Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Blogs / 5 inzichten in de ingekapselde bloedworm

5 inzichten in de ingekapselde bloedworm

De meest schadelijke darmparasiet bij paarden is de kleine bloedworm. De ingekapselde bloedworm is een larve, dus onvolwassen worm, in het darmslijmvlies die niet aantoonbaar is met mestonderzoek. Het schadelijkste moment is de doorbraak van de larven uit het darmslijmvlies richting de darm. Dit veroorzaakt bloedingen, koliek en diarree. Alleen ontwormpasta op basis van moxidectine of fenbendazol werken deels tegen ingekapselde larven. Vooral jonge paarden (tussen 1-4 jaar) en paarden met verlaagde weerstand lopen een risico op een zware infectie. Ontworm daarom vóór het voorjaar.

bloedworm vierkant

Bloedwormen in een mestbal.

1. Bij ingekapselde bloedwormen gaat het om larven van de kleine bloedwormfamilie (Cyathostominae spp). Volwassen wormen leggen eitjes in de darmen waarna de eitjes met de mest op het grasland komt. Vanuit het eitje ontwikkelt zich een larve die verschillende larvenstadia doorloopt. In het derde larvestadium (L3) wordt de larve bij opname infectieus. De L3 larve dringt de slijmhuid van de dikke darm binnen. Daarna vormt de larve een beschermende laag ofwel capsule om zich heen en dat heet dan ingekapseld.

2. Ingekapselde larven ontwikkelen zich normaal in ca. 6 weken tot L4 larve en komen dan uit de darmwand om zich tot volwassen worm te ontwikkelen. Echter, de larven kunnen ook tot 2,5 jaar in de slijmhuid ‘slapend’ verblijven. Vanwege de beschermende capsule hebben de meeste ontwormmiddelen geen effect. Alleen moxidectine en fenbendazol werken deels tegen de ingekapselde larven.

3. In het noordelijk Europese klimaat is het vroege voorjaar het moment dat ingekapselde larven massaal uit de darmwand komen en zich verder ontwikkelen tot volwassen wormen. De larven zijn in de darmwand wel tot 10x zo groot geworden en de doorbraak uit de darm gaat gepaard met bloedingen, koliek en diarree. Dit ziektebeeld heet cyathostominosis en treedt op bij paarden van alle leeftijden. Vooral jonge paarden (tussen 1-4 jaar) en paarden met verlaagde weerstand lopen een risico op een zware infectie.

4. Ingekapselde larven zijn niet aantoonbaar met mestonderzoek. Mestonderzoek toont alleen het aantal eitjes van volwassen (bloed)wormen (Fecal Egg Count = FEC) aan. Dus ook als het FEC laag is, is onduidelijk of er sprake is van ingekapselde bloedwormen.

5. Wat moet je doen? Het advies is paarden, zeker jonge paarden, voor het voorjaar op de juiste wijze te ontwormen. In praktijk is dit tegelijkertijd met de ontworming na de eerste nachtvorst in het late najaar. Overleg hierover met je dierenarts.

Bron: Handbook of Equine parasite control, Craig R. Reinemeyer and Martin K. Nielsen

Auteur: Ciska Ketelaar, Mesttest.com

Meer goede artikelen lezen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Paardvisie.


Over Ciska Ketelaar, Mesttest.com

Ciska Ketelaar is veterinair natuurgeneeskundige en heeft net zoals haar man Dr. Klaas van Gorp een chemische opleiding gevolgd. Voor Mesttest.com verzorgen zij cursussen mestonderzoek en leveren de bijbehorende microscopen en testkits.