Home / Blogs / Equiscio – Probleempaard Conamore (7): piaffe (video)

Equiscio – Probleempaard Conamore (7): piaffe (video)

Probleempaard Conamore leert het begin van een piaffe. Equiscio-trainer Bastiaan de Recht geeft Conamore deze training om hem fysiek een stapje verder te brengen. Conamore is een achtjarige zwarte ruin die naar de slacht zou omdat hij gevaarlijk steigerde. Hij kwam terecht bij Equiscio, dierenarts/chiropracter Amber Koppen en ruiter Bastiaan de Recht. Dit is aflevering zeven. Conamore heeft vakantie gehad, want Amber en Bastiaan vonden dat hij dat nodig had. Na de vakantie volgt een medisch en trainingstechnisch traject. Piaffe is daar een belangrijk onderdeel van.

Foto: Illuusio

Foto: Illuusio

“Conamore ging aan de longe en in het grondwerk heel goed, maar onder het zadel was hij nog verkrampt. Zijn mentale verkramping ging langzamerhand over, maar fysiek zag ik dat er nog wel wat zat: halsproblemen en de bolling van de onderrug. Zijwaartse buiging links is ook moeilijk. Daar bokt hij op. Hij voelt eerst relaxt aan, maar als je dan in galop gaat, dan is het alsof je hem een naald in zijn rug steekt.” Bastiaan de Recht legt uit. “Je ziet dat veel bij paarden met problemen in het SI-gewricht. Vaak zijn dit soort paarden ooit achterover geslagen op het beton, of iets anders hebben meegemaakt dat een fysieke klap gaf. Denk aan paarden die vaststaan, gaan hangen, en dan achterover gaan. Het begint als een kneuzing, wordt steeds pijnlijker en uiteindelijk is het zo’n soort blessure.”

Zo liep Conamore voor de vakantie. Zie ook wat hij doet in de galop. (2.04 min.)

Toen Bastiaan merkte dat het rijden nog niet goed ging, stopte hij daarmee. “Ik werkte vanaf dat moment met hem aan de hand. Hij kreeg meer vertrouwen en ontwikkelde zich enorm in zijn lichaam.  Toen zag ik dat hij toe was aan vakantie.” Bastiaan kent het type paard. “Het is een heel erg gevoelig paard. Hij trekt deze wereld niet zo goed. Ik begrijp dit soort paarden, ik geef ze weinig prikkels. En dat helpt.”

Conamore loopt altijd al in de weide, maar tijdens zijn vakantie werd hij een periode ook even niet getraind. Dat deed hem goed. Na de vakantie keken dierenarts/chiropracter Amber van Equiscio en dierenarts Erik Bergman van de Lingehoeve nog eens naar Conamore. Immers, de galop was nog steeds lastig. Amber: “Onderzoek aan de hand wees uit dat het inderdaad een probleem aan het SI-gewricht was. Erik maakte een echo en daar bleek dit uit. Daarbij zat er irritatie op de gewrichtsbanden. Conamore is daar ingespoten. Daarna is hij aan de hand getraind door Bastiaan en ik behandelde zijn bewegingsbeperking door een behandeling.” Vervolgens ging Bastiaan weer met Conamore aan het werk, aan de hand. Hij leerde hem piafferen aan de hand, voor aanspanning in de achterhand en flexie (beweeglijkheid) in het bekken, wat nodig is om aan te kunnen galopperen. Daarna is Bastiaan Conamore weer gaan rijden.

Bastiaan gebruikt de piaffe om het paard fysiek een stapje verder te brengen. “Dat doen we om hem onbelast meer aanspanning te laten nemen, om de onderlijn en het bekken meer te flexen. Dat hij zonder ruiter datgene doet wat hij onder het zadel moeilijk vindt en waar hij heftig op reageert. Ik begin ermee met een vrij lange lage halshouding, zo ontspannen mogelijk. Op het moment dat hij aanspanning neemt in zijn lijf krijgt hij snel stress, hij moet leren om ontspannen zijn lichaam aan te spannen. Die lage lange halshouding laat zijn bovenlijn wat vrijer, dan heeft hij meer ruimte over om in de onderrug en achterhand aan te treden. Dat vraag ik heel voorzichtig aan hem, zodat hij kan leren de juiste flexie en aanspanning aan te nemen die hij met name nodig heeft om de overgangen.”

Bastiaan legt het doel van de piaffe uit. (1.19 min.)

Hier zie je piaffe 1. (0.25 min)

En hier een tweede piaffe. (0.46 min.)

In de volgende aflevering over Conamore op Paardvisie zie je filmpjes waaruit je zelf kunt opmaken hoe de behandeling en de training uitgepakt hebben.
Niks meer missen van Conamore? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Paardvisie.

Heb je de vorige afleveringen van Conamore gemist? Geen nood. Bekijk ze hier:

Aflevering 1 – Slachtpaard
Aflevering 2 – Tandarts
Aflevering 3 – Rug en hals
Aflevering 4 – In beweging
Aflevering 5 – Longeren
Aflevering 6 – Onder het zadel

Over Equiscio, Amber Koppen & Bastiaan de Recht

Equiscio is het bedrijf van erkend paardenarts/chiropractor/acupuncturist Amber Koppen en klassiek trainer Bastiaan de Recht. Ze houden zich bezig met revalidatie voor paarden en training van dressuurpaarden. Daarnaast verzorgen ze opleidingen voor trainers en instructeurs bij de Neo-classical School for the Art of Horsemanship (NCSAH),

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoondVerplichte velden zijn gemarkeerd *

*