik nu ook benieuwd naar ben is of ze die kunnen gaan handhaven en hoe. En of er een beweging is die zich actief bezig houdt met voorkomen van dit specifieke paardenleed.

 2. Denise v denderen

  bem blij dat dit onder de aandacht wordt gebracht. Schande wat er met paarden wordt gedaan.

 3. Marjolein Verharen

  Wie wil dit nou?! Er is maar één ras op de wereld dat zo met levende wezens omgaat: de mens! Ik schaam me diep voor diegenen die dit willen!

 4. wat een beesten!

 5. Ach dit maakt me kwaad , ik heb geen paard en zal ook nooit 1 bezitten , maar hoe deze dieren lopen met die eikels op hun rug vind trouwens niet eens mooi ! Zwijg stil wat die arme paarden afzien eer ze zo lopen ! Jawatte , geef mij zo een kerel en zal hem ook eens met een stok op zen bakkes kloppen of stroomstootje geven pffff , laat een paard een paard zijn en bij dat alleen gedraagt hij zich al statig en ellegant , er zijn genoeg paardensporten waarbij elk dier zijn ellegantie toont , dus van mij mag deze dicipline onmiddelijk geschrapt worden , en die bereiders gestraft worden en hun elk recht ontnomen worden een edel dier te bezitten , want ze zijn het niet waard een paard te hebben gr

 6. Dit ga je toch niet doen! Ik heb echt tranen in mijn ogen! Dat beest doet hartstikke zijn best en dan ga je hem nog lopen slaan en schoppen van mij mogen ze 6 jaar in de bak, ze sporen echt niet!

 7. Linda Klunder

  Graag zou ik die dierenbeulen eens trainen !!!! Arme arme paarden….

 8. Ines van Bragt

  Wat een kloten lui! NIET NORMAAL,

 9. Gvd dit maakt me kwaad een dier strak trekken voor alleen maar de 1e prijs ik vind dat we die rot mensen nog harder moeten aan pakken
  1. je gaat een paard niet op z’n hoofd slaan met een stok.
  2. Je bind een dier niet strak bij elkaar
  3. Die beesten mogen best uitrusten
  4. Die kettingen en extreem grote hoefschoenen MOETEN AF😡👿🐴

  • Het zijn geen hoefschoenen, het zijn hoefijzers. Ze zijn eraan vastgespijkerd dus, en staan er dag en nacht op.