Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Blogs / Equiscio – Dagboek van probleempaard Conamore: deel 1: slachtpaard ( + video)

Equiscio – Dagboek van probleempaard Conamore: deel 1: slachtpaard ( + video)

Dit zwarte paard heet Conamore, wat ‘met liefde’ betekent. Hij zou naar de slacht gaan, omdat hij zo gevaarlijk is. Gelukkig voor Conamore kwamen Bastiaan de Recht en Amber Koppen van Equiscio.nl op zijn pad. Met de medische begeleiding van Amber en de training van Bastiaan hopen ze Conamore weer op de rit te krijgen. Volg op Paardvisie.nl hoe het met Conamore gaat.

 

Conamore zoals hij er bij aankomst bij Equiscio uitziet.

Conamore zoals hij er bij aankomst bij Equiscio uitziet.

“Een bekende van ons belde ons. Ze zei: ‘er gaat een zevenjarig paard naar de slacht, maar volgens mij is het een heel goed paard, en is het echt iets voor jullie om hem op te knappen’” zo vertelt Bastiaan de Recht van Equiscio. “Het is een paard met een echt heel mooie dressuurmatige afstamming. Hij heeft de naam gevaarlijk te zijn.
We hebben video’s van hem gezien, waarop hij op wedstrijden nog braaf een proefje loopt. Maar de laatste tijd zou hij zich achterover laten vallen, wat hij ook een keer op een hek zou hebben gedaan. En er waren twee meisjes geweest die geprobeerd hadden hem te rijden. Met hen was hij gaan rodeobokken.”Bas schudt zijn hoofd. “Hoe kan een paard anderhalf jaar geleden nog zo braaf een proefje lopen en nu staatsgevaarlijk zijn?”

Kortom, Conamores leven hing aan een zijden draadje, maar gelukkig kwamen Bas en Amber hem ophalen, voor een nieuwe kans. “We hebben hem Conamore genoemd; ‘met liefde.’”

Het eerste dat Bas en Amber doen als ze zo’n paard thuis krijgen, is het dier een dag of drie met rust laten, zodat het kan wennen. Bij rust hoort wel vrije beweging, dus hij gaat wel in de paddock. In de bewegingsmolen gaat hij ook, maar eerst wel aan de hand, om te wennen. “Hij krijgt iedere dag bijna onbeperkt hooi en wij voeren Equilin als supplement, hij krijgt Basic en Balancer gecombineerd. Verde krijgt hij 2 kilo luzerne en 2 kilo muesli. De Equilin compenseert de te korten in het ruwvoer waardoor we krachtvoer alleen naar energiebehoefte kunnen voeren.”

Bas en Amber vermoeden dat Conamore een fysiek probleem heeft dat dit gedrag veroorzaakte. “Een paard probeert dan aan te geven dat het niet gaat, en de ruiter luistert niet. Die zegt ‘jammer dan’ en gaat door met wat hij of zij vraagt. Zo’n paard zegt weer ‘het gaat niet’ en weer wordt er niet geluisterd. Niet expres, natuurlijk, zo’n ruiter heeft het gewoon niet door. Uiteindelijk gaat het paard steeds heftiger gedrag vertonen omdat het niet gaat. En dan krijg je zoiets.”

Wat is de bedoeling met Conamore? Bas legt uit. “Wij hebben af en toe een paard dat we weer op de rit proberen te krijgen. Als dat lukt hopen we dat er een baasje voor komt. Dat is tot nu toe altijd gelukt, dat er toevallig iemand binnen kwam lopen die helemaal klikt met zo’n paard. Wij zijn geen paardenverkopers. Je moet ook rekenen dat je met zo’n paard altijd met beleid moet blijven omgaan, zulke paarden blijven altijd een beetje beschadigd. Het moet eerst allemaal nog maar lukken met hem, maar sowieso wordt het geen paard voor iemand met sportambities. Dit paard moet zijn maatje vinden, iemand waar hij mee klikt.”

In het volgende blog over Conamore vertelt dierenarts/chiropractor/acupuncturist Amber over de eerste medische bevindingen bij de zwarte ruin. Volg op Paardvisie.nl of via onze Facebookpagina hoe het met Conamore gaat. Er volgen veel interessante blogs met video’s van Conamore. (Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!)
equiscio.jpgMeer over Equiscio, klassiek trainer Bastiaan de Recht en erkend dierenarts/chiropractor/acupuncturist Amber Koppen, lees je in dit uitgebreide artikel. 

 

Over Equiscio, Amber Koppen & Bastiaan de Recht

Equiscio is het bedrijf van erkend paardenarts/chiropractor/acupuncturist Amber Koppen en klassiek trainer Bastiaan de Recht. Ze houden zich bezig met revalidatie voor paarden en training van dressuurpaarden. Daarnaast verzorgen ze opleidingen voor trainers en instructeurs bij de Neo-classical School for the Art of Horsemanship (NCSAH),

3 Reacties

  1. Wat fantastisch dat Conamore bij jullie een kans gaat krijgen om weer een normaal paard te worden!! Heel veel succes!!!

  2. Wat een bekend verhaal.. Ons is hetzelfde overkomen.. 4 jaar vele downs beleefd, ook op nominatie voor slacht.. Bij ons helaas door inbegrip.. Gelukkig zijn wij de juiste persoon/instructrice nu tegengekomen en beetje bij beetje komt zijn vertrouwen terug en begrijpen wij hem nu. Zijn boosheid en gevaarlijk zijn was puur paniek en teken van mijn lichaam laat het even.nu niet toe. Heb altijd geloof in.het paard gehad en.nu werkt hij hard voor ons, en.weten wij precies wanneer wij even rustig aan moeten doen…..

  3. Dit klinkt mij zo bekend in de oren. Ik heb mijn paard 4 jaar en hij heeft ook een blessure meegemaakt en moest 6 maanden verplichte wei rust en mocht dan terug beginnen rijden en beginnen lessen nemen en veel downs later een andere lesgever genomen, misschien lag het aan mij? Dan er serieus afgevallen en ging mijn paard verkopen. Een week voor ik hem ging weg doen hem toch nog een kans gegeven en een 3e lesgeefster geprobeerd en nu begrijp ik mijn paard veel beter, hij is helemaal veranderd, het vertrouwen is er. Voel mij wel een beetje schuldig dat ik hem altijd zo afgestraft heb, maar ja ik wist niet beter omdat mijn lesgevers vonden dat hij profiteerde van mij maar niets was minder waar.