Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Welzijn / Hoeven / De rol van de eigenaar volgens NB-hoefsmid Joke Nibbelink

De rol van de eigenaar volgens NB-hoefsmid Joke Nibbelink

joke nibbelink openingsfoto kleinNatural balance hoefsmid Joke Nibbelink heeft niet alleen een eigen visie op het werk als hoefsmid, maar ook op de rol van de eigenaar van het paard en de band tussen paard en ruiter. “Het is belangrijk om als eigenaar te luisteren naar wat het paard probeert te zeggen.” Het paard bepaalt, de eigenaar volgt. “Als eigenaar heb je tegenwoordig de  mogelijkheden om kennis op te doen om je paard te bieden wat het nodig heeft.”

 

Volgens Natural Balance hoefsmid en kreupelheidsspecialist Joke Nibbelink heeft de eigenaar een belangrijke rol ten opzichte van zijn of haar paard. “Als hoefsmid doe ik het gedeelte van de hoeven wel. Maar dan is er ook een gedeelte dat mensen zelf moeten doen. Denk aan de training van het paard, zoals het rechtrichten. En de voeding. Een kreupel paard wordt niet gezond door alleen de behandeling door de hoefsmid, als de rest van de omstandigheden hetzelfde blijven. Als deskundige kun je het paard een zet in de goede richting geven, maar als eigenaar moet je er verder mee aan de slag om het paard zo te begeleiden dat hij kans krijgt om te genezen. Dat houdt in dat het paard bepalend wordt. Als eigenaar moet jij uitvinden wat hij nodig heeft en dat regelen. En niet pas als het kreupel is, maar altijd.”
Voor sommige mensen is dit een omslag in het denken. Die hebben iets in hun hoofd voor hun paard. Wedstrijdrijden bijvoorbeeld, of ideeën over het houden van een paard. “Maar zo werkt het dus niet, het paard heeft zijn behoeften in voeding, training en houderij, en als eigenaar moet je uitzoeken wat die behoeften zijn en dat voor hem regelen.”
Het is volgens Joke de kunst om niet van te voren al bedacht te hebben wat goed is voor je paard, maar goed te kijken, je te informeren, overal voor open te staan en de middenweg te vinden. “Eigenlijk is het een heel mooi proces om je  paard te gaan volgen. Het kan dan zijn dat je niet gaat doen wat jij leuk vindt of bedacht hebt, maar wat je paard aangeeft. Pas dan wordt het eigenlijk pas echt mooi tussen jou en je paard. Dat vergt voor velen een omslag in het denken.”

oke is geen voorstander van hoefbeslag, maar voor het genezingsproces van dit paard, bij wie het hoefbeen door de zool kwam, is het een uitkomst.

Joke is geen voorstander van hoefbeslag, maar voor het genezingsproces van dit paard, bij wie het hoefbeen door de zool kwam, is het een uitkomst.

Middenweg
Joke doet het zelf ook; kiezen voor de middenweg. Als Natural Balance hoefsmid is Joke geen voorstander van hoefijzers. Maar ze gebruikt ze wel. “Ik  zie ze als extra mogelijkheid. Ik heb verschillende technieken tot mijn beschikking en hoefijzers zijn extra gereedschap.” De Natural Balance hoefsmid gebruikt eigen hoefijzers die de natuurlijke hoefwerking niet belemmeren. Zo behandelt Joke op dit  moment een paard bij wie het hoefbeen door de zool stak. Dit dier kreeg hoefijzers en zooltjes en gaat erg vooruit. “Ik wil af van het ‘goed en fout’-denken. Zo zit het niet in elkaar. Uiteindelijk gaat het om het paard. Daar moet je naar kijken. Wat geeft je paard aan? Leer te kijken naar je paard en doe daar iets mee, in plaats van dat je eerst een mening hebt en dan je paard daarop aanpast. In de paardenwereld zijn veel mensen die roepen: ‘ik vind dat het zo en zo werkt’. Nee, kijk naar wat je paard je probeert te vertellen. Soms moet een paard heel ver gaan om te vertellen wat hij bedoelt, dan moet hij letterlijk schoppen om je iets duidelijk te maken. Laatst was er een paard dat volgens de eigenaar niet zonder ijzers kon. Het paard was heel zuur toen ik met haar bezig was. Ik ging met haar aan de slag. Ze was duidelijk niet gewend wat ik deed. Opeens kwam er een moment dat ze opende. Ze werd van een  chagrijnige merrie een ontspannen, lief dier. Dat paard heeft dus altijd geprobeerd om duidelijk te maken dat ze pijn of ongemak had.”

Kennis opdoen

Er zijn veel mogelijkheden om kennis op te doen, vindt Joke. Hier geeft ze een demonstratie tijdens Paard & Koets.

Er zijn veel mogelijkheden om kennis op te doen. Hier geeft ze een demonstratie tijdens Paard & Koets.

De rol van de eigenaar begint met kennis opdoen, vindt Joke. Over hoeven, training, voeding en paardengezondheid. “Tegenwoordig kun je overal kennis op doen, dat is een voordeel ten opzichte van een aantal jaren geleden.  Als hoefsmid vind ik bijvoorbeeld dat je als eigenaar het verschil tussen een gezonde- en een ongezonde hoef moet kunnen zien.” Joke vindt dat de eigenaar van een kreupel paard dat bij de dierenarts komt, zelf moet blijven nadenken. “De hoefsmid en de dierenarts hebben soms te veel autoriteit. Het is beter als je als hoefsmid of dierenarts de eigenaar er ook bij betrekt. De eigenaar ziet het paard iedere dag, dat is vaker dan de deskundige. Als eigenaar moet je je bij de dierenarts afvragen: wat vindt de dierenarts van mijn paard en wat vind ik daar van? Jij kent je paard het beste. Als eigenaar heb je zelf vaak al een  gevoel over wat de dierenarts of een andere deskundige over je paard zegt.”
Dat geldt ook na een bezoekje aan de hoefsmid. Als een paard bekapt of beslagen is, mag hij tijdens het weglopen even voelen hoe hij staat. Daarna moet hij direct goed lopen. “Dat moet je als eigenaar kunnen zien.” De eigenaar moet niet alleen naar het lopen van het paard kijken, maar ook naar de rust. “Het wordt steeds duidelijker dat rust heel belangrijk is voor een paard. In de rust moeten ze kunnen herstellen. Paarden moeten daarvoor goede hoeven hebben, een goede stand op hun benen en ook in de leefomstandigheden moeten voldoende rust- en ligplekken zijn. Het is bijvoorbeeld niet goed als een paard altijd met één been in slaapstand staat.”

Verbinding paard/eigenaar

Je kunt een  paard niet zonder zijn eigenaar/ruiter zien, vindt Joke. Hier met haar eigen paard Salix.

Je kunt een paard niet zonder zijn eigenaar/ruiter zien, vindt Joke. Hier met haar eigen paard Salix.

De verbinding tussen paard en ruiter/eigenaar gaat verder dan je in eerste instantie zou denken, is Jokes conclusie. “Je kunt een paard niet zonder zijn ruiter/eigenaar zien. Vaak zie ik dingen die ik zowel bij paard als ruiter. Waarom doet  je paard wat hij doet, wat zijn de problemen van het paard, wat heeft dat met jou als ruitier/eigenaar te maken? Ook dat is het betrekken van de eigenaar bij het paard. Laatst was ik bij een 23-jarig paard dat arthrose had. De dierenarts had het paard opgegeven. Het paard kon z’n achterbeen niet meer optillen. Ik keek er naar en het viel me op dat hij zijn achterbeen wel op kon tillen bij het lopen. Maar hij kon het achterbeen niet optillen voor het hoevenkrabben of bekappen. Iedereen had tegen dat paard gezegd: jij kunt dat niet meer. Toen dacht dat paard ook: ik kan dat niet meer. Dat had iedereen immers tegen hem gezegd. Ik was anderhalf uur bezig met dat paard voordat ik hem overtuigd had dat hij het wel kon. Hij heeft er inmiddels geen moeite meer mee. Het opmerkelijke was dat niet alleen dat paard, maar ook de eigenaresse vast bleek te zitten. In haar werk. Toen dat  paard eenmaal ‘los’ was, heeft zij ook haar baan opgezegd. Ze zat in een keurslijf.”

 

Wat is Natural Balance?

In de Natural Balance gaat de hoefsmid uit van de ideale verhoudingen van de hoef.

In de Natural Balance gaat de hoefsmid uit van de ideale verhoudingen van de hoef.

Gene Ovnicek is de grondlegger van Natural Balance.

Gene Ovnicek is de grondlegger van Natural Balance.

Gene Ovnicek is de grondlegger van het Natural Balance-systeem, waarbij de hoefsmid kijkt naar de natuurlijke balans: de hoef in balans en daardoor ook het paard in balans. De basis is dat het paard laat zien wat hij nodig heeft. Hoe staat het op de benen, hoe is de uitstraling, hoe zijn de bewegingen, zijn er onzuiverheden in beweging of gedrag? De Natural Balance hoefmid let op het neerkomen van de hoef: is dat op de toon van de hoef, achterkant of plat? Landt hij op de buiten – , de binnenkant of vlak? Wat is het effect van beenstand op de beweging? Verder kijkt de Natural Balance hoefsmid naar wat het paard nodig heeft voor hoefonderhoud, waar het voor gebruikt wordt en op welke ondergrond het staat. De richtlijnen van Natural Balance hoefonderhoud zijn gebaseerd op de functies van de straal en de zool: de straal is de belangrijkste structuur in de hoef die voor de doorbloeding zorgt, maar het zorgt ook voor schokdemping en de tast van de grond (in het levende gedeelte van de straal zitten druksensoren). De zool is de voornaamste structuur van ondersteuning en bescherming van het hoefbeen en de weefsels en bloedvaten. En omdat de zool parallel aan het hoefbeen groeit is de zool een basis om de verhoudingen en balans van de hoef van te bepalen. Vandaar ook dat de Natural Balance hoefsmid een voorkeur voor hoefijzerloos heeft. De Natural Balance hoefsmid bepaalt vanuit de zool wat de verhoudingen in de hoef zijn en gebruikt een meetmethode om te zien waar het breedste gedeelte (middelpunt) van de hoef is en waar het ideale afrolpunt moet zitten. 

CV Joke Nibbelink
Joke Salix3Na een stage bij reguliere hoefsmeden leerde Joke het vak van Natural Balance hoefsmid van de Amerikaanse Patti Stiller. In 2001 voltooide ze de opleiding tot Natural Balance hoefsmid aan de Mission Farrier school in Washington State, waar ze zich regelmatig laat bijscholen. In oktober 2013 haalde ze het level-4 certificaat van de ELPO en mag zich gecertificeerd kreupelheidsspecialist noemen. Ze heeft zich gespecialiseerd in de biomechanica van het paard en met name de hoeven en weet veel van de psyche van het paard. Ze kan hierdoor veel paarden helpen om hun levenskwaliteit te verbeteren. Ook in Nederland kijkt ze om zich heen om kennis op te doen.
Trainingsdagen en opleiding 
Opleiding hoefsmid joke1Joke verzorgt trainingsdagen ‘hoef en hoefwerking’. “Zo’n trainingsdag is per definitie niet bedoeld om zelf te leren bekappen. Het is prima als je een keer een vijl om een hoef haalt als er een flapje uitsteekt, maar verder moet je er zelf niet aan beginnen. Ik leer paardeneigenaren denken, kijken en vragen stellen. Ik help inzicht te krijgen in hoe een hoef werkt en hoe het in elkaar zit, wat de invloed is van een hoef op de beweging. En wat je zelf aan de omstandigheden kunt doen om de hoeven zo gezond mogelijk te houden.” Joke verzorgt ook een opleiding tot hoefsmid. “Die opleiding duurt een jaar. Hoefsmid is een beroep dat je in de praktijk moet leren. Een weekend per maand, verspreid over een jaar en heel, heel veel oefenen. Je begint onder begeleiding met heel simpele dingen, zoals het goed schoonmaken van de hoef. De anatomie, kennis over het been en de hoef van binnen, zijn daarbij heel belangrijk.” Meer weten? Kijk op de site van Joke. 

 

 

 

Over Redactie

De redactie van Paardvisie schrijft over alles dat met paarden, paardenmensen en (buiten)leven met paarden te maken heeft. Je bereikt de redactie door te mailen naar info@paardvisie.nl