Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Training / Portret / Portret: Cunera en Marije Rauwerda van Stoeterij Frá Skoti

Portret: Cunera en Marije Rauwerda van Stoeterij Frá Skoti

Marije Rauwerda (2)Cunera en Marije Rauwerda (links en midden op de foto) zijn een uniek duo. De tweelingzussen zijn eigenaresse van de moderne, duurzame en paardvriendelijke  Stoeterij frá Skoti in Weesp. Bij Stoeterij frá Skoti kun je terecht om jezelf en je IJslandse paard te laten begeleiden of als je op zoek bent naar een prettig te rijden IJslander waar je zowel recreatief als bij wedstrijden goed mee uit de voeten kunt. Cunera en Marije importeren en  fokken paarden, en alsof dat nog niet genoeg is, hebben ze ook nog een hengstenhouderij met KI-station. 

 

Zo’n vijftien jaar geleden, toen de zussen Cunera en Marije Rauwerda ( 40) nog aan de kust woonden, kregen ze eens een IJslander met zomereczeem op stal, die bij hen het zomerseizoen kwam overbruggen. Al snel kwam er een tweede IJslander bij. Cunera en Marije, die op KWPN-ers reden, vielen als een blok voor de stoere, comfortabele, voorwaartse maar toch relaxte paarden van het noordelijke eiland. En ook de twee extra gangen tölt en telgang, de kracht en het temperament van de IJslander sprak ze aan. Sinds die tijd kopen, verkopen, trainen, fokken, importeren en rijden ze met IJslanders. Daarnaast komen ze uit op het hoogste wedstrijdniveau. In 2006 betekende de aankoop van de hengst Farsaell frá Fitjum het begin van Stoeterij frá Skoti. Marije legt uit dat de IJslander voor veel ruiters het ideale paard is. “Het karakter is temperamentvol, maar te beheersen, dus je kunt er lekker mee buitenrijden, maar ook mee op wedstrijd gaan. Laat je hem een paar dagen staan, dan rij je zo weer weg. Met een IJslander heb je sportieve mogelijkheden en rijkunstige uitdagingen, met veel rijgenot, want ze laten zich vooral prettig rijden. IJslandse fokkers fokken al eeuwen alleen met fijne rijpaarden.” Cunera vult aan. “Wij zien steeds meer ruiters op ons erf die hun schrikachtige KWPN-er een beetje beu zijn en gewoon lekker ongecompliceerd willen rijden.” Marije lacht. “Als je altijd dressuurwedstrijden gereden hebt en je komt op een IJslanderwedstrijd, dan merk je dat de sfeer er anders is. Het is een volwassen sport die volop in ontwikkeling is, iedereen wil elkaar helpen en het is gezellig.” Het leuke van IJslanderwedstrijden is dat er ook op muziek gereden wordt, en dat joelen en klappen toegestaan is.

Noortje de Laat is instructeur en brengt paarden uit op wedstrijden. Ze kwam al uit op WK's.

Noortje de Laat is instructeur en brengt paarden uit op wedstrijden. Ze kwam al uit op WK’s.

Beleef de IJslander
Cunera en Marije organiseren binnenkort ‘beleef de IJslander’-dagen. Marije: “De IJslander heeft een wat stoffig imago of wordt gezien als recreatiepaard. Daar willen we van af, want dat is niet alleen wat het ras is. De IJslander heeft veel te bieden; ze kunnen niet alleen stappen, draven en galopperen, maar ook tölten – wat heel comfortabel is – en er zijn ook vijfgangers, die zelfs de razendsnelle telgang beheersen. Wij willen tijdens de ‘beleef de IJslander’-dagen mensen de kans geven om dat zelf eens te voelen. Zo’n dag  bestaat uit een rondleiding door ons bedrijf, uitleg over het ras en rijden op wedstrijdijslanders, onder begeleiding van een instructeur. Dat is namelijk wat we vooral willen laten voelen: wat een wedstrijdijslander jou rijtechnisch te bieden heeft.” Cunera en Marije richten zich in hun stal en fokkerij op wedstrijdijslanders. Paarden waar je mee vooruit kunt op wedstrijden, maar ook lekker op kunt buitenrijden. Cunera: “Ze moeten power hebben, maar ook stilstaan als je ‘ho’ zegt.” Als je nooit op IJslanders gereden hebt, is het even wennen aan het rijden zonder kuitdruk en op lichte aanleuning, met een ontspannen rug en zonder drijvende zit. IJslander rijd je vooral voorwaarts en bergop: met name voor de snelle gangen, de snelle tölt en de telgang, moeten ze front maken en het schoft omhoog brengen.

Het stalgebouw is niet groot, maar onder de grond bevindt zich het KI-laboratorium en de zadelkamer.

Het stalgebouw is niet groot, maar onder de grond bevindt zich het KI-laboratorium en de zadelkamer.

