Home / Welzijn / harnachement / Onderzoek zadelkussens: goed voor de ruiter is niet goed voor het paard

Onderzoek zadelkussens: goed voor de ruiter is niet goed voor het paard

Zadels die de ruiter het beste beschermen tegen schade aan de wervelkolom, hebben het tegenovergestelde effect op hun paard, aldus blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Dundee. Men onderzocht het effect van zowel wol als lucht als vulling van de kussens van zadels.

De druk op de ruiter en op het paard werd gemeten.

De druk op de ruiter en op het paard werd gemeten.

De dynamische druk van het zadel tijdens het rijden kan schade veroorzaken aan de wervelkolom van zowel paard als ruiter. Dit blijkt uit onderzoek van professor Rami Abboud bij het Universitaire Instituut voor Motion Analysis and Research, Dundee. Abboud onderzocht hoe het materiaal dat voor de demping van het zadel werd gebruikt druk geeft op mens en paard.
De druk werd gemeten van een zadel dat wol als vulling voor de kussens had. Wol is het materiaal dat het meest gebruikt wordt als vulling voor de kussens. Dit werd vergeleken met een zadel waarvan de kussen gevuld waren met lucht. Het was uit eerder onderzoek al bekend dat vulling met wol paarden rugpijn kan bezorgen, maar nu blijkt dat lucht in de kussens van het zadel juist een hogere druk geeft op de rug van de ruiter.

De houding van de ruiter zorgt er voor dat de spieren in de rug samentrekken om de ruiter balans te geven , wat leidt tot grote krachten op wervelschijven en gewrichten. Er komt echter ook een tegengestelde kracht op de berijder van het zadel, een duwende, vanaf de grond. Deze twee krachten kunnen leiden tot blessures als degeneratie van de gewrichten en pijn in de onderrug.

Beide materialen om zadelkussens mee te vullen werden getest met behulp van drukmatten. Men onderzocht wat de druk op het paard en wat de druk op de ruiter was. De vulling van de kussens blijkt rechtstreeks van invloed. “We hebben aangetoond dat zadels voorzien van luchtkussens minder druk op het paard uitoefenen, maar een omgekeerd effect op de ruiter hebben. Dit roept de vraag op of een ruiter moet kiezen om de druk op zichzelf of op de rug van zijn paard te verminderen,” aldus Professor Abboud .

De proeven werden uitgevoerd met zes ervaren ruiters en een gezond paard, in een reguliere training. De ruiters waren verschillend van lengte en gewicht, maar ze hadden hetzelfde rijniveau. Alle ruiters gaven aan dat ze de voorkeur hadden voor een zadel waarvan de kussens gevuld waren met wol. Ze hadden hiervoor verschillende redenen, zo vonden ze dat ze met een zadel waarvan de kussens gevuld zijn met lucht minder contact en interactie met het paard hebben en ze kregen een instabiel gevoel doordat de lucht de ruiter wat laat stuiteren.

Verder onderzoek naar de schokdempende eigenschappen van verschillende materialen om zadelkussens mee te vullen is nodig om schade aan de wervelkolom van paard en ruiter te voorkomen.

Bron: Universiteit Dundee

 

 

Over Redactie

De redactie van Paardvisie schrijft over alles dat met paarden, paardenmensen en (buiten)leven met paarden te maken heeft. Je bereikt de redactie door te mailen naar info@paardvisie.nl

3 Reacties

  1. Is er alleen getest met wol en lucht? Er zijn inmiddels nog veel meer vulmaterialen op de markt. Het lijkt me zinvol door te testen. En hoe vakkundig zijn de wollen kussens opgevuld? En hetzelfde voor de lucht? Evenals de vorm van de kussens, de afstand tot de wervelkolom en de bouw van het paard. Allemaal zaken die moeten worden meegenomen in het onderzoek. Dan pas kan er worden ingespeeld op welke vulling het plezierigst is voor zowel ruiter als paard.

  2. Onderzoek met 6 ruiters en twee zadels. Zo zo en daar ook nog over durven publiceren? Onder de paraplu ‘wetenschap’. Ik zeg: geen zadel: beste voor paard en mens.

  3. Uit onderzoek van dr Patricia de Cocq blijkt dat geen zadel of een barebackpad het slechtste is voor de rug van een paard. Het zitbeen van de ruiter geeft sterke puntdruk op de rug van het paard.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet getoondVerplichte velden zijn gemarkeerd *

*