Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Buitenleven / Een tractor aanschaffen: 12 tips

Een tractor aanschaffen: 12 tips

Je hebt huisje, boompje, beestje voor elkaar. Maar nu groeit het gras in je weiland alle kanten op, dus je hebt een tractor nodig. Een ouwetje, heb je bedacht. Maar waar koop je die tractor en waar moet je op letten bij de aanschaf? Paardvisie.nl helpt je op weg. Twaalf tips voor de aanschaf van een tractor voor het weilandonderhoud.

Deze oude tractor is van het merk Zetor. Dat is niet het bekendste of meest betrouwbaarste merk, maar ook niet het duurste. Prima geschikt voor de paardenhouder.

Deze oude tractor is van het merk Zetor. Dat is niet het bekendste of meest betrouwbare merk, maar ook niet het duurste. Prima geschikt voor de paardenhouder.

 

Je overweegt de aanschaf van een oudere tractor voor je land. Er zijn tractors zat te koop, maar welke moet je hebben? Paardvisie.nl beantwoordt je vragen.

1. Waar wil je de tractor voor gebruiken?
Wil je alleen de binnen- of  buitenbak kunnen slepen, dan heb je aan een compacte tractor genoeg. Heb je meer dan 1,5 hectare land, en wil je hooi winnen op je eigen land, dan kun je een “echte” tractor overwegen.

2. Heb je twee rechter handen?
Een handige vraag om jezelf te stellen vóórdat je een tractor aanschaft is: ‘wil je het onderhoud van de tractor zelf doen?’ Voor een oudere tractor heb je enige technische aanleg nodig. Hou er rekening mee dat je, als je een oude tractor koopt, een apparaat koopt dat door iemand anders is afgedankt. Daar is meestal een reden voor.

3. Hoe oud mag de tractor zijn?
Wat vroeger een volwaardige tractor voor een boerenbedrijf was, is nu een ouwetje. Een tractor van 25 jaar oud voldoet prima voor de meeste particulieren. Wil je een echt oude tractor, eentje die er leuk authentiek uitziet, dan heb je het over een oldtimer. Voor oldtimers zijn weer specifieke liefhebbers. Oldtimers worden verzameld, en daardoor is de aanschafprijs weer hoger.

4. Hoeveel vermogen moet mijn tractor hebben?
Als je wilt kunnen maaien dan moet je denken aan een tractor met minimaal 50 of 60 PK vermogen.

5. Waar moet je op letten als je gaat kijken bij een tractor?
Roest aan de buitenkant, de motorkap of de spatborden, is niet zo’n probleem. Dat zegt niet iets over de tractor, maar over de instelling van de vorige eigenaar. De binnenkant van de tractor moet wel goed zijn.

Ligt er een plasje olie onder de tractor, zoek dan nog even verder. Ook lekkage van koelwater is een aanduiding van naderende reparaties. Trek de oliepeilstok er eens uit. Als de olie melkachtig is, dan zit er water in. Ook dat kan een slecht teken zijn. Maar het kan ook condens zijn van langdurige stilstand. Check het motorblok op recent laswerk en lasnaden op vreemde plaatsen. Het kan duiden op provisorische reparaties.
Doet de verlichting het niet? Dat is te vervangen. Kom je niet op de openbare weg met je tractor en werk je ook nog niet in het donker, dan heb je geen verlichting op je tractor nodig.

Het is fijn als de stoel nog wat vering geeft.

Zijn de banden heel erg droog en zitten ze vol scheurtjes, dan gaan ze niet heel lang meer mee. Je hebt niet veel profiel op de banden nodig. Winter- of zomerbanden zijn ook niet nodig voor een tractor. Als je op een drassig weitje wilt rijden, is het wel handig als de banden redelijk breed zijn: 16.9 of 18.2 zijn bandenmaten van redelijk brede banden. De cijfers gven de breedte weer in inch.

6. Je maakt een proefritje. Waar moet je op letten?
De tractor moet gelijk starten. Ook al zegt de verkoper dat het komt omdat hij even stilgestaan heeft: zoek verder.

Als je de pook beweegt, moet je merken dat er iets gebeurt in de versnellingsbak. Hij moet zonder ‘gehakketak’ of rare geluiden in de andere versnelling gaan en je moet alle versnellingen vlot kunnen schakelen. Ook fijn: de achteruit moet het doen.Als je draait aan het stuur, dan is het zeer wenselijk als de wielen mee draaien.

De koppeling mag niet te veel speling hebben. Als je de koppeling intrapt dan moet je voelen dat er iets gebeurt. Ook als je hem in de versnelling hebt staan en je trapt de koppeling in, en hij rijdt dan door, dan is dat geen goed teken. Kijk dan verder.

7. Welke merken zijn geschikt?
In principe maakt dat niet heel veel uit. Goed bekendstaande merken zijn Ford, MF, Deutz en Inter. Maar ieder merk heeft ook wel eens een slecht model gemaakt.

8. Krijg ik nog onderdelen voor een tractor van 25 jaar oud?
Dat is over het algemeen geen enkel probleem.

9. Hoeveel draaiuren mag hij gemaakt hebben?
Een tractor heeft geen kilometerteller. Hij maakt draaiuren. Een tractor met 12.000 draaiuren op de teller is nog prima geschikt voor het weilandonderhoud van een particulier.

En vermoedelijk is de teller toch kapot.

10. Moet er een cabine op de tractor zitten?
Welnee, je bent toch een mooiweer-rijder. En wat is er leuker dan in de zon op je tractor rondrijden terwijl je op je eigen land aan het hooien bent? Doe maar wat meer knoopjes van je overall open voor wat verkoeling. Smeer je in met zonnebrandcrème en zet een pet op. Je gaat er uitzien als een buitenmens: lekker bruin.

11. Waar koop je een tractor?
Er zijn diverse websites waar tractors worden aangeboden. Denk aan tractorpool.nl of  Marktplaats.nl. Vergeet niet bij het locale mechanisatiebedrijf om de hoek te kijken.

12. Leuk!
Sluit je aan bij de lokale oude-tractor vereniging. Zeker als je net ergens bent komen wonen is het een leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten én bij technische issues te kunnen overleggen met andere tractoreigenaren. Meer informatie hierover vind je op www.otmv.nl en www.hmtklep.nl

 

Dit is een Massey Ferguson, de legendarische 35. Bijna een verzamelaarsobject en daardoor prijzig. Maar wel leuk om mee naar de tractorclub te gaan.

Dit is een Massey Ferguson, de legendarische 35. Bijna een verzamelaarsobject en daardoor prijzig. Maar wel leuk om mee naar de tractorclub te gaan.

 

 

Over Redactie

De redactie van Paardvisie schrijft over alles dat met paarden, paardenmensen en (buiten)leven met paarden te maken heeft. Je bereikt de redactie door te mailen naar info@paardvisie.nl