Maatwerk
Cunera en Marije noemen zichzelf matchmakers. Cunera legt uit dat ze graag meedenken met degene die een paard zoekt. “We hebben een eerlijke, oprechte benadering. We leveren maatwerk, we zoeken samen met mensen uit wat hun ambities, budget en verwachtingen zijn, en wat dan een geschikt paard voor ze zou zijn. Geen mens is hetzelfde, geen paard is hetzelfde, geen combinatie is hetzelfde. Daar hoort ook bij dat wij onze beste paarden ook verkopen. Of dat we soms nee zeggen als we iemand niet kunnen helpen. Dat schept vertrouwen.” De zussen krijgen een schittering in de ogen als ze vertellen over hoe ze twee amazones gelukkig konden maken door ze van paard te laten ruilen. “Zó mooi is dat!,” zegt Marije blij, “Die ene amazone had een paard dat net wat te fel was en die andere had een paard dat net wat te ingetogen was voor haar, en ze had stevige wedstrijdambities. We hebben ze beide geholpen het passende paard te vinden. Iedereen gelukkig: de paarden en de ruiters. Daar word ik zo blij van, als het lukt om mensen en paarden met een lach op het gezicht van het terrein te laten gaan.”

Keurmerk
Paardrijden doe je omdat je plezier wilt hebben, samen met je paard. Daarom is het karakter van het paard het eerste keurmerk dat Cunera en Marije voor hun eigengefokte paarden en de paarden die ze verkopen, hanteren. Ze willen lieve en werkwillige paarden. Daarnaast willen ze fokken met paarden met veel bewegingsaanleg. Hun motto is: een paard met veel bewegingsaanleg is een feest om te rijden. De merries en de hengsten vormen immers de basis van de fokkerij, zij zijn de bloedlijnen die in de toekomst steeds weer betere paarden moeten geven. De jonge paarden groeien op in optimale omstandigheden en krijgen vervolgens een aan het paard aangepaste, gedegen training. Het behouden van een goede gezondheid bij de paarden staat hoog in het vaandel. De prijs van de paarden sluit aan bij de capaciteiten van het paard. De zussen gaan zo’n vijf keer per jaar naar IJsland om daar paarden te bekijken. Ze hebben daar zelf een aantal fokmerries en volgen de wedstrijden en fokkerij- keuringen. Paarden naar Nederland importeren doen ze ook. Door de kennis die ze in IJsland opdoen, en de bloedlijnen die ze hier naar toe halen, verbeteren ze hun eigen fokkerij. Steeds betere hengsten en beter merriemateriaal geven een stevige basis in de fokkerij.

Om ruimte te besparen is er geen bewegingsmolen, maar een loopband voor de paarden. Bij mooi weer staat de band buiten.

Om ruimte te besparen is er geen bewegingsmolen, maar een loopband voor de paarden. Bij mooi weer staat de band buiten.

Sober en natuurlijk
IJslanders zijn sobere paarden die natuurlijk worden gehouden. Ze hebben voldoende aan weidegang met een overkapping en ruwvoer. En ze zijn niet heel groot, dus ze eten niet zo veel als een groot paard. Dat maakt ze in het onderhoud niet zo heel duur. Ze worden zeker niet voor hun vierde ingereden en zijn tot op hoge leeftijd in te zetten. Op IJsland zelf wordt het ras puur natuur gehouden: in kuddes, op de ruige bodem en in de dito weersomstandigheden. In de IJslandse fokkerij is de natuurlijke dekking gebruikelijk. Cunera en Marije bieden echter ook kunstmatige inseminatie aan. Cunera: “KI is erg in ontwikkeling. Met de hengsten die daar erg geschikt voor zijn, dekken wij ook via KI. Het heeft voordelen, bijvoorbeeld voor merries die niet graag gedekt worden. Het scheelt mogelijke verwondingen van hengst en merries. En met KI overbrug je snel grote afstanden, dus je kunt buitenlandse hengsten gebruiken en merries een lange reis besparen. Je kunt niet elk jaar met de hengst van de buurman dekken.” Marije en Cunera volgden in Utrecht de opleiding Hulpkracht paarden-KI/inseminator. Marije liep stage bij Stenholmen in Zweden, op een EU-gecertificeerd KI-station. Het is de bedoeling dat frá Skoti ook een gecertificeerde hengstenhouderij en inseminatiestation wordt voor andere rassen.

De poster van Beleef de IJslander.

De poster van Beleef de IJslander.

Team en werkzaamheden
Samen met je tweelingzus een paardenbedrijf runnen, is dat niet uniek? Marije en Cunera hebben de taken goed verdeeld: Cunera doet de contacten met de boeren, weidemanagement, technische zaken, reparaties, financiën, boekenhouden en verkoop. Marije houdt zich bezig met KI, contacten met de dierenarts, website, verkoop, rijden en beleren, paardentransport, correspondentie, bedrijfsvoering en aansturing medewerkers. Ze wonen met hun respectievelijke gezinnen in een uit twee even grote delen verdeeld huis. Cunera’s gezin (man en zoon) aan de linkerkant, Marije met haar gezin (man en dochter) aan de rechterkant, vanaf de stal gezien. Zo kunnen ze goed samenwerken. Het team van frá Skoti is nog groter dan de twee gezinnen. Noortje de Laat (27, rechts op de bovenste foto en ook de amazone op de IJslander) werkt er fulltime als amazone en instructeur. Aangezien ze docent Lichamelijke Opvoeding (ALO) en gediplomeerd instructeur TI -C (zie www.vit-ijslandsepaarden.nl) is, heeft ze goed inzicht in het bewegingsmechanisme en leermogelijkheden van de mens, maar óók van het paard. Noortje heeft veel rij- en wedstrijdervaring, ze reed onder meer enkele WK’s. De trainingen die ze verzorgen zijn maatwerk, specifiek aangepast op de ruiter, het paard én de combinatie van ruiter en paard. Ze stellen een lesplan op en werken met theorielessen, tussentijdse gesprekken en videopnames om de voortgang te beoordelen. Valerie Vallentin (22 ) heeft de opleiding MBO Paardenhouderij afgerond en is druk met de verzorging en training van de paarden, maar ze gaat ook graag mee als groom op de wedstrijden. Aangezien frá Skoti Aequor gecertificeerd is, lopen er ook regelmatig stagiaires rond op de stal, die echt mee kunnen draaien.

Stoeterij frá Skoti vanuit de lucht. Je ziet de paddocks, de longeerbak, de buitenbak, de weilanden en de sintelbaan.

Stoeterij frá Skoti vanuit de lucht. Je ziet de paddocks, de longeerbak, de buitenbak, de weilanden en de sintelbaan.

Modern en duurzaam
De fraaie,  sobere en moderne stal van frá Skoti is ontworpen door Wim, de echtgenoot van Cunera. Het hoofdgebouw lijkt niet groot, maar er zit een ruime kelder onder, waar zich onder andere de zadelkamer en het laboratorium voor de KI bevinden. Dat gebouw is duurzaam. Er is een warmtepomp voor verwarming en warm water en een regenwatersysteem voor het sproeien, drinkwater voor de paarden en het doorspoelen van de toiletten. Het water in de buizen onder de stelconplaten wordt in de winter bij een beetje zonneschijn al warm genoeg om via de warmtepomp de gebouwen te verwarmen en om heet water te maken. Onder het vriespunt fungeren dieperliggende buizen rond de kelder als warmtebron.
Er zijn acht ruime paardenboxen en twee geboorteboxen. Omdat IJslanders het hele jaar buiten kunnen blijven zijn er groepspaddocks voor de wedstrijdpaarden en hengsten. De paarden worden in kuddeverband gehouden. De paddocks, longeerbak en de buitenbak hebben een vorstvrije Agterberg-bodem. Er is een  betonuitloop van duizend vierkante meter voor de hooivoorziening. Om de stallen heen liggen enkele hectares weilanden en er wordt nog weiland en natuurgebied bij gehuurd voor de paarden. Trainen doen ze behalve in de buitenbak ook op de sintelbaan, die kleiner is dan een wedstrijdbaan, maar waarvan de wendingen wel de juiste hoek hebben, en tijdens buitenritten. Er is geen binnenbak. Boven de stallen zijn de kantoren en de foyer die  ruim genoeg is om workshops te organiseren.
Onder het afdak kunnen tijdelijke stallen geplaatst worden. Om zo veel mogelijk ruimte over te houden voor de weidegang, is er geen stapmolen maar een loopband voor de paarden. Het voordeel van de loopband is dat het paard rechtuit loopt. Bij mooi weer staat de loopband buiten en bij minder goed weer onder een afdak.
Een unieke constructie in de stal is de afwatering van de betonverharding en de mestopslag naar een rietfilter om regenwater op natuurlijke wijze te reinigen van mestresten. Het riet uit het filter wordt ’s winters gemaaid en afgevoerd. Al het water van de daken wordt opgevangen voor eerder genoemde doeleinden. Pas als de tank van veertig kubieke meter leeg is, schakelen ze over op drinkwater. Dat komt zelden voor. Het drainagewater uit de rijbak en de longeercirkel wordt apart opgevangen en bewaard om diezelfde bodems bij droogte te sproeien. Het sproeien van de paddocks en de tuin gebeurt met slootwater.

 

Is een IJslander wat voor jou? Doe hier de test en lees over Beleef de IJslander
Stoeterij frá Skoti www.fraskoti.nl

 

fra-skoti-zonder-Stal

 

Over Redactie

De redactie van Paardvisie schrijft over alles dat met paarden, paardenmensen en (buiten)leven met paarden te maken heeft. Je bereikt de redactie door te mailen naar info@paardvisie.nl