Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Nieuw / Onderzoek toont aan: achter de loodlijn scoort hoger

Onderzoek toont aan: achter de loodlijn scoort hoger

Onderzoek van de Nederlandse dierenarts Morgan Lashley in samenwerking met Dr. Hilary Clayton, toont aan dat paarden die in de oefeningen waarin ze in de hoogste verzameling lopen in de Grandprix, veelal achter de loodlijn lopen en daarvoor niet afgestraft worden maar juist hogere scores krijgen van de jury’s. Lashley onderzocht hiervoor de verschillen tussen hoofd- en nekposities in de verzamelende oefeningen van top dressuurpaarden tijdens de Olympische Spelen van 1992 en het WK van 2008. Ze wil achterhalen wat de invloed is van de hoofd- en nekpositie van het paard op de regelmatigheid van de beweging. 

Dit zijn de houdingen waarin dressuurpaarden volgens de FEI mogen worden losgereden.

Dit zijn de houdingen waarin dressuurpaarden volgens de FEI mogen worden losgereden.

Onder paardenchirurgen rijst steeds vaker de vraag in hoeverre de houding van de nek van het paard complexe kreupelheden kan veroorzaken. Men denkt daarbij vooral na over de controversie van de hoofdhouding achter de loodlijn. Dit gaat tegen de reglementen van de FEI in, immers, in het FEI-dressuurreglement staat dat paarden met de neus op of voor de loodlijn moeten lopen.
Het doel van dit onderzoek van Lashley was te bepalen of de hoofd-nekpositie van de top dressuurpaarden de afgelopen 25 jaar veranderd was en zo ja, hoe zich dat verhoudt tot de score. De hoofd-halshouding werd gemeten in dezelfde proef, op precies dezelfde momenten in de verzamelde galop, de verzamelde draf, de passage en de piaffe.

Wat vooral opviel is dat de paarden tijdens de passage en de piaffe in 2008 veel vaker achter de loodlijn liepen dan in 1992. De paarden die achter de loodlijn liepen in passage en piaffe, werden niet – zoals in het reglement staat – afgestraft voor deze houding, maar kregen juist hogere scores.
In 2008 werd in alle gangen achter de loodlijn gereden. Dit was in 1992 alleen het geval tijdens de verzamelde draf en verzamelde galop.

Deze conclusie onderschrijft een behoefte aan meer onderzoek naar de gevolgen van hoofd- en nekposities op de gezondheid van paarden.

Lees ook hoe wetenschappers McGreevy en König von Borstel dit onderzoek aanhalen in hun open brief aan de FEI over het rijden achter de loodlijn.

morgan lashleyMorgan Lashley is Prix st George-amazone, dierenarts en chiropractor (FES). Ze werkt als dierenarts bij Paardenkliniek de Raaphorst in Wassenaar en houdt zich bezig met revalidatie van paarden bij Paardenrevalidatiecentrum (PRC) de Vrijhoeve. Ze reed vroeger internationaal dressuur en nam in 2000 deel aan het EK voor junioren.

Meer inhoudelijke artikelen lezen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Paardvisie.

 

Over Redactie

De redactie van Paardvisie schrijft over alles dat met paarden, paardenmensen en (buiten)leven met paarden te maken heeft. Je bereikt de redactie door te mailen naar info@paardvisie.nl

Een reactie

  1. Christel Provaas

    Hoopgevend dat een kliniek als De Raaphorst zich hier druk over maakt. Door aan te tonen dat jury’s het “op de kop rijden” steeds vaker belonen wordt misschien de discussie over de kopsjor-krachtrijderij vanuit een andere hoek nieuw leven ingeblazen.