Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Nieuw / Wetenschappers: ‘Achter de loodlijn kan niet langer’

Wetenschappers: ‘Achter de loodlijn kan niet langer’

Paardenwetenschappers Prof. Paul McGreevy en Dr. Uta König von Borstel vinden dat er genoeg wetenschappelijk bewijsmateriaal ligt dat het achter de loodlijn lopen niet goed is voor het welzijn van paarden. In een gezamenlijk editorial met de titel ‘Behind the vertical and behind the time’, dat ze schreven in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift The Veterinairy Journal richten ze zich rechtstreeks tot de internationale overkoepelende paardensportorganisatie FEI.

 

De doelhoudingen van de gereden paarden tijdens het onderzoek. Copyright illustratie: Mirjam Dalum

De doelhoudingen van de gereden paarden tijdens een van de 30 onderzoeken sinds 2006 naar hoofd- en halshoudingen. Copyright illustratie: Mirjam Dalum

“Het jureren van paardensport is niet simpel,” zo schrijven McGreevy en König von Borstel, “mensen rijden hun paarden met druk (van bitten en sporen) en paarden zijn niet meer dan onderdeel van de sportuitrusting. Maar paarden kunnen pijn en angst voelen. De bestaande technologie kan de sport eerlijker maken en ook paardvriendelijker.”

Achter de loodlijn scoort hoger
Ze verwijzen onder meer naar het onderzoek van Dr. Morgan Lashley, waaruit blijkt dat paarden in 2008 meer achter de loodlijn liepen in alle onderdelen van de proef maar vooral in de passage en piaffe, en dat ze daar hogere punten voor kregen, in vergelijking tot 1992. Het zijn niet alleen de jury’s die ‘schuld’ hebben, zo zeggen de onderzoekers, maar het zijn ook de ruiters die tijdens het losrijden hun paarden regelmatig ‘flexen’.
“Paarden die achter de loodlijn lopen, ontwijken de druk van het bit. Dit is onduidelijk als aanwijzing voor paarden, maar ook slecht voor hun zicht en ademhalingsstelsel. In het dressuurreglement staat maar liefst negen keer dat het paardenhoofd op of voor de loodlijn moet.”

Afname paardenwelzijn door juryoordeel
Volgens de wetenschappers zorgen verkeerde beoordelingen door jury’s voor een afname van paardenwelzijn. Uit onderzoek van König von Borstel en Kienapfel blijkt dat paarden die achter de loodlijn lopen vaker conflictgedrag vertonen, zoals staartzwaaien, mond openen, et cetera. Erger nog, vinden de onderzoekers, is dat paarden niet alleen in de topdressuur achter de loodlijn lopen, maar ook als driejarige of als ze voor de verkoop worden aangeboden.
Zij vinden dit niet passend bij het uitgangspunt van de FEI: ‘preserve and protect the welfare of horses’.

Te strakke neusriem
Ze schrijven ook over de te strakke neusriemen waarmee gereden wordt, die rechtstreeks pijn veroorzaken en het achter de loodlijn rijden mogelijk maken of zelfs versterken. Ze geven aan dat de overkoepelende organisatie van paardenwetenschappers (ISES), samen met dierenartsen een meetinstrument heeft ontwikkeld voor neusriemcontrole. “Neusriemen die niet te strak zitten geven paarden de kans om de jury te laten zien wanneer ze zich onprettig voelen door de druk op het bit of door hyperflexie die via het bit wordt afgedwongen.”

Comité paardenwelzijn
McGreevy en König von Borstel wijzen op de 30 onderzoeken die naar hyperflexie zijn uitgevoerd sinds 2006. Ze vinden het tijd dat de FEI geen subcommissie, zoals nu het geval is, maar een volledig comité voor paardenwelzijn moet hebben. “Paarden verdienen een comité dat leiding geeft in plaats van reageert, dat technologie inzet om jury’s te ondersteunen, dat ervoor zorgt dat paarden zuiver lopen en dat ervoor zorgt dat de toekijkende wereld ziet dat het welzijn van de paardenatleten voorop staat.”

De FEI heeft nog niet gereageerd.

Meer inhoudelijke artikelen lezen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Paardvisie.

Over Redactie

De redactie van Paardvisie schrijft over alles dat met paarden, paardenmensen en (buiten)leven met paarden te maken heeft. Je bereikt de redactie door te mailen naar info@paardvisie.nl

11 Reacties

 1. conrad willem de jong

  Altijd hele interessante onderwerpen

 2. Eindelijk worden ook mijn ideeën/bevindingen wetenschappelijk onderbouwd.
  Ik heb als jurylid altijd bemerkingen en mindere cijfers gegeven als een paard/pony achter de loodlijn liep. Helaas was ik vaak de enige.

 3. nou eindelijk ze komen er ook achter dat het niet zo dier vriendelijk is, nu de massale omslag nog

 4. Dat van dat aansnoeren ben ik eens, ik hou zelf ook niet ervan om aangesnoerd of ingesnoerd te worden. Maar verder vind ik het nogal ongenuanceerd.
  Veel paarden lopen vaak achter de loodlijn, maar tóch vanuit het achterbeen, en tóch de hand van de ruiter daarbij op zoekend, en door de rug. En daar gaat het om.
  Met name friese paarden hebben die neiging. Maar je moet goed kunnen zien hoe het paard verder door het lijf beweegt en dan kun je beoordelen of het paard zich verstopt achter het bit of ook daadwerkelijk bit aanneemt.

  • Ik snap wat je zegt Desiree. Heb zelf een kruising met een vries. Zij liep ook graag achter de loodlijn. Dit is lichamelijk slecht voor een paard en heb er dan ook heel wat uurtjes (en bitbandage) in moeten stoppen om te bereiken dat ze dit niet meer doet. Maar met training is veel te bereiken. Ik zeg altijd ik wil dat mijn paard met 20 nog top loopt. Het gemiddelde sportpaard krijgt al problemen met 8. Ik ben dan ook blij dat hier meer aandacht aan geschonken wordt.

 5. Wauw, goed dat de FEI hier direct op aangesproken wordt, hopelijk gaan zij het goede signaal naar buiten geven. Maar toch vind ik dat de verantwoordelijkheid bij de mensen zelf ligt.

 6. Blij dit te lezen !!! we komen steeds dichter bij de waarheid.
  Rijdt uw paard over de rug met veel lengte in de hals (laten zakken en contact teugel zelf aannemen). Na enkele maanden is er geen probleem meer in de aanleuning en kruipt het paard niet meer achter de loodlijn. Zo leert hij/zij het bit aannemen en de rug goed gebruiken.

 7. Het is ook fijn om te zien dat er een wetenschappelijke vereniging is!

 8. Top, hoe meer erop wijzen dat een hoofdhouding achter de loodlijn (altijd) gepaard gaat met ongezond lichaamsgebruik hoe beter!

 9. Dit onerzoek is al van 2014. Hier wordt nog over alleen rond de 30 wetenschappelijke onderzoieken over de “Head and Neckposition” van het paard gesproken. Inmiddels zijn al door dezelfde onbderzoekers binnen een groter project en in samenwerking met ISES 50 onderzoeken nader geanalyseerd hetgeen heeft geresulteerd in een “ISES Position Paper over Head and Neck position “. Hier woerden nog meer onderzoeken in verrwerkt en verdergaande conclusies getrokken. Ondermeer, dat achter de loodlijn gewenst toegepast – maakt niet uit hoe lang of hoe intensief gewoon negatieve effectenh op het welzijn van het paard heeft. Daarmee is ook de scheiding tussen LDR en Rolkur zoals door de FEI getroffen irrelevant geworden. Het is wel eigenaardig dat nog de FEO nog de Nederlandse Paardenpers of de KNHS zich met dit ISES Position Paper uit elkaar gezet heeft of bereid is zich daarmee uit elkaar te zetten